زینب شریفنژاد کارشناس تغذیه، در گفتوگو با ایسنا، مهمترین عاملی که برخی افراد با وجود مصرف غذای زیاد، وزن اضافه نمی کنند را ژنتیک دانست و اظهار کرد: برخی افراد بهطور طبیعی ژنهایی دارند که باعث افزایش سوختوساز بدن و مصرف بیشتر کالری میشود در نتیجه حتی با دریافت انرژی بالا وزنشان ثابت میماند.
وی با بیان اینکه افراد لاغر با توده عضلانی بالا بهدلیل اینکه عضله انرژی بیشتری نسبت به چربی مصرف میکنند حتی با خوردن غذای زیاد هم دچار افزایش وزن نمیشوند، گفت: این افراد اغلب بدون اینکه خودشان متوجه باشند کالری بیشتری در طول روز میسوزانند.
این کارشناس تغذیه ضمن بیان اینکه برخی مشکلات پزشکی هم میتواند مانع از افزایش وزن شود، ادامه داد: بیماریهایی مانند کمخونی، دیابت تشخیص دادهنشده، اختلالات گوارشی یا بیماریهای التهابی مانند سلیاک، کولیت و کرون ممکن است منجر به سوءجذب مواد غذایی یا اسهال مزمن شوند. همچنین وجود انگلها در دستگاه گوارش یکی دیگر از عواملی است که گاهی موجب اختلال در وزنگیری میشود.
شریف نژاد همچنین به نقش استرس در این زمینه اشاره کرد و توضیح داد: استرس مزمن میتواند با ایجاد وضعیت کاتابولیک، سوختوساز بدن را افزایش دهد و منجر به کاهش وزن یا جلوگیری از افزایش آن شود.
وی در کنار افزایش کالری توجه به ترکیب غذا را هم برای افزایش وزن اصولی مفید دانست و افزود: مصرف روزانه ۱.۶ تا ۲ گرم پروتئین به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، ۳۰ تا ۳۵ درصد کالری از چربیهای سالم مثل روغن زیتون، آجیل، آووکادو و مابقی از کربوهیدراتهای پیچیده مثل برنج قهوهای، حبوبات و نان سبوسدار بهترین ترکیب برای وزنگیری سالم است.
کارشناس تغذیه تاکید کرد: تمرینات قدرتی مثل بدنسازی، خواب کافی و کاهش استرس نقش مهمی در افزایش حجم عضلات و کنترل چربی دارند.
زینب شریفنژاد، چکاپ کامل را در مواردی که فرد علیرغم تغذیه مناسب موفق به افزایش وزن نمیشود ضروری دانست و گفت: بررسی هورمونهای تیروئید، قند خون ناشتا برای تشخیص دیابت پنهان، وضعیت کمخونی، سطح ویتامین D3، هورمون کورتیزول و عملکرد کبد و کلیه از جمله آزمایشهایی هستند که میتوانند به شناسایی علت اصلی کمک کنند.
انتهای پیام
نظرات