آزاده نجارزاده متخصص تغذیه و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی یزد در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: تغذیه مناسب یکی از اساسیترین عوامل تاثیرگذار بر سلامت جسمی و ذهنی دانشآموزان است و تحقیقات علمی نشان میدهد که یک رژیم غذایی مناسب و متعادل برای کودکان میتواند به صورت مستقیم روی تمرکز و حافظه و توانایی حل مسئله آنها تاثیر بگذارد و مسیر رشد و آینده آنها را شکل دهد.
وی ادامه داد: صبحانه به عنوان مهمترین وعده غذایی نقش حیاتی در تامین انرژی و آماده سازی ذهن و بدن دانش آموز برای یک روز را دارد و عدم مصرف صبحانه منجر به کاهش قندخون و کاهش انرژی و افت عملکرد شناختی میشود.
این متخصص تغذیه گفت: برای یک صبحانه سالم برای دانشآموزان توصیه میشود که از کربوهیدراتها مانند نانهای سبوسدار، پروتئین کم چرب و همچنین چربیهای مفید که مهمترین آن گردو است، استفاده کنیم.
وی همچنین استفاده از مواد غذایی مثل خرما، مویز و شیر برای کودکانی که در اول صبح نان مصرف نمیکنند را گزینه مناسبی دانست و افزود: صبحانههای پختنی نظیر عدسی، اشکنه و کاله جوش گزینههای مناسب دیگری هستند که باعث افزایش تمرکز و یادگیری دانش آموزان و همچنین آشنایی آنها با غذاهای محلی هر منطقه میشود.
وی بیان کرد: میان وعدههای غذایی نقش کلیدی در حفظ سطح انرژی و جلوگیری از افتادن قندخون و خستگی در طول ساعات مدرسه دارند و میان وعدهای سالم است که مقوی و مغذی باشد و با ذائقه کودک مطابقت داشته باشد.
نجارزاده گفت: گزینههای مناسب برای میان وعدههای غذایی شامل میوههای تازه و خشک، مغزیجات و ساندویچهای خانگی سبک به ویژه برای کودکان دارای اضافه وزن، حتی میان وعدههای غذایی مانند کاهو و هویچ و خیار که به تنهایی قابل استفاده میباشند، هستند.
وی ادامه داد: دانشآموزان از مصرف خوراکیهای مضر به شدت پرهیز کنند چون باعث خواب آلودگی و اختلال در هضم و کاهش بازدهی و یادگیری دانشآموز میشود.
وی عنوان کرد: مهمترین و بهترین نوشیدنی که قند و کالری اضافه ندارد، آب است و نوشیدن آب در طول ساعات درس باعث میشود که از کم آبی بدن دانشآموز جلوگیری شود. ضمن این که شیرهای کم چرب ساده در حد متعادل نیز میتواند جایگزین آب باشد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی یزد گفت: دانشآموزان نیاز به یک رژیم غذایی مناسب دارند چرا که در سن رشد هستند و نیاز به مواد مغذی دارند و بهتر است از همه گروههای غذایی مصرف کنند که البته هر رده سنی، مقدار مصرف متفاوتی دارد.
وی به مواد غذایی حاوی امگا ۳، کلسیم و آهن و همچنین ویتامین های B و C نیز اشاره کرد و گفت: منبع مواد غذایی دارای امگا ۳ انواع ماهیهاست که برای تقویت حافظه و یادگیری دانشآموزان بسیار موثر است، کلم و لبنیات کم چرب جزو مواد غذایی کلسیم دار برای استحکام استخوانها و مواد غذایی مانند گوشت و حبوبات که دارای آهن و ویتامینها هستند، برای جلوگیری از کم خونی و تقویت سیستم ایمنی بدن دانشآموزان موثرند و باید مصرف شوند.
نجارزاده در پایان نیز تاکید کرد: نقش خانواده برای داشتن عادات غذایی سالم و محیطی آرام برای دانش آموزان بسیار مهم و موثر است و خانوادهها میتواند با مشارکت دادن دانشآموز در خرید مواد غذایی و همچنین پخت غذا و تزیین خلاقانه غذا، دانشآموز را به سمت مصرف مواد غذایی سالم هدایت کند که این امر هم باعث افزایش یادگیری دانش آموزان و هم افزایش اعتماد به نفس آنها میشود.
انتهای پیام
نظرات