سه‌شنبه ۲۴ شهریور ۱۴۰۵ | ۱۲:۵۰
جهش ۱۲ برابری تولید و صرفه‌جویی ۸۵ درصدی آب در کشاورزی یزد با اصلاح الگوی کشت

رئیس جهادکشاورزی استان یزد خبر داد

جهش ۱۲ برابری تولید و صرفه‌جویی ۸۵ درصدی آب در کشاورزی یزد با اصلاح الگوی کشت

یزد (ایسنا) - رئیس جهاد کشاورزی استان یزد با تاکید بر این که هدف این سازمان تبدیل کشاورزی استان به کشاورزی مبتنی بر ارزش اقتصادی هر قطره آب است، اعلام کرد:با اجرای طرح اصلاح الگوی کشت و به‌کارگیری سامانه‌های نوین آبیاری ضمن کاهش چشمگیر مصرف آب تا ۸۵ درصد، تولید محصولات نیز تا ۱۲ برابر افزایش یافته است.

عباس حاجی‌حسینی در گفت‌وگو با ایسنا ضمن بیان این که در حال حاضر از مجموع اراضی زراعی و باغی این استان، بیش از ۴۰ هزار هکتار به انواع سامانه‌های نوین آبیاری قطره‌ای، تیپ، زیرسطحی و کم‌فشار تجهیز شده است، اظهار کرد: با اجرای این سامانه‌ها، راندمان آبیاری از میانگین سنتی ۳۵ تا ۴۰ درصد به بیش از ۷۵ تا ۸۵ درصد و در روش‌های زیرسطحی تا بیش از ۹۰ درصد افزایش یافته است.

وی در این باره افزود: این اقدامات به‌ طور متوسط صرفه‌جویی سالانه ۴ تا ۵ هزار مترمکعب آب در هر هکتار را در اراضی تحت پوشش به همراه داشته است.

این مسئول با اشاره به این که محور اصلی اصلاح الگوی کشت در استان یزد بر دو اصل استوار است، گفت: محور اول شامل خروج تدریجی و مدیریت‌ شده محصولات با نیاز آبی بالا نظیر یونجه سنتی، ذرت علوفه‌ای، سبزی و صیفی‌جات در فضای باز است و محور دوم بر توسعه کشت‌هایی با بهره‌وری اقتصادی بالا و نیاز آبی پایین مانند پسته و زیتون، زعفران و گیاهان دارویی، گل‌محمدی و کشت‌های متراکم گلخانه‌ای تاکید کرده است.

وی در این‌باره ضمن بیان این که کشت پسته و زیتون با هدایت به سمت آبیاری موضعی و زیرسطحی و کشت‌های متراکم گلخانه‌ای با انتقال سبزی و صیفی از فضای باز به محیط‌های کنترل‌ شده انجام می‌شود، تصریح کرد: همچنین، بیش از ۱۵۰ هکتار در مناطق کوهپایه‌ای و مستعد زیر کشت گل‌محمدی رفته و در بخش گیاهان دارویی نیز به کاشت زیره، آویشن، کاسنی، سیاه‌دانه، نعنا فلفلی اهتمام شده است.

حاجی حسینی با تاکید بر تاثیر مثبت اجرای برنامه‌های تحولی سازمان جهاد کشاورزی استان یزد و همراهی آگاهانه کشاورزان، خاطرنشان کرد: شاخص بهره‌وری فیزیکی آب یا میزان محصول تولیدی به ازای هر مترمکعب آب در محصولات منتخب از میانگین ۰.۸ کیلوگرم به بیش از ۲ کیلوگرم و در گلخانه‌ها به بیش از ۲.۵ کیلوگرم به ازای هر مترمکعب ارتقا یافته است.

وی با بیان این که هدف این سازمان تبدیل «کشاورزی مبتنی بر مساحت» به «کشاورزی مبتنی بر ارزش اقتصادی هر قطره آب» است، ابراز کرد: آمارها نشان‌ دهنده تحقق عملی این رویکرد در دشت‌های کشاورزی استان یزد می‌باشد.

حاجی حسینی در ادامه به نمونه‌های عملیاتی و اندازه‌گیری‌ شده در سطح مزارع و باغات استان یزد پرداخت و گفت: به عنوان نمونه کشت یونجه و علوفه به روش غرقابی بین ۱۴ تا ۱۸ هزار مترمکعب آب مصرف می‌کرد اما با تغییر به کشت علوفه نوین مانند کینوا، خارشتر و تریتیکاله ضمن حفظ تامین علوفه، مصرف آب نیز به میزان ۶۰ تا ۶۵ درصد کاهش یافته و به ۴۵۰۰ تا ۶۰۰۰ مترمکعب در هر هکتار رسیده است.

این مسئول تغییر کاشت صیفی‌جات در فضای باز مثل گوجه و خیار سنتی به کشت‌های گلخانه‌ای را از دیگر موارد اصلاح کشت برشمرد و افزود: در روش سنتی با مصرف ۱۵ هزار مترمکعب آب از هر هکتار ۳۰ تن برداشت می‌شد ولی با تغییری که صورت گرفت از هر هکتار بالغ بر ۳۰۰ تن محصول تولید می‌شود.

وی با بیان این که در این روش ۱۱ هزار مترمکعب آب مصرف شده است، تصریح کرد: این درحالیست که میزان تناژ تولیدات با افزایش ۱۰ تا ۱۲ برابری روبرو بوده و محصولات نیز صادرمحور شده است.

به گفته رئیس جهاد کشاورزی استان، پیشتر غلات کم‌بازده سنتی بین ۶ تا ۷ هزار مترمکعب آب مصرف می‌کرد که با کاشت زعفران، ضمن آن که درآمد خالص کشاورز به ازای هر مترمکعب آب مصرفی تا بیش از ۳۰۰ درصد رشد داشته، مصرف آب نیز با کاهش حدود ۵۰ درصدی به ۳۰۰۰ تا ۳۵۰۰ مترمکعب رسیده است.

وی با اشاره به جایگزینی کشت گیاهان دارویی و گل‌محمدی به‌ جای زراعت‌های سنتی، از کاهش ۵۵ درصدی مصرف آب در این حوزه خبر داد و گفت: بر اساس آمار، میزان مصرف آب در زراعت سنتی فصلی بین ۸ تا ۱۰ هزار مترمکعب در هکتار بود که با اصلاح الگوی کشت، این میزان به ۳۵۰۰ تا ۴۵۰۰ مترمکعب کاهش یافته است.

این مسئول در ادامه افزود: با توسعه این الگوی کشت، علاوه بر صرفه‌جویی در منابع آبی، زمینه ایجاد صنایع تبدیلی نظیر اسانس‌گیری و فرآوری در مناطق روستایی فراهم شده که منجر به ایجاد ارزش‌افزوده قابل‌توجهی برای بهره‌برداران شده است.

حاجی‌حسینی در پایان نیز با بیان این که پیشتر برای تولید پسته در باغات به روش غرقابی بین ۹ تا ۱۱ هزار مترمکعب آب در هر هکتار مصرف می‌شد، تصریح کرد: با تغییر روش آبیاری به روش‌های قطره‌ای و زیرسطحی ضمن آن که مصرف آب به ۵۰۰۰ تا ۶۵۰۰ مترمکعب رسیده که کاهش ۴۰ تا ۵۰ درصدی را نشان می‌دهد، باعث جلوگیری از تبخیر سطحی آب، افزایش عملکرد در هر هکتار و ارتقای شاخص کیفیت دانه نیز شده است.

انتهای پیام

آخرین اخبار استان‌ها