• شنبه / ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۰۹:۵۸
  • دسته‌بندی: ایلام
  • کد خبر: 1404022719049
  • خبرنگار : 71299

کدام ژنوتیپ‌های گل محمدی در ایلام بهتر جواب می‌دهد؟

کدام ژنوتیپ‌های گل محمدی در ایلام بهتر جواب می‌دهد؟

ایسنا/ایلام دوره آموزشی کاشت، داشت و برداشت ژنوتیپ‌های برتر گل محمدی در استان ایلام با حضور کارشناسان و بهره‌برداران در ایستگاه تحقیقات کشاورزی شهرستان چرداول برگزار شد.

حجت بخشوده محقق مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام امروز شنبه ۲۷ اردیبهشت گفت: گل محمدی از قدیمی‌ترین و مهم‌ترین رزهاست که از عهد باستان تاکنون در بیشتر مناطق کشورمان به‌منظور تولید گلاب، عطر و تزیینی کشت شده و استخراج گلاب از گل محمدی یکی از تولیدات مهم اقتصادی ایران بوده واسانس تولید شده علاوه بر مصرف داخلی، به خارج از کشور هم صادر شده است.

وی خاطرنشان کرد: گل محمدی دارای ارزش اقتصادی، دارویی است که متأسفانه با حمله مغولان به ایران این صنعت همانند سایر صنایع ایرانیان در اثر تاخت و تاز آنان به فنا رفت و پس از آن نیز دچار رکود شد و تاکنون هم رواج قبلی خود را باز نیافته است.

کارشناس مسئول واحد تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام گفت: زادگاه و رویشگاه آغازین گل محمدی ایران است و اقلیم خاص کشورمان موجب شده تا گلاب ایرانی، شهرت جهانی داشته باشد.

وی توضیح داد: خاک غنی از مواد آلی و سبک وعناصر غذایی با اقلیم سازگار استان، نور و رطوبت مناسب و سایر فاکتورهای اراضی استان و بارندگی بیشتر از ۳۵۰ میلی‌متر در شهرستان‌های حوزه‌ شمالی استان همه وهمه دست به دست هم داده تا با احداث گلستان‌های گل محمدی وصنایع جانبی با نگاه علمی، به اشتغال در استان در این زمینه خوشبین بود.

بخشوده ادامه داد: در طرح بلوک کاملا تصادفی گل محمدی ایستگاه تحقیقاتی چرداول که از ۱۰ ژنوتیپ برتر سایر استان ها استفاده شده است، ژنوتیپ‌های اصفهان ۴، یزد ۲، اصفهان ۷، آذربایجان ۱، اصفهان ۸ دارای بیشترین اسانس بوده و توسط همکاران این مرکز شناسایی شده است که انتظار می‌رود نتایج تحقیقات در این خصوص در گلستان‌های احداثی ظهور پیدا کند.

این محقق تشریح کرد: با توجه به‌ثمر رسیدن زودهنگام محصول گل محمدی پس از احداث گلستان گل محمدی و کاربرد وسیع محصول از جمله استفاده در صنایع داروسازی، صنایع بهداشتی وآرایشی، عطرسازی و مواد آروماتیک، صنایع غذایی و شیرینی‌پزی، مربا و ژله و تزیینی‌بودن گل و استفاده از غنچه خشک و نیاز آبی کم و امکان توسعه در اراضی دیم با آبیاری تکمیلی، و اقتصادی بودن این محصول و نزدیکی مرز بین‌المللی مهران انتظار می‌رود توسعه  علمی این محصول بیش از پیش در استان با استقبال نهالستان‌داران استان با تولید نهال استاندارد ولیبل‌دار، رونق پیدا کرده وزمینه صادرات تولیدات این درختچه اقتصادی،کم‌توقع وکم آب‌بر در برنامه‌ریزی دستگاه‌های متولی بیش از گذشته گنجانده شود.

                                                      کدام ژنوتیپ‌های گل محمدی در ایلام بهتر جواب می‌دهد؟

جواد اشرفی، عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام نیز در این دوره با اشاره به اهمیت مدیریت آفات و بیماری‌ها در کشت گل محمدی، توضیح داد: یکی از چالش‌های اصلی در کشت گل محمدی، کنترل آفات و بیماری‌های مختلف است که می‌تواند به سرعت، تأثیر منفی بر کیفیت و کمیت محصول بگذارد، برای جلوگیری از این مشکلات، استفاده از نهال‌های سالم و گواهی‌شده به‌ویژه نهال‌های لیبل‌دار، به‌عنوان یک پیشگیری اساسی در نظر گرفته می‌شود، این نهال‌ها علاوه بر داشتن کیفیت بهتر، خطر انتقال بیماری‌ها و آفات را به مزارع کاهش می‌دهند.

وی همچنین به برخی آفات و بیماری‌های شایع در کشت گل محمدی اشاره کرد و افزود: کنه تارتن، شته گل محمدی و سفیدک پودری از جمله آفات و بیماری‌هایی هستند که در صورت عدم مدیریت مناسب می‌توانند خسارات زیادی وارد کنند، برای مقابله با این تهدیدات، علاوه بر رعایت بهداشت باغ، استفاده از روش‌های کنترل بیولوژیک و متعادل کردن مصرف سموم شیمیایی، باید در اولویت قرار گیرد تا به محیط زیست و سلامت محصول آسیبی وارد نشود.

اشرفی تأکید کرد: خوشبختانه تاکنون بیماری‌ها و آفات گل محمدی که در برخی استان‌ها مشاهده شده‌اند، در ایلام شیوع پیدا نکرده‌اند، با رعایت اصول بهداشتی و استفاده از نهال‌های استاندارد، می‌توان این مزیت را حفظ کرد و زمینه توسعه پایدار این محصول را در استان فراهم نمود.

این عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام در ادامه بر لزوم همکاری بین محققان و کشاورزان در تبادل اطلاعات تأکید کرد و گفت: پیشرفت در صنعت کشاورزی به ویژه در کشت گل محمدی، مستلزم همکاری نزدیک بین محققان، بهره‌برداران و نهادهای مسئول است. برگزاری چنین دوره‌هایی، فرصت مناسبی را برای این تبادل دانش فراهم می‌آورد و می‌تواند به بهبود کیفیت تولید و توسعه پایدار این محصول در استان کمک کند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha