مجید محمدی در گفتوگو با ایسنا، با رد شائبه مصرف بیرویه کود در ایران و با استناد به آمار بانک جهانی تأکید کرد: سرانه مصرف کود ایران با ۱۱۵ کیلوگرم در هکتار، پایینتر از میانگین جهانی (۱۱۹ کیلو) است و افزایش بهینه آن، بهرهوری آب را ۲۵ درصد افزایش میدهد.
وی با بیان اینکه طبق آمار ۲۰۱۳ بانک جهانی، ایران با مصرف ۱۱۵ کیلوگرم کود در هکتار، رتبه ۱۱۷ جهان را دارد و ۴ کیلوگرم کمتر از میانگین جهانی (۱۱۹ کیلو) مصرف میکند، گفت: در سال ۲۰۰۹ که مصرف کود به ۴.۲ میلیون تن رسید، کمترین واردات گندم اتفاق افتاد و حتی ۵۰۰ هزار تن صادر شد اما اکنون مصرف از مرز ۳ میلیون تن فراتر نمیرود.
محمدی با اشاره به این که استان ۳۶ روز نان کشور را تأمین میکن و نیازمند توجه بیشتر است، اظهار کرد: برای تولید ۴.۵ میلیون تن محصولات کشاورزی و دامی (۱۲ درصد سبد غذایی کشور) به ۲۵۰ هزار تُن کود نیاز داریم، اما سهم گلستان تنها ۱۵۷ هز ار و ۴۰۴ تُن (۵ درصد کل کشور) است.
جهش ۳۳ درصدی توزیع کود
مدیر شرکت حمایتی با اشاره به اجرای سامانه هوشمند توزیع کود گفت: طی چهارماهه نخست ۱۴۰۳، ۳۲ هزار و ۶۹۱ تُن کود از طریق ۱۳۴ مرکز توزیع شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۳ درصد رشد دارد.
محمدی با بیان اینکه ذخیره ۱۳ هزار تُنی کود استراتژیک برای کشت پاییزه، نگرانیها را برطرف کرده است، در خصوص فقر ماده آلی خاکهای گلستان هشدار داد و افزود: ماده آلی خاکهای استان زیر ۵ درصد است. هر ۰.۱ درصد افزایش آن، ۱۰۰ تا ۳۰۰ کیلوگرم محصول بیشتر و بهبود ۲۵ درصدی نگهداری آب را به دنبال دارد.
وی با بیان اینکه کشاورزان بدون تغذیه زمین، فقط از آن برداشت میکنند؛ مثل انسانی که ویتامین نخورد اما کار بدنی سنگین انجام دهد، افزود: حد بحرانی عناصر خاک: فسفر (۱۲-۱۵ ppm)، پتاس (۲۵۰-۳۰۰ ppm)، ازت (۰.۱۳-۰.۲ درصد) است و اعداد پایینتر از این اعداد یعنی خاک مرده است.
مدیر شرکت خدمات حمایتی گلستان تاکید کرد: کشاورزان حتماً آزمون خاک انجام دهند و کود را فقط از مراکز مجاز خریداری کنند. کودهای شیمیایی مثل ویتامین برای گیاهان هستند و جایگزینناپذیرند.
محمدی با اشاره به خسارات اقلیمی اعلام کرد: در کشت گندم امسال، ۸۰ هزار و ۸۲۳ هکتار از مزارع کاملاً نابود شد. با این حال ۶۰۱ هزار تُن گندم تضمینی خریداری شد که رتبه دوم کشوری پس از خوزستان است.
وی با بیان اینکه برنامه امسال تولید ۴۰ هزار تُن بذر گواهیشده با همکاری ۱۶ شرکت خصوصی است، گفت: نیاز بذری استان ۷۵ هزار تُن است که ۵۰ تا ۵۳ درصد توسط تولیدکنندگان محلی تأمین میشود.
انتهای پیام
نظرات