سه‌شنبه ۱۲ مرداد ۱۳۹۵ | ۱۳:۲۲
تخت‌جمشید «شکاف» دارد، نه «فروچاله»

تخت‌جمشید «شکاف» دارد، نه «فروچاله»

مسئول پروژه‌ی بررسی مطالعات زمین‌شناسی در تخت‌جمشید می‌گوید: تِرک‌های ایجاد شده در حریم تخت‌جمشید، «شکاف» هستند نه «فروچاله»؛ اما احتمال ایجاد فروچاله در چند سال آینده وجود دارد.

به گزارش ایسنا، پروفسور عزت‌الله رئیسی اردکانی که حدود هشت سال پیش طرح مطالعاتی بررسی محدوده جهانی تخت‌جمشید را  به پیشنهاد دانشگاه شیراز و پایگاه پژوهشی پارسه به مدت دو سال انجام داد، قصد داشت با ایجاد چند گمانه در محدوده تخت‌جشمید وضعیت زمین‌های آن‌ها و احتمال بروز هر نوع شکاف و در نهایت فروچاله را بررسی کند، تا امروز که بروز شکاف در حریم تخت‌جمشید، وی باردیگر هشدارها و تسریع در انجام اقدامات مورد نیاز را ضروری می‌داند.

این استاد آب‌شناسی دانشگاه شیراز در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا بیان می‌کند: حدود هشت سال گذشته در قراردادی با دانشگاه شیراز و مرکز پژوهشی پارسه یک پیشنهاد مطالعاتی شامل ایجاد چند گمانه با هدف شناسایی وضعیت زمین در محدوده تخت جمشید مطرح شد، با موافقت متولیان هر دو نهاد، قرار شد با نصب دستگاهی در تخت جمشید در صورت نشست زمین از آن مطلع شده و مطالعات در این زمینه آغاز شود، تا در صورتی که زمین تخت جمشید پتانسیل ایجاد فروچاله را دارد، پیش از نابودی بتوانیم آن را نجات دهیم.

او ادامه می‌دهد: پس از پایان بررسی تیم مطالعاتی و اعلام نگرانی از احتمال ایجاد شکاف و در نتیجه ایجاد فروچاله در محوطه تخت جمشید، از حدود سه سال گذشته، شکافی مقابل صُفه اصلی تخت جمشید به عرض و عمق هر کدام یک متر و طول 300 تا 400 متر ایجاد شد و نگرانی‌هایی را بوجود آورد.

باید چاه‌ها تا حریم درجه دو تخت‌جمشید پُر شوند


این مدرس دانشگاه با اشاره به پیشنهاد مطالعاتی‌اش برای دومین‌بار و پس از ایجاد تَرَک در تخت‌جمشید می‌افزاید: پس از انجام مطالعات به این نتیجه رسیدیم که تَرَک ایجاد شده در حریم تخت‌جمشید فروچاله نبوده، بلکه یک شکاف بوده است. با این وجود نگرانی‌ها ادامه دارد و معتقدیم باید بار دیگر مطالعه در این منطقه انجام شود و قبل از هر اقدامی باید چاه‌های قرار گرفته تا حریم درجه دو تخت‌جمشید به سرعت پر شده و اجازه حفر هر نوع چاه دیگر در این منطقه صادر نشود.

«رئیسی اردکانی» علت اصلی این اتفاق را پایین بودن سطح سفره‌های آب زیرزمینی به علت وجود تعداد چاه‌های زیاد آب می‌داند و تاکید می‌کند: متاسفانه برداشت در سطح سفره‌های آب زیاد است.از سوی دیگر تعداد محدودی چاه درحریم درجه یک تخت‌جمشید و تعداد زیادی چاه در حریم درجه دو این بنای جهانی حفر شده‌اند که باعث پائین‌تر آمدن آب سفره‌های زیرزمینی در این منطقه شده‌اند.

                                                             شکاف‌های چند سال گذشته استهبان، به فروچاله تبدیل شدند

او با تاکید بر لزوم مسدود شدن چاه‌ها به طور کامل در کمترین زمان یا کم  کردن میزان برداشت آب، به گونه‌ای که سفره آب پایین نرود و خطر ایجاد فروچاله به وجود نیاید، به بروز اتفاقی مشابه در چند سال گذشته در زمین‌های منطقه‌ی «استهبان» در جنوب استان فارس که نخست شکاف و در ادامه فروچاله ایجاد شده، اشاره و بیان می‌کند: خوشبختانه هنوز در تخت جمشید فروچاله ایجاد نشده است، تَرَکِ کنونی یک شکاف است.

شکاف‌های تخت‌جمشید در 200 متری صُفه اصلی ایجاد شده‌اند


وی با بیان اینکه تخت‌جمشید یک میراث جهانی است که باید حساسیت‌ها روی آن بیشتر باشد، گفت: هرچند شکاف‌ها د