چهارشنبه ۳۱ تیر ۱۴۰۵ | ۰۹:۱۵
منبع: نمایندگی مرکزی
مدیریت نامطلوب پسماند در ۳۳ شهرک و ناحیه صنعتی استان مرکزی

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان عنوان کرد:

مدیریت نامطلوب پسماند در ۳۳ شهرک و ناحیه صنعتی استان مرکزی

مرکزی (ایسنا) - مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی با اشاره به بررسی وضعیت مدیریت پسماند در شهرک‌ها و نواحی صنعتی استان مرکزی گفت: مدیریت پسماند در ۳۳ شهرک و ناحیه صنعتی استان به شکل مطلوب و اصولی انجام نمی‌شود و با توجه به مخاطرات زیست‌محیطی ناشی از دپوی غیراصولی پسماندها، ساماندهی این وضعیت با فوریت در دستور کار دستگاه‌های مسئول قرار گرفته است.

امیر انصاری در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: وضعیت مدیریت پسماند در شهرک‌ها و نواحی صنعتی، نحوه ساماندهی پسماندهای عفونی و همچنین برنامه‌های نظارتی ویژه فصل گرما به صورت تخصصی در کارگروه مدیریت پسماند مورد بررسی قرار گرفته و تصمیمات لازم برای ارتقای شاخص‌های مدیریت پسماند در استان اتخاذ شده است.

وی با بیان اینکه بررسی‌های کارشناسی از وضعیت شهرک‌ها و نواحی صنعتی استان، ضرورت بازنگری در فرآیند مدیریت پسماند را نشان می‌دهد، افزود: گزارش‌های ارائه‌شده حاکی از آن است که حجم قابل توجهی از انواع پسماندهای صنعتی در نقاط انتهایی یا حاشیه‌ای شهرک‌ها دپو شده است؛ شرایطی که با ضوابط و الزامات زیست‌محیطی مطابقت ندارد و ادامه آن می‌تواند خسارت‌های جبران‌ناپذیری برای محیط زیست و سلامت شهروندان به همراه داشته باشد.

وی با اشاره به اینکه استان مرکزی دارای ۳۳ شهرک و ناحیه صنعتی فعال است، تصریح کرد: متأسفانه مدیریت پسماند در این شهرک‌ها به شکل مطلوب و اصولی انجام نمی‌شود و این موضوع یکی از دغدغه‌های جدی اداره‌کل حفاظت محیط زیست استان است. بخشی از این مشکلات به ساختار فیزیکی شهرک‌ها بازمی‌گردد؛ چراکه بسیاری از آن‌ها فاقد حصار کامل هستند و اگرچه ورودی مشخصی دارند، اما محدوده‌های پیرامونی آن‌ها باز است و همین مسئله، احتمال تخلیه غیرمجاز انواع پسماند و وقوع تخلفات زیست‌محیطی را افزایش داده است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی ادامه داد: دپوی پسماند در حاشیه شهرک‌های صنعتی هیچ‌گونه توجیهی ندارد و لازم است شرکت شهرک‌های صنعتی، واحدهای تولیدی مستقر در شهرک‌ها و سایر دستگاه‌های متولی، مسئولیت خود را در قبال مدیریت صحیح پسماندها به صورت کامل ایفا کنند. بر همین اساس، مقرر شده است که جلسات تخصصی با حضور تمامی دستگاه‌های مسئول در کوتاه‌ترین زمان ممکن برگزار و برای هر یک از شهرک‌ها برنامه اجرایی مشخصی تدوین شود تا پسماندهای موجود ساماندهی و از انباشت مجدد آن‌ها جلوگیری شود.

وی با تأکید بر اینکه مدیریت اصولی پسماند تنها یک الزام قانونی نیست، بلکه ضرورتی برای حفظ سلامت جامعه و صیانت از منابع طبیعی به شمار می‌رود، گفت: انباشت و رهاسازی غیراصولی پسماندهای صنعتی می‌تواند زمینه‌ساز انتشار آلودگی‌های شیمیایی، آلودگی منابع آب‌های سطحی و زیرزمینی، تخریب کیفیت خاک، آسیب به پوشش گیاهی، تهدید تنوع زیستی و حتی انتقال بیماری‌ها شود. از این رو، اجرای دقیق قوانین و نظارت مستمر بر عملکرد واحدهای صنعتی، نقش تعیین‌کننده‌ای در پیشگیری از بروز این مخاطرات خواهد داشت.

وی خاطرنشان کرد: یکی از مهم‌ترین مصوبات کارگروه مدیریت پسماند استان، تسریع در روند ساماندهی پسماندهای صنعتی و خروج پسماندهای دپو شده از وضعیت فعلی بوده و مقرر شده است دستگاه‌های مسئول ضمن ارائه گزارش‌های مستمر، روند اجرای مصوبات را به دبیرخانه کارگروه مدیریت پسماند استان اعلام کنند تا امکان ارزیابی و پیگیری مستمر فراهم شود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی در ادامه گفت: مسئولیت راهبری کمیته پسماندهای عفونی استان به دانشگاه علوم پزشکی اراک واگذار شده است تا فرآیند جمع‌آوری، حمل، بی‌خطرسازی و امحای پسماندهای پزشکی و عفونی با هماهنگی و نظارت بیشتری دنبال شود. دانشکده‌های علوم پزشکی ساوه و خمین نیز با کمیته استانی همکاری خواهند داشت و موظف هستند گزارش‌های مربوط به وضعیت مدیریت پسماندهای پزشکی را به صورت مستمر به دبیرخانه کارگروه ارسال کنند. اگرچه وضعیت مدیریت این نوع پسماندها در استان مطلوب ارزیابی می‌شود، اما استمرار این شرایط نیازمند پایش دائمی، نظارت مستمر و رعایت کامل ضوابط بهداشتی و زیست‌محیطی است.

انصاری با اشاره به شرایط اقلیمی فصل گرما و افزایش احتمال بروز مشکلات زیست‌محیطی ناشی از پسماندها اظهار کرد: تشدید نظارت بر محل‌های دپوی پسماند با همکاری اداره‌کل حفاظت محیط زیست، دانشگاه علوم پزشکی، مراکز بهداشت و سایر دستگاه‌های اجرایی در دستور کار قرار گرفته است تا از بروز هرگونه آلودگی، انتشار بوی نامطبوع، تکثیر عوامل بیماری‌زا و تهدید سلامت عمومی جلوگیری شود.

وی کاهش مصرف پلاستیک را دیگر محور مهم برنامه‌های استان در حوزه مدیریت پسماند عنوان کرد و گفت: کاهش تولید پسماند از مبدأ، یکی از مؤثرترین راهکارهای حفاظت از محیط زیست است و تحقق این هدف بدون مشارکت مردم امکان‌پذیر نخواهد بود. انتظار می‌رود شهروندان با کاهش مصرف کیسه‌های پلاستیکی و محصولات یک‌بارمصرف، استفاده از کالاهای قابل بازیافت و رعایت اصول تفکیک پسماند، نقش مؤثری در کاهش فشار بر محیط زیست ایفا کنند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی در پایان با تأکید بر اینکه مدیریت پسماند، مسئولیتی مشترک میان دستگاه‌های اجرایی، صنایع و شهروندان است، تصریح کرد: اجرای کامل مصوبات کارگروه مدیریت پسماند، تقویت هماهنگی میان دستگاه‌های متولی، افزایش نظارت‌های میدانی و برخورد قانونی با متخلفان، از مهم‌ترین برنامه‌های پیش‌ روی اداره‌کل حفاظت محیط زیست استان است و این مجموعه با جدیت، روند اصلاح وضعیت مدیریت پسماند در ۳۳ شهرک و ناحیه صنعتی استان را تا دستیابی به شرایط مطلوب دنبال خواهد کرد.

انتهای پیام

آخرین اخبار استان ها