به گزارش ایسنا، فروپاشی یخچالهای طبیعی یا یخسارها از کوههای آلپ تا آند متفاوت هستند، اما دانشمندان میگویند که تغییرات آب و هوایی تقریبا همیشه عامل اصلی است.
به نقل از آیای، در سوئیس، ذوب یخسارهای دائمی کوهستانی، صخره بالای یخسار برچ(Birch) را بیثبات کرده و موجب رانش زمین شد که بخشی از دهکده بلاتن(Blatten) را مدفون کرده است.
تغییر سریع یخچالهای طبیعی در جنوب سوئیس
بقایایی که یخچال «برچ» را پوشانده بودند، در ابتدا با عایق کردن یخ، ذوب شدن آن را کند کردند، اما وزن اضافی باعث جابجایی یخچال شد. حرکتی که در هفتههای اخیر به شدت شتاب گرفته است.
به گزارش آسوشیتدپرس، مقامات حدود ۳۰۰ نفر از ساکنان و همه دامها را پس از علائمی که نشان میداد کل دامنه کوه در خطر سقوط است، تخلیه کردند.
با ذوب شدن و عقبنشینی یخچالها، دریاچهها میتوانند با تأثیرات ویرانگری طغیان کنند. در آلاسکا، پس از ذوب شدن آب یک یخچال در حال عقبنشینی، چنین سیلهایی روان شده است. در سال ۲۰۲۲، بخش عظیمی از یخچال طبیعی مارمولادای ایتالیا در جریان موج گرمای تابستانی شکست و باعث سقوط بهمنی مرگبار شد که منجر به کشته شدن ۱۱ کوهنورد شد.
به گفته کارشناسان، یخچالهای طبیعی، ریزشهای ناگهانی مانند آنچه در رشته کوه آرو(Aru) در تبت در سال ۲۰۱۶ رخ داد که در آن ۹ نفر و دامهایشان کشته شدند، رو به افزایش است. تنها چند ماه بعد، دومین یخچال طبیعی در همان منطقه فروریخت.
در پرو، ریزش یخچال طبیعی در سال ۲۰۰۶ باعث ایجاد یک سونامی کوچک شد و در ماه آوریل، یک تالاب یخچالی طغیان کرده موجب رانش زمین شد که منجر به کشته شدن دو نفر شد.
دانشمندان هشدار میدهند که بیثباتی فزاینده یخچالها، خطراتی جدی برای هزاران نفر در سراسر جهان دارد.
سوئیس شاهد از دست دادن یخچالهای طبیعی با افزایش سرعت گرمایش است
بسیاری از یخچالهای طبیعی جهان به دلیل گرمایش جهانی ناشی از انتشار سوختهای فسیلی در مسیر ناپدید شدن هستند. تنها در کوههای آلپ، یخچالهای طبیعی از سال ۱۹۵۰ نیمی از مساحت خود را از دست دادهاند و اگر روند فعلی ادامه یابد، ممکن است تا پایان قرن حاضر به طور کامل ناپدید شوند.
یخچالهای طبیعی در رشته کوههای آلپ از سال ۱۹۵۰ تاکنون ۵۰ درصد از مساحت خود را از دست دادهاند و ریزش یخ در حال افزایش است. سوئیس که بیشترین یخچالهای طبیعی در اروپا را در خود جای داده است، تنها در سال ۲۰۲۳ شاهد کاهش ۴ درصدی حجم یخچالهای طبیعی خود بود که در پی کاهش ۶ درصدی در سال ۲۰۲۲ بود.
در پرو، بیش از نیمی از سطح یخچالهای طبیعی طی ۶۰ سال گذشته ناپدید شده است و ۱۷۵ یخچال طبیعی بین سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ به دلیل افزایش دمای جهانی ناپدید شدهاند.
حتی اگر دمای جهانی در سطح فعلی باقی بماند، انتظار میرود ۴۰ درصد از یخچالهای طبیعی جهان ناپدید شوند، اما یک مطالعه اخیر نشان میدهد که حفظ گرمایش زیر ۱.۵ درجه سانتیگراد که هدف توافقنامه پاریس ۲۰۱۵ است، میتواند دو برابر بیشتر یخ یخچالها را حفظ کند.
با این حال، کارشناسان خاطرنشان میکنند که بسیاری از یخچالهای طبیعی بدون توجه به گرم شدن آینده محکوم به ناپدید شدن هستند. در برخی از مناطق، مانند بخشهایی از آلاسکا، یخچالهای طبیعی ناپدید میشوند، زیرا شرایط آب و هوایی کنونی دیگر از بقای آنها پشتیبانی نمیکند و ذوب کامل آنها فقط وابسته به زمان است و دیر یا زود آب خواهند شد.
انتهای پیام
نظرات