یکشنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۵ | ۲۲:۱۰
تلاش کردیم کمترین حذف را داشته باشیم

دبیر جشنواره تئاتر تجربه:

تلاش کردیم کمترین حذف را داشته باشیم

دبیر جشنواره تئاتر تجربه همزمان با برگزاری این رویداد تاکید کرد شکل برگزاری این جشنواره به گونه‌ای بوده که کمترین میزان حذف را داشته باشد.

بیست و سومین جشنواره تئاتر تجربه با دبیری علی حنفیان از روز ۲۵ مهر ماه آغاز شده است.

حنفیان در گفتگو با ایسنا با ارایه توضیحاتی درباره روند این جشنواره عنوان کرد که تالار مولوی با این جشنواره هیچ گونه همکاری نداشته است.

او با بیان اینکه فراخوان این جشنواره حدود ۱۸ ماه پیش منتشر شده است، افزود: فراخوان جشنواره پنجم خرداد سال ۱۴۰۴ منتشر شد. در این فراخوان چند رویکرد اجرایی مورد توجه قرار گرفت و تاکیدمان بر فرایند ساخت اجرا بود و در بحث انتخاب اجراها هم فرایند گزینش، متفاوت از شیوه‌های گذشته بود. جشنواره در سه مسیر «تماشاگری»، «اجراهای ناممکن» و «تجربه در اجرا» افراد را دعوت به همراهی کرد. برغم تلاش‌های گروه‌های اجرایی و اعضای دبیرخانه، خرداد ۱۴۰۴ وقفه­ جنگ ۱۲ روزه تمام فعالیت­‌ها را معلق کرد تا اینکه با آرام‌­تر شدن  فضا، جشنواره نیز فعالیت خود را از سر گرفت. مسیرهای جشنواره فرآیند خود را طی کردند و تعداد ۶۰ گروه اجرایی به رویدادهای جمعی جشنواره دعوت شدند.

دبیر جشنواره تئاتر تجربه افزود: جشنواره مسیرش را با سه مرحله دریافت پرسش­نامه در طول سه ماه و برگزاری دو رویداد جمعیِ حضوری برنامه‌­ریزی کرد. در راستای نیاز شرکت‌­کنندگان در بازه­ زمانی مرداد تا آبان­ ماه کارگاه­‌ها و نشست­‌هایی برای شرکت‌­کنندگان جشنواره و عموم مخاطبان برگزار شد. در هفته­ سوم مهرماه و هفته­ چهارم آذرماه رویدادهای اول و دوم جشنواره برگزار شدند.

او با اشاره به ادامه روند برنامه‌ریزی جشنواره اضافه کرد: در روند این دو رویداد، ۶۰ گروه اجرایی بخشی از اجرای خود و گزارشی از روند ساخت آن را به ۲۰ الی ۳۰  نفر از شرکت­‌کنندگان مسیر تماشاگری ارائه دادند. گروه تماشاگری در خلال رویداد اول؛ دست به انتخابی نزدند و تمام شرکت­‌کنندگان رویداد اول به رویداد دوم نیز دعوت شدند. بعد از اتمام رویداد دوم، با هم­فکری و مشورت گروه ۲۵ نفره مسیر تماشاگری، تعداد ۱۸ گروه اجرایی از میان ۶۰ گروه برای حضور در رویداد نهایی جشنواره معرفی شدند.

حنفیان اضافه کرد: همه تلاش‌مان بر این بود که حذف آثار متقاضی شرکت در جشنواره را به تاخیر بیندازیم و فضایی برای گفتگو میان اجراها و تماشاگران ایجاد کنیم.

او با اشاره به اینکه قرار بود این جشنواره زمستان سال گذشته برگزار شود، یادآوری کرد: قرار بود جشنواره ۲۰ دی ماه آغاز شود که شرایط عمومی کشور، اجازه برگزاری جشنواره را نداد و در نهایت برگزاری آن برای مدتی طولانی به تعویق افتاد و در حال حاضر مشغول برگزاری جشنواره هستیم.

حنفیان درباره همزمانی برگزاری این جشنواره با جشنواره عروسکی تهران مبارک و جشنواره فیلم کوتاه تهران و تاثیر احتمالی بر مخاطبان گفت: به دلیل تفاوت مخاطبان هر یک از این جشنواره‌ها، مشکلی از این بابت نداشتیم. بلیت عموم اجراهای ما در همان روزهای اول فروش بلیت به پایان رسید و درخواستهای متعددی برای نوبت اجرای اضافه داریم. بعد از اینکه تقویم برگزاری جشنواره را قطعی کردیم، متوجه تاریخ برگزاری جشنواره تهران مبارک شدیم ولی شرایط کشور د اضطراری است که نمی‌توان باز هم برگزاری جشنواره را به تعویق بیندازیم. از سوی دیگر پیش از شروع کار دانشگاه‌ها هم امکان برگزاری جشنواره نبود.

وی با ارایه توضیحاتی درباره روند داوری آثار شرکت‌کننده در بیست و سومین جشنواره تئاتر تجربه افزود: کل فرآیند گزینش و داوری توسط شرکت‌کنندگان و در مسیر تماشاگری رخ می‌دهد. در شروع کار، ۵۵ تماشاگر داور داشتیم و بعد از برگزاری دو رویداد به ۲۵ تن رسیدند و در حال حاضر ۲۱ داور داریم که جوایز توسط آنان مشخص و اهدا می‌شود.

حنفیان درباره شکل انتخاب گروه داوران این جشنواره توضیح داد: فراخوانی عمومی منتشر کردیم و داوران ما ترکیبی از دانشجو، فارغ‌التحصیل و استادان دانشگاه هستند.

این دانش‌آموخته تئاتر درباره تاثیر حذف جشنواره تئاتر دانشگاهی بر بدنه عمومی تئاتر کشور نیز گفت: تنها یک دوره جشنواره تئاتر دانشگاهی را دیده‌ام و نمی‌توانم با قاطعیت بگویم که درباره آسیب‌های احتمالی حذف این جشنواره نظر بدهم ولی در نوبد این جشنواره، یکسری جریان موازی در تئاتر ایران شکل گرفته مانند تئاترهای خصوصی که امتیازات و مشکلات خود را دارند.

حنفیان در پاسخ به اینکه برگزاری جشنواره‌هایی مانند جشنواره تئاتر تجربه تا چه حد در ایجاد زمینه برای بروز خلاقیت‌های دانشجویان تاثیرگذار هستند، گفت: به واسطه دو رویدادی که برگزار کردیم، کوشیدیم تا جای ممکن، زمینه را برای ارایه آثار دانشجویان فراهم کنیم. ضمن اینکه این زمینه‌سازی با شکل متداول جشنواره‌ها هم متفاوت بود. بخشی از رویکرد جشنواره به جای تاکید بر اجرای عمومی، اهمیت دادن به فرایند اشتراک‌گذاری تجربه‌ها بود ولی در هر حال فضا برای ارایه اثار دانشجویی اندک است.

او با اشاره به اینکه تالار مولوی جزو میزبانان این جشنواره نیست، درباره دلیل این موضوع توضیح داد: این تالار ظاهرا متعلق به دانشجویان است و ما برای هماهنگی با این تالار تلاش کردیم ولی پاسخی نگرفتیم و هیچ گونه همکاری از سوی تالار مولوی انجام نشد. شیوه پاسخگویی به گونه‌ای بود که بهتر دیدیم سراغ این تالار نرویم و این چنین است که تالارهای دانشگاه تهران و مجموعه تئاتر «لبخند» میزبان آثار جشنواره هستند.

به گفته او، اختتامیه این جشنواره روز جمعه یکم آبان ماه در سالن نمایشگاه دانشگاه تهران واقع در دانشکده هنرهای زیبا برگزاری می‌شود.

دبیر جشنواره تئاتر تجربه درباره رایزنی این جشنواره برای اجرای عمومی اثار منتخب نیز گفت: فعلا مکانی قطعی برای اجرای عمومی آثار مشخص نشده ولی معتقدیم اعتبار خود جشنواره این امکان را برای گروه‌های شرکت‌کننده و منتخبان ایجاد می‌کند که بتوانند نوبت اجرای عمومی بگیرند.

به گزارش ایسنا، اسامی شرکت‌کنندگان مسیر تماشاگری حاضر در رویداد نهایی به شرح زیر است:
(در بخش نگارش متن و داوری آثار):
آریان عرفانیان، حامی رسولی، علیرضا شکوهی ، علی ناسخیان، عرفان فلاح، زهرا رضوان، سارا عرب خزائلی، یونس جیهانی، مهسا عباسی، راحله گودینی، الیانا تقوی ، فاطمه روزبهانی، روزبه موسوی، لیلا کوت‌آبادی، نگار بیک‌محمدی، مبین احمدی، انوشه طاهری،ملیکا صدق ، صفورا حلیمی
(در بخش نگارش و جلسات گفت‌وگو):
وحید فریدی، علی محمدی، امیررضا احمدی، نجمه بهاری، مانلی کاشانی.

جدول اجراهای این جشنواره در ادامه قابل مشاهده است.

تلاش کردیم کمترین حذف را داشته باشیم

همچنین جدول ارایه‌های حاضر در رویداد نهایی این جشنواره نیز در ادامه قابل مشاهده است:

تلاش کردیم کمترین حذف را داشته باشیم

انتهای پیام

# فرهنگی و هنری

آخرین اخبار فرهنگی و هنری