• شنبه / ۲۹ شهریور ۱۴۰۴ / ۰۷:۰۷
  • دسته‌بندی: کردستان
  • کد خبر: 1404062917065
  • خبرنگار : 50294

روایت خوشه‌هایی که به زندگی رنگ می‌بخشند/ آغاز برداشت انگور در کردستان

روایت خوشه‌هایی که به زندگی رنگ می‌بخشند/ آغاز برداشت انگور در کردستان

ایسنا/کردستان صدای ترد و آرام شاخە تاک که در سکوت سپیده‌دم باغات کردستان می‌پیچد، لحظه آغاز یک جدایی شیرین خوشە از ریشە است؛ خوشە یاقوتی که از دل خاک و آفتاب و با دستان پرتلاش کشاورزان بە بار نشستە و حال در وانفسای شهریور منتظر دستی است تا آن را بچیند و روانە دنیایی تازە کند.

با طلوع آفتاب جنب و جوش در تاکستان‌ها به اوج خود می‌رسد، این صحنه تابلویی زنده از تلاش و امید زنان و مردانی با لباس‌های محلی است که در میان ردیف‌های تاک به آرامی حرکت می‌کنند، دستانشان با دقت و وسواس خوشه‌های رسیده را انتخاب و با قیچی‌های کوچک رگ اتصال آن به ساقه را قطع می‌کنند.

بوی خاک و انگور رسیده در هم می‌آمیزد؛ در این میان مردان با قامتی استوار خوشه‌های سنگین و پُربرکت را از شاخه‌های درهم‌تنیده تاک جدا می‌کنند و با دقت آن را به دست زنان می‌سپارند؛ و اینجاست که صحنه رنگی مادرانه به خود می‌گیرد! زنان با دقتی بی‌نظیر خوشه‌ها را در سبدهای حصیری می‌چینند تا مبادا دانه‌های نازک و یاقوتی‌شان ترک بردارد.

خوشه‌های انگور پس از جمع‌آوری در کامیون‌ها و وانت‌های کوچک بارگیری شده و به سوی مقصدی تازه روانه می‌شوند، بخشی از محصول مستقیماً به بازار میوه‌فروشی‌ها می‌رسد و بخش عمده آن راهی کارگاه‌های محلی و سنتی می‌شود.

گاهی هنر و تجربه نسل‌ها به کار گرفته می‌شود، زنان روستا در حیاط خانه‌ها و باغات خود از خوشەهای یاقوتی انگور کشمشی می‌سازند کە بە زبان کردی بە آن بۆڵاو گفتە می‌شود و یا با دقت دانه‌ها را از خوشه‌ها جدا کرده و شیرە جان‌شان را می‌گیرد و از آن شیرە انگوری می‌سازد بە شیرینی عسل کە ما کردها بە آن دوشاب می‌گوییم.

این تبدیل تنها یک فرآیند تولید نیست، بلکه سفری است برای حفظ ارزش‌ها و تأمین معاش؛ شیره‌های انگور، کشمش‌های طلایی و سرکه‌های طبیعی نه فقط یک محصول کشاورزی، بلکه نفس زندگی و تاریخ منطقه را در خود دارند.

این محصولات، با بسته‌بندی‌های ساده اما پر از اصالت راهی بازار می‌شوند تا به دست مصرف‌کنندگان برسند؛ پشت هر شیشه شیره انگور داستان آفتاب داغ تابستان، تلاش بی‌وقفه کشاورزان و لبخند رضایت مادران کردستانی نهفته است.

کردستان، قطب انگور ایران/ روایت خوشه‌هایی که به زندگی رنگ می‌بخشند

۳۲ درصد باغات استان زیر کشت تاکستان‌ها

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان در خصوص آغاز برداشت انگور در سطح باغات این استان گفت: برداشت انگور همه‌ساله از اوایل شهریورماه آغاز می‌شود و بسته به تنوع ارقام کشت‌شده، تا ۱۵ مهر ادامه دارد.

سعدی نقشبندی در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به جایگاه ویژه انگور در اقتصاد کشاورزی استان اظهار کرد: استان کردستان به دلیل شرایط آب‌وهوایی و تنوع اقلیمی، یکی از قطب‌های تولید انگور در کشور به شمار می‌رود که بر اساس آخرین برآوردها، متوسط برداشت سالانه انگور در استان حدود ۱۶۰ تا ۱۷۰ هزار تن است که این میزان برداشت نشان‌دهنده سهم بالای انگور در بخش باغداری کردستان است به گونه‌ای که ۳۲ درصد از مجموع کل باغات استان به انگور اختصاص دارد.

وی افزود: بیشترین سطح باغات انگور در شهرستان‌های سنندج، مریوان، بانه، سروآباد و کامیاران قرار گرفته است و سایر شهرستان‌ها نیز در تولید این محصول سهم قابل توجهی دارند. 

نقشبندی در ادامه با اشاره به شهرستان بیجار گفت: این شهرستان در مجموع دارای دو هزار و ۵۰۰ هکتار باغ است که از این مقدار، یک‌هزار و ۵۰۰ هکتار آن به تاکستان اختصاص یافته است که این موضوع نشان‌دهنده ظرفیت بالای بیجار در تولید انگور و نقش مهم آن در تأمین بخشی از محصول استان است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان در توضیح ارقام انگور تولیدی استان گفت: در باغات آبی استان، انواع کشمشی سفید و قرمز، فخری، عسکری و فلم به عنوان محصولات پرطرفدار تولید می‌شوند که بیشتر برای مصرف تازه‌خوری به بازار عرضه می‌گردند.

وی ادامه داد: در باغات دیم نیز ارقامی همچون رشه و خوشناو کشت می‌شود که علاوه بر تأمین نیاز صنایع تبدیلی، بخشی از آن‌ها نیز به صورت تازه‌خوری در بازار داخلی عرضه می‌شوند.

نقشبندی تصریح کرد: محصول انگور کردستان نه تنها در بازارهای محلی مصرف می‌شود، بلکه سهم قابل توجهی نیز به استان‌های همجوار و به‌ویژه تهران ارسال می‌گردد که همین موضوع نقش مهمی در تأمین نیاز بازار داخلی کشور دارد.

کردستان، قطب انگور ایران/ روایت خوشه‌هایی که به زندگی رنگ می‌بخشند

کردستان؛ قطب تولید توت‌فرنگی و انگور ایران

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی کردستان گفت: کردستان با تولید سالانه ۷۰ هزار تن توت‌فرنگی و ۱۱۰ هزار تن انگور، رتبه نخست کشور را در تولید این محصولات به خود اختصاص داده و به قطب باغی ایران تبدیل شده است.

زاهد حاجی‌میرزایی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: سالانه بیش از ۵۰۰ هزار تن انواع محصولات باغی در استان کردستان تولید و روانه بازار مصرف می‌شود.

وی با اشاره به اینکه سطح باغات استان در حال حاضر بیش از ۶۴ هزار و ۵۰۰ هکتار است، افزود: تنوع محصولات باغی در کردستان یکی از ظرفیت‌های مهم کشاورزی استان به شمار می‌رود و بخش قابل توجهی از درآمد و اشتغال روستاییان را تأمین می‌کند.

حاجی‌میرزایی بیان کرد: از ابتدای سال تاکنون ۹۰ هزار تن انواع میوه‌های هسته‌دار شامل زردآلو، گیلاس، آلبالو، آلو و گوجه‌سبز در استان برداشت شده است.

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی کردستان، توت‌فرنگی را شاخص‌ترین محصول باغی استان عنوان کرد و گفت: کردستان با تولید سالانه ۷۰ هزار تن توت‌فرنگی رتبه نخست کشور را در اختیار دارد و این محصول عملاً به برند باغی استان تبدیل شده است.

حاجی‌میرزایی یادآور شد: انگور نیز از دیگر محصولات مهم باغی استان است و باغداران کردستان با برداشت سالانه بیش از ۱۱۰ هزار تن انگور، در جایگاه نخست تولید این محصول در کشور قرار دارند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha