دوشنبه ۱۱ آبان ۱۴۰۵ | ۱۲:۰۰
منبع: نمایندگی آذربایجان شرقی
۳۳۰ هکتار ظرفیت آموزشی و تولیدی در ایستگاه تحقیقاتی خلعت‌پوشان دانشگاه تبریز

۳۳۰ هکتار ظرفیت آموزشی و تولیدی در ایستگاه تحقیقاتی خلعت‌پوشان دانشگاه تبریز

آذربایجان شرقی (ایسنا) - رئیس ایستگاه تحقیقاتی خلعت‌پوشان دانشگاه تبریز با اشاره به فعالیت‌های آموزشی، پژوهشی و تولیدی در بیش از ۳۳۰ هکتار از اراضی این مجموعه، گفت: این ایستگاه با برخورداری از ظرفیت‌های زراعی، باغداری و دامداری، علاوه بر فراهم کردن بستر تحقیقات دانشجویان، در تولید محصولات کشاورزی و دامی و ایجاد درآمد پایدار برای دانشکده کشاورزی نقش دارد.

محمدعلی میثمی روز دوشنبه ۱۱ آبان در بازدید از مجموعه خلعت پوشان دانشگاه تبریز، اظهار کرد: ایستگاه تحقیقاتی خلعت‌پوشان از اراضی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز است و حدود ۳۳۰ هکتار مساحت دارد که به‌طور کلی به دو بخش مجزا تقسیم می‌شود.

وی افزود: بخش نخست این مجموعه حدود ۳۰ هکتار وسعت دارد و عمدتاً شامل باغات، گاوداری، پایلوت شیر و تعدادی از آزمایشگاه‌های گروه‌های آموزشی مختلف است. تولید یونجه و غلات از جمله فعالیت‌های زراعی این اراضی است. همچنین ساختمان‌ها و تأسیسات تکمیلی دانشکده کشاورزی و دانشکده دامپزشکی در این محدوده قرار دارند.

وی ادامه داد: بخشی از اراضی بالادست که با عنوان اراضی اطراف مرکز تحصیلات تکمیلی دانشکده کشاورزی شناخته می‌شود، قابلیت زراعت دارد، اما بخش عمده آن به‌صورت تپه است و خاک مناسبی برای کشت ندارد.

رئیس ایستگاه تحقیقاتی خلعت‌پوشان در ادامه با اشاره به پیشینه نام‌گذاری این مجموعه، اظهار کرد: نام خلعت‌پوشان به برجی بازمی‌گردد که در مسیر این اراضی قرار دارد و قدمت آن را به دوران صفوی نسبت می‌دهند.بر اساس روایت‌های تاریخی، هنگامی که حاکمی از تهران به سمت تبریز اعزام می‌شد، در طول مسیر گردوغبار بر لباس‌هایش می‌نشست و پیش از ورود به شهر، در این محل توقف کوتاهی می‌کرد تا لباس‌های تمیز و خلعت حکومتی را بپوشد و سپس با استقبال مردم وارد تبریز شود به همین دلیل، این برج به نام خلعت‌پوشان شناخته شده است.

میثمی با اشاره به اینکه در آن زمان نیز این محدوده باغ بوده است، افزود: باغ خلعت‌پوشان از گذشته با همین نام شناخته می‌شد و از سال ۱۳۵۳ کل مجموعه به دانشگاه تبریز واگذار شد. سایر اراضی بالادست نیز در ادامه خریداری و تملک شد و در اختیار دانشکده کشاورزی برای فعالیت‌های آموزشی و تحقیقاتی قرار گرفت.

وی با بیان اینکه فعالیت‌های ایستگاه تحقیقاتی خلعت‌پوشان تنها به آموزش و پژوهش محدود نمی‌شود، گفت: تولید نیز یکی از اهداف این مجموعه است و محصولات باغی از جمله انواع میوه و گردو در این اراضی تولید می‌شود.

رئیس ایستگاه تحقیقاتی خلعت‌پوشان با اشاره به فعالیت گاوداری این مجموعه اظهار کرد: گاوداری خلعت‌پوشان ظرفیت نگهداری حدود ۷۰ رأس دام را دارد، اما در حال حاضر حدود ۳۵ رأس دام در آن نگهداری می‌شود. در کنار آن، یک واحد گوسفندداری نیز با ظرفیت ۵۰۰ رأس گوسفند فعالیت می‌کند.

وی ادامه داد: پس از فروش‌های تابستانه، در حال حاضر حدود ۳۰۰ رأس گوسفند در این مجموعه باقی مانده است. شیر تولیدی گوسفندان نیز قرار است از ماه‌های آینده به پایلوت شیر منتقل شود تا فرآوری‌های مربوط به آن در این واحد انجام گیرد.

میثمی با اشاره به زنجیره تولید در این مجموعه گفت: در اراضی بالادست، محصولاتی مانند یونجه و جو تولید می‌شود و این محصولات در چرخه دامداری مورد استفاده قرار می‌گیرند. در ادامه، شیر تولیدشده به پایلوت منتقل می‌شود تا فرآوری‌های لازم روی آن انجام شود. به این ترتیب، فعالیت‌های زراعی، باغداری و دامداری در این مجموعه به یکدیگر پیوند خورده‌اند.

رئیس ایستگاه تحقیقاتی خلعت‌پوشان با بیان اینکه فعالیت‌های تولیدی این مجموعه می‌تواند درآمدی پایدار برای دانشگاه ایجاد کند، اظهار کرد: در فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی، بیلان اقتصادی به معنای فعالیت یک بخش خصوصی و دستیابی به سود مشخص در اولویت نیست، بلکه آموزش و پژوهش مأموریت اصلی مجموعه به شمار می‌رود.

وی افزود: در کنار انجام مأموریت‌های آموزشی و تحقیقاتی، این مجموعه می‌تواند درآمد ثابتی برای دانشکده کشاورزی داشته باشد و در حال حاضر نیز چنین درآمدی ایجاد می‌کند. البته میزان درآمد در سال‌های مختلف، تحت تأثیر عوامل طبیعی و مدیریتی، ممکن است نسبت به هزینه‌ها تغییر کند.

میثمی با اشاره به انجام پژوهش‌هایی درباره نژادهای مختلف دام، از جمله رومانف و لاک، گفت: در این مجموعه تحقیقاتی درباره نژادهای مختلف انجام شده است. همچنین در گذشته مجموعه‌ای با حدود ۲۰۰ رقم و گونه مختلف مرغ در این ایستگاه وجود داشت که هدف اصلی آن تولید نبود، بلکه حفظ ذخایر ژنتیکی و نگهداری از این اقلام بود.

وی با اشاره به وضعیت نیروی انسانی ایستگاه تحقیقاتی خلعت‌پوشان اظهار کرد: این مجموعه در گذشته حدود ۹۰ نفر نیروی مستقیم داشت، اما در حال حاضر تعداد نیروهای مستقیم آن به حدود ۳۰ نفر کاهش یافته است.

رئیس ایستگاه تحقیقاتی خلعت‌پوشان خاطرنشان کرد: این آمار مربوط به نیروهایی است که به‌طور مستقیم در مجموعه فعالیت می‌کنند و افراد دیگری نیز به‌صورت غیرمستقیم با فعالیت‌های آن ارتباط دارند. نیروهای پایلوت شیر و برخی نیروهای مرتبط با سایر بخش‌ها، جزو نیروهای استخدامی مستقیم این مجموعه محسوب نمی‌شوند.

وی درباره چشم‌انداز جذب نیروی انسانی گفت: در حال حاضر برنامه مشخصی برای افزایش نیرو وجود ندارد و جذب نیروی جدید، مگر در موارد جایگزینی نیروهای موجود، در دستور کار نیست.

وی ادامه داد: بدسلیقه‌ای است که مجموعه تحقیقاتی و سرسبز برای احداث اتوبان در نظر گرفته شود.

انتهای پیام

آخرین اخبار استان‌ها