سه‌شنبه ۳۱ شهریور ۱۴۰۵ | ۱۴:۴۳
منبع: نمایندگی آذربایجان شرقی
ترافیک، از موانع خدمات‌دهی اورژانس در آذربایجان شرقی / چالش درخواست خدمات غیراورژانسی

رئیس اورژانس استان مطرح کرد

ترافیک، از موانع خدمات‌دهی اورژانس در آذربایجان شرقی / چالش درخواست خدمات غیراورژانسی

آذربایجان شرقی (ایسنا) - رئیس اورژانس آذربایجان شرقی ترافیک شهری را یکی از موانع اصلی خدمات‌دهی سریع در شهرها دانست و گفت: حل مشکل دسترسی آمبولانس‌ها فقط به وزارت بهداشت و اورژانس مربوط نیست و همکاری دستگاه‌های مختلف از جمله پلیس راهور، شهرداری و سایر مجموعه‌های مرتبط در این زمینه ضروری است.

سعید قدیمی با حضور در دفتر ایسنا به‌مناسبت هفته اورژانس ۱۱۵ با تشریح بخشی از اقدامات، برنامه‌ها و چالش‌های این مجموعه، از توسعه زیرساخت‌ها و افزایش پایگاه‌های اورژانس، تقویت ناوگان، آموزش شهروندان، هوشمندسازی خدمات و توسعه فعالیت‌های فرهنگی و رسانه‌ای خبر داد و گفت: هدف اصلی اورژانس، ارتقای کیفیت خدمات و کاهش زمان رسیدن بر بالین بیمار و مصدوم است. تلاش می‌کنیم هم با ارائه خدمات سریع و با کیفیت، لبخند را بر لبان مردم و مددجویان بنشانیم و هم مطالبات همکاران و تکنسین‌های اورژانس را که با شرایط بسیار سخت، در تمامی سختی‌ها و بحران‌ها جانانه کار می‌کنند پیگیری کرده و لبخند را بر لبان آنها و اعضای خانواده‌شان نیز بنشانیم.

وی با اشاره به معضل ترافیک در افزایش زمان رسیدن بر بالین بیمار افزود: ایجاد مسیرهای ویژه، توجه به عبور موتورسیکلت‌های امدادی و فراهم کردن شرایط مناسب برای عبور خودروهای اورژانس می‌تواند در کاهش زمان رسیدن نیروها مؤثر باشد. داده‌های مربوط به تعداد تصادفات، شدت جراحت‌ها و شرایط ترافیکی باید در کنار اطلاعات اورژانس بررسی شود تا بتوان برای هر منطقه و هر نوع مأموریت، برنامه مناسب‌تری طراحی کرد.

وی تأکید کرد: معیار اصلی در نهایت، حفظ جان شهروندان و رساندن خدمات در کوتاه‌ترین زمان ممکن است و برای رسیدن به این هدف، علاوه بر توسعه ناوگان و پایگاه‌ها، آموزش مردم، اصلاح زیرساخت‌ها، هوشمندسازی و همکاری میان دستگاه‌های مختلف نیز ضروری است.

لزوم ایجاد پایگاه اورژانس متناسب با بازار تبریز 

قدیمی با اشاره به وضعیت بازار تاریخی تبریز اظهار کرد:  این محدوده به دلیل تردد بالای روزانه، معابر باریک و گاهی مسدود شدن مسیرها، یکی از نقاطی است که دسترسی سریع نیروهای اورژانس در آن اهمیت ویژه‌ای دارد. برای ایجاد پایگاه اورژانس در بازار تبریز با شهرداری، اداره‌ کل میراث فرهنگی، استانداری  و هیات امنای بازار هماهنگی‌هایی انجام شده، اما هنوز فضای فیزیکی مورد نیاز به صورت قطعی اختصاص پیدا نکرده است.

وی افزود: در کنار اختصاص فضای فیزیکی برای پایگاه اورژانس می‌توان از وسیله نقلیه کوچک‌تر، مینی‌بوس یا موتورسیکلت برای تردد در بخش‌های داخلی بازار استفاده کرد. وجود چنین پایگاهی می‌تواند زمان رسیدن نیروها به محل حادثه را کاهش دهد، به‌ویژه در شرایطی که خودروهای بزرگ امدادی به دلیل عرض کم معابر یا موانع موجود امکان دسترسی سریع ندارند.

وی با بیان اینکه زمان رسیدن آمبولانس در همه مأموریت‌ها یکسان نیست، اظهار کرد: شرایط جغرافیایی، نوع مأموریت، وضعیت جاده، فصل، ترافیک و حتی مسیرهای شهری می‌تواند بر زمان رسیدن نیروها تأثیر بگذارد. استانداردهای مأموریت نیز بر اساس شهری، جاده‌ای و کلان‌شهری بودن مأموریت متفاوت است و عملکرد نیروها باید بر اساس استاندارد مربوط به همان نوع مأموریت بررسی شود.

رئیس اورژانس آذربایجان شرقی ادامه داد: در ترافیک شهری، موتورسیکلت می‌تواند در برخی موارد سریع‌تر از خودرو به محل حادثه برسد، اما در مواردی نیز استفاده از آمبولانس و خودروهای امدادی ضرورت دارد. حتی در برخی مأموریت‌ها که خودرو امکان عبور نداشته است، نیروها با موتورسیکلت یا در مواردی با پای پیاده خود را به محل حادثه رسانده‌اند.

وی با اشاره به مشکلات ترافیکی تبریز گفت: توقف خودروها، چراغ‌های قرمز، بسته شدن مسیرها، حضور اتوبوس‌ها و حتی خودروهای امدادی و یدک‌کش‌ها در معابر می‌تواند بر زمان رسیدن تأثیر بگذارد.

از ایجاد ۶ پایگاه جدید تا نخستین پایگاه اورژانس زنان

وی با اشاره به محور «توسعه زیرساخت، کلید ارتقای کیفیت خدمات» گفت: رویکرد ما این است که ابتدا خدمت را عملیاتی کنیم و سپس درباره آن اطلاع‌رسانی شود. در همین چارچوب، طی یک سال گذشته شش پایگاه اورژانس به ظرفیت مجموعه اضافه شده که طی هفته اورژانس بهره برداری از آنها را رسانه‌ای کردیم که شامل پایگاه شیشه‌خانه عجب‌شیر، پایگاه شهری شماره ۲ آذرشهر، پایگاه اندیس هریس، پایگاه ذاکرکندی، پایگاه شیش‌کنار تبریز و پایگاه اورژانس بانوان تبریز است.

قدیمی درباره پایگاه بانوان تبریز نیز گفت: این پایگاه با حضور نیروهای تکنسین زن فعالیت می‌کند و راه‌اندازی آن برای نخستین‌بار در این قالب انجام شده است؛ این اقدام در نیمه نخست سال ۱۴۰۴ عملیاتی شده است.

وی با اشاره به اهمیت توسعه ناوگان اورژانس و اصلاح ذهنیت مردم در خصوص اورژانس موتوری و اورژانس بانوان اظهار کرد: در برخی مأموریت‌ها استفاده از موتورلانس می‌تواند به دلیل ترافیک، سرعت رسیدن نیروها را افزایش دهد، اما در بسیاری از مأموریت‌ها همچنان آمبولانس و خودروهای امدادی ضروری است و نمی‌توان یک وسیله را جایگزین دیگری دانست. در خصوص پایگاه اورژانس بانوان نیز همان خدمات تخصصی ارائه می‌شود و یک راننده مرد در کنار آنها با هدف کمک به جابجایی و حمل و نقل بیمار حضور دارد.

تلاش برای خرید ۴۰ دستگاه آمبولانس برای آذربایجان شرقی 

وی از تلاش برای خرید ۴۰ دستگاه آمبولانس با همکاری استان، دانشگاه علوم پزشکی و مجموعه‌های ملی خبر داد و گفت: روندهای اداری و بروکراسی و شرایط جنگی کشور در این زمینه موجب تأخیر شده است و پیگیری‌ها برای افزایش ظرفیت ناوگان ادامه دارد.

قدیمی همچنین به طرح‌های توسعه‌ای و مطالعاتی اشاره کرد و گفت: ساختمان فعلی اورژانس استان جوابگوی نیاز ما و طرح‌های توسعه‌ای استان نبوده و  در این راستا فضای فیزیکی در جوار بیمارستان ۱۵۰۰ تختخوابی تبریز پیش‌بینی شده تا هم باند فرود بالگرد و هم تجمیع خدمات لازم برای خودروهای امدادی در آن فضا رخ دهد که امیدواریم با همکاری مسئولان استانی و ملی این ساختمان ایجاد شود.

ترافیک یکی از موانع اصلی خدمات‌دهی سریع اورژانس/ درخواست خدمات غیراورژانسی چالش اورژانس

بیش از ۵۰۰ هزار تماس با اورژانس آذربایجان شرقی و ۱۵۰ هزار مأموریت در سال

وی درباره حجم تماس‌های اورژانس اذعان کرد: بر اساس آمار مطرح‌شده، در سال گذشته بیش از ۵۰۰ هزار تماس با اورژانس ثبت شده و حدود ۱۵۰ هزار مأموریت در طول سال انجام شده است. هر تماسی الزاماً به اعزام آمبولانس منجر نمی‌شود و بخشی از تماس‌ها مربوط به مشاوره تلفنی است. در مقابل، تماس‌های مزاحم نیز یکی از مشکلاتی است که می‌تواند ظرفیت پاسخگویی و زمان نیروها را تحت تأثیر قرار دهد.  درخواست خدمات غیراورژانسی  نیز چالش اورژانس بوده و گاهی با ارائه اطلاعات غلط به عمد اورژانس را برای یک مشکل غیراورژانسی به محل می‌کشانند و  بااین اقدام زمان خدمت رسانی به خدمات اورژانسی را بیشتر می‌کنند.

رئیس اورژانس آذربایجان شرقی ادامه داد: میانگین مأموریت‌های روزانه در حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ مأموریت عنوان شده است و نوع مأموریت‌ها نیز متفاوت است؛ از حوادث و تصادفات گرفته تا آسیب‌های مختلف، مصدومیت قفسه سینه، انتقال بیمار و سایر موارد. برای تحلیل دقیق حوادث و شدت جراحت‌ها باید از داده‌های مراجع مختلف از جمله پلیس راهور نیز استفاده کرد تا تصویر دقیق‌تری از نوع و شدت حوادث به دست آید.

وی با اشاره به انتقال بیماران بین مراکز درمانی گفت: انتقال بیمار باید با توجه به شرایط بالینی بیمار، مبدأ و مقصد، ظرفیت بیمارستان و نظر پزشک انجام شود و همه درخواست‌های انتقال لزوماً در چارچوب مأموریت‌های اورژانس قرار نمی‌گیرند. در برخی موارد، بیمار پس از انجام عمل جراحی یا دریافت خدمات در یک بیمارستان، برای ادامه روند درمان یا انجام اقدام تخصصی دیگر به مرکز درمانی دیگری منتقل می‌شود؛ برای مثال ممکن است بیماری در بیمارستان امام رضا(ع) تحت عمل قرار گرفته و برای درمان شکستگی یا ادامه درمان به مرکز دیگری منتقل شود. انجام چنین انتقال‌هایی باید بر اساس دستور پزشک و شرایط بیمار صورت گیرد.

وی ادامه داد: در انتقال بیماران زیر ۱۵ سال در شهر تبریز نیز تصمیم رفته شده با توجه به شرایط و نیازهای تخصصی انتقال بیمار به بیمارستان مردانی آذر صورت گیرد تا مجموعه خدمات مورد نیاز کودکان در دسترس بیمار قرار گیرد که این امر احتمال از مهرماه سال جاری محقق می‌شود.

قدیمی همچنین به مشکلاتی مانند قرار داشتن بیمار در طبقات بالای ساختمان، خرابی آسانسور یا قطعی برق اشاره کرد و گفت: این عوامل می‌توانند زمان انتقال بیمار از محل به آمبولانس را افزایش دهند ولی نیروهای اورژانس موظفند در هر شرایطی خدمات لازم را به بیماران ارائه دهند.

وی با اشاره به مأموریت‌های اورژانس در مناسبت‌های مختلف اظهار کرد: طرح سلامت نوروزی از ۲۷ اسفند تا ۱۵ فروردین اجرا می‌شود و در این دوره با افزایش جمعیت استان به دلیل شرایط ایجاد شده و حضور و تردد حدود شش میلیون نفر، جمعیت تحت پوشش خدمات در استان افزایش یافت، در حالی که تعداد نیروی انسانی ثابت بود و همین موضوع ضرورت برنامه‌ریزی و آمادگی بیشتر را نشان می‌دهد.

وی ادامه داد: اورژانس علاوه بر مأموریت‌های استانی، در برنامه‌های ملی نیز حضور دارد. مأموریت اربعین در استان‌های آذربایجان غربی، کرمانشاه و ایلام و به‌ویژه مناطق مرزی و درمانگاه‌های مرزی از جمله این موارد است. تیم‌های پشتیبانی، تعمیر و نگهداری سیار و گروه‌های درمانی نیز در چنین مأموریت‌هایی حضور دارند و دانشگاه علوم پزشکی علاوه بر وظایف استانی، مسئولیت‌هایی در سطح ملی نیز بر عهده دارد که گاهی با یکدیگر همپوشانی پیدا می‌کنند.

وی با اشاره به یکی از مأموریت‌های مهم اورژانس یعنی انتقال بیماران بین مراکز درمانی اذعان کرد: هماهنگی برای اعزام بین مراکز درمانی بخش قابل توجهی از فعالیت اورژانس را تشکیل می‌دهد. اورژانس در کنار انتقال بین مراکز درمانی، در بحران‌های طبیعی، شرایط جنگی و ویژه، مناسبت‌های خاص، طرح نوروزی، مأموریت اربعین و امدادرسانی‌های زمستانی نیز نقش دارد.

وی ادامه داد: برای برگزاری رویدادهای ورزشی با حضور جمعیت زیاد نیز باید متناسب با جمعیت پیش‌بینی‌شده، علاوه بر بیمارستان‌های نزدیک محل برگزاری، پایگاه‌های شهری اطراف نیز در حالت آماده‌باش قرار گیرند و هماهنگی میان مجموعه ورزشی، بیمارستان‌ها و پایگاه‌های اورژانس انجام شود.

ترافیک یکی از موانع اصلی خدمات‌دهی سریع اورژانس/ درخواست خدمات غیراورژانسی چالش اورژانس

فرهنگ‌سازی برای کاهش بار اورژانس

قدیمی با اشاره به اهمیت فرهنگ‌سازی مطرح کرد: اگر فرهنگ صحیح استفاده از خدمات اورژانس طی یک سال به شکل مستمر و هدفمند دنبال شود، می‌تواند در کاهش تماس‌ها و مأموریت‌های غیرضروری مؤثر باشد.

وی اضافه کرد: بخشی از این فرهنگ‌سازی از طریق فضای مجازی انجام می‌شود و لازم است محتوای کوتاه، جذاب و آموزشی درباره موضوعات مختلف مرتبط با اورژانس تولید شود؛ محتواهایی که فقط برای کارکنان نباشد و مردم نیز بتوانند از آن استفاده کنند. در این زمینه تولید ویدئوهای آموزشی کوتاه ۲ تا ۳ دقیقه‌ای درباره موضوعات مورد نیاز مردم مورد توجه قرار گرفته و همکارانی که علاقه‌مند به تولید محتوا هستند نیز می‌توانند در تهیه این ویدئوها مشارکت کنند.

ضرورت ساماندهی انتقال بیماران و نظارت بر شرکت‌های مجاز

وی با تأکید بر لزوم نظارت بر فرایند انتقال بیماران اظهار کرد: شرکت‌هایی که در زمینه انتقال بیمار فعالیت می‌کنند باید مجوز رسمی، پروانه‌های لازم و تجهیزات مورد نیاز را داشته باشند و فعالیت مجموعه‌های فاقد مجوز باید مورد توجه و بررسی قرار گیرد.

وی افزود: انتقال بین بیمارستان‌ها و مأموریت‌های مربوط به جابه‌جایی بیماران باید قابل رصد باشد و نوع آمبولانس نیز بر اساس نوع مأموریت انتخاب شود. آمبولانس‌های کد سبک شهری با آمبولانس‌های مورد استفاده در انتقال‌های پیش‌بیمارستانی یا بین مراکز درمانی، کارکرد یکسانی ندارند. در انتقال بیمار باید رضایت و هماهنگی بیمارستان مقصد نیز مورد توجه قرار گیرد و در مواردی که بیمار نیازمند انتقال تخصصی است، فرایند با هماهنگی پزشک معالج و مرکز درمانی انجام می‌شود.

رئیس اورژانس آذربایجان شرقی با اشاره به فعالیت واحد کنترل کیفیت اورژانس تشریح کرد: عملکرد نیروها و کیفیت خدمات باید به صورت مستمر بررسی شود و در صورت مشاهده خطا یا کوتاهی، موضوع مورد بررسی قرار می‌گیرد. هدف این است که هر مأموریت از لحظه تماس شهروند با ۱۱۵، اعزام نیرو، رسیدن به محل، ارائه خدمت، انتقال بیمار و تحویل او در مرکز درمانی تا رضایت دریافت‌کننده خدمت قابل بررسی و پایش باشد.

«اورژانس هوشمند»؛ از پایش ناوگان تا نوآوری‌های فناورانه

وی یکی از محورهای برنامه‌های اورژانس را «اورژانس هوشمند، نوآوری برای نجات جان» عنوان کرد و گفت: در همین راستا رویدادهای نوآوری و فناورانه با همکاری شتاب‌دهنده دانشگاه علوم پزشکی تبریز برگزار شده و از شرکت‌های دانش‌بنیان در سطح استان و کشور برای ارائه ایده‌ها و راهکارهای خود دعوت شده است. موضوعاتی مانند فناوری و نرم‌افزار، مدیریت بحران و طراحی بیمارستان صحرایی از جمله محورهای مورد توجه بوده و مهلت ارائه ایده‌ها تا پایان مهرماه تعیین شده است.

وی از راه‌اندازی سامانه پایش ناوگان نیز خبر داد و گفت: این سامانه برای نظارت بهتر بر عملکرد ناوگان، بررسی خدمات ارائه‌شده و سنجش رضایت دریافت‌کنندگان خدمت مورد استفاده قرار می‌گیرد و می‌تواند به ارتقای نظارت و مدیریت خودروهای عملیاتی کمک کند.

«صدای اورژانس»؛ روایت آموزشی خدمات ۱۱۵ در فضای مجازی

وی با اشاره به فعالیت رسانه‌ای اورژانس گفت: پادکست «صدای اورژانس» در هشت قسمت تولید شده و هر قسمت به موضوع مشخصی اختصاص دارد. بخشی از عنوان‌ها و محتوای آن فارسی و بخشی نیز با توجه به فضای بومی و مخاطبان، ترکی و آذری بوده است. هدف از تولید این محتواها، نزدیک‌تر شدن اورژانس به مردم، آموزش نکات ضروری و معرفی خدمات این مجموعه است. صفحه اینستاگرام اورژانس نیز حدود ۷ هزار دنبال‌کننده دارد و می‌توان از این ظرفیت برای توسعه آموزش‌های عمومی و اطلاع‌رسانی استفاده کرد.

ترافیک یکی از موانع اصلی خدمات‌دهی سریع اورژانس/ درخواست خدمات غیراورژانسی چالش اورژانس

  برنامه‌های مختلف هفته اورژانس آذربایجان شرقی

رئیس اورژانس آذربایجان شرقی با اشاره به برنامه‌های مختلف هفته اورژانس آذربایجان شرقی نیز گفت: شعار این برنامه‌ها «برای ایران، برای زندگی» بود و در روزهای مختلف، برنامه‌هایی از جمله حضور در گلزار شهدا، دیدار با خانواده شهدای سلامت، بازنشستگان و همکاران بیمار یا آسیب‌دیده و برنامه‌های فرهنگی و ورزشی اجرا شد. یکی از محورهای فعالیت این مجموعه، توجه به ورزش و سلامت کارکنان است، چراکه با تغییر سبک زندگی و کاهش فعالیت بدنی روزانه، توجه به تحرک و ورزش برای کارکنان اورژانس نیز اهمیت بیشتری پیدا کرده است. در همین راستا همکاری‌هایی با باشگاه تراکتور انجام شد، همچنین مسابقات ورزشی میان نیروهای عملیاتی اورژانس، آتش‌نشانی، هلال‌احمر و پلیس برگزار شد تا ضمن تقویت نشاط و روحیه کارکنان، ارتباط میان مجموعه‌های امدادی نیز افزایش یابد.

وی ادامه داد: در برنامه‌های مربوط به خانواده کارکنان نیز تلاش شد تا خانواده‌ها و فرزندان کارکنان مورد توجه قرار گیرند. در یکی از این برنامه‌ها از کارکنان و خانواده‌های آنان حضور داشتند و جمعی از مسئولان استانی و دانشگاهی، نمایندگان شورای شهر، نیروهای پرستاری و مجموعه‌های مرتبط نیز در آن حضور یافتند. همچنین مسابقه نقاشی برای فرزندان کارکنان برگزار شد و از میان آثار ارسال‌شده از شهرهای مختلف، برگزیدگان انتخاب و مورد تقدیر قرار گرفتند.

قدیمی با اشاره به برنامه‌های آموزشی این مجموعه گفت: با همکاری معاونت‌های مختلف دانشگاه علوم پزشکی و مجموعه‌های مرتبط، کارگاه‌های آموزشی از جمله آموزش احیای پایه و ماساژ قلبی برگزار شده و تیم آموزشی اورژانس در این برنامه‌ها به افراد زیادی آموزش داده است.

وی همچنین از برگزاری وبیناری با موضوع پدیده‌های علمی و جوی خبر داد و افزود: این برنامه با حضور کارشناسان هواشناسی و نمایندگان مجموعه‌های مختلف برگزار شد. در این برنامه، یکی از استادان دانشگاه تبریز و متخصص حوزه هواشناسی درباره پدیده‌های جوی توضیح داد و مجموعه اورژانس نیز اقدامات پیشگیرانه و آمادگی‌های لازم برای احتمال وقوع سیلاب‌های کوتاه‌مدت را تشریح کرد.

وی راه‌اندازی سامانه «همیار اورژانس» در بستر سایت استانداری را یکی دیگر از اقدامات آموزشی عنوان کرد و گفت: این طرح با الهام از نماد بین‌المللی اورژانس طراحی شده است و شهروندان می‌توانند از طریق فیلم، فایل PDF و محتوای صوتی آموزش ببینند و پس از مطالعه، در آزمون شرکت کنند. برای ایجاد انگیزه نیز برای شهروندانی که مراحل آموزش را طی می‌کنند، از جمله افرادی که حتی مرحله نخست را با موفقیت پشت سر گذاشته‌اند، برنامه‌هایی برای انتخاب و اهدای جوایز در نظر گرفته شده و در این زمینه شهروندان و حتی برخی شرکت‌ها نیز می‌توانند مشارکت داشته باشند.

ترافیک یکی از موانع اصلی خدمات‌دهی سریع اورژانس/ درخواست خدمات غیراورژانسی چالش اورژانس

انتهای پیام

آخرین اخبار استان‌ها