محمد صفریان، به مناسبت ۲۴ مهر ماه -روز جهانی غذا- در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه کشورمان در دوره گذار در زمینهٔ تغذیه قرار گرفته است، اظهار کرد: در دوران گذار تغذیهای، مردم به سمت غذاهای پرچرب با محتوای کمارزش مانند غذاهای فوری همچون فست فود میروند و با ادامه این روند جوانان و کودکان بیشتر در معرض عادتهای غذایی غلط و الگوهای نامطلوب تغذیهای قرار دارند.
وی با تأکید بر ضرورت کاهش واحدهای عرضه فست فود در شهر و اصلاح الگوهای تغذیهای سالم، افزود: راه این تغییر از الگوسازی فرهنگی میگذرد. لازم است به لحاظ فرهنگی از طریق مدارس و رسانهها فرصتهای مناسبی برای آموزش الگوهای صحیح تغذیهای ایجاد شود و باید از این فرصتها بهرهبرداری لازم انجام شود.
شکاف بین علم و عمل شاهد رفتارهای تغذیهای
این متخصص تغذیه درخصوص اینکه در حال حاضر شکاف رفتاری در جامعه به لحاظ تغذیهای وجود دارد، گفت: بهطوری که بسیاری از خانوادهها میدانند تغذیه سالم چیست و از رفتارهای تغذیهای صحیح و برمبنای سلامت افراد آگاه هستند؛ اما به دلیل شکاف بین علم و عمل شاهد رفتارهای تغذیهای نادرست در جامعه هستیم.
صفریان ادامه داد: امروزه خانوادهها میدانند خوردن نوشابه، فست فود و غذاهای چرب برای بدن و سلامتی انسان ضرر دارد؛ اما همچنان از این مواد غذایی ناسالم استفاده میکنند و بهطور مستمر غذای فوری در وعدهای غذاییشان قرار میگیرد. بهطوریکه شاهدیم در هر بار خرید برای خانواده، افراد نوشابه میخرند و در سبد خرید خانوار این اقلام جایگاه ثابتی دارد.
وی یادآور شد: در این خصوص ممکن است باورمندی مردم نسبت به ضرر و زیان مواد غذایی ناسالم کم باشد و یا الگوسازی فرهنگی بهخوبی انجام نشده باشد.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه ایراد دیگر در رفتارهای تغذیهای ناسالم در جامعه این است که الگوهای مناسب جایگزین بهطور کامل برای جامعه ایجاد نشده است، تصریح کرد: در این میان بسیاری از غذاهای سنتی که افراد زیادی در جامعه طرفدار آن هستند، متأسفانه از نظر میزان چربی وضعیت مناسبی ندارند. البته در این شرایط برای غذاهای سالم جایگزین کمتری وجود دارد و ضروری است که بر روی تغییر الگوهای تغذیهای برنامهریزی شود.
صفریان ضمن اشاره به اینکه سیستم بهداشت بر روی بهداشت و سلامت مواد غذایی و فروشگاههای عرضه فست فود نظارت دارد، خاطرنشان کرد: با این حال، علاوه بر توجه و نظارت بر بهداشت محیط، لازم است که دقت کافی نسبت به کاهش مصرف نمک و روغن و توجه به سلامتی مردم در این مراکز انجام شود.
وی در خصوص اینکه در وزارت بهداشت نسبت به این مسئله حساسیتهایی وجود دارد، بیان کرد: به واحدهای صنایع غذایی که در محصولات خود از نمک و روغن کمتر و چربیهای سالم استفاده میکنند، سیب سلامت اعطا میشود. با وجود انجام تمامی این اقدامات، جامعه همچنان با وضعیت ایدهآل تغذیهای و برخورداری از تغذیه سالم فاصله زیادی دارد.
این متخصص تغذیه با اشاره به اینکه رسیدن به وضعیت ایدهآل تغذیهای در جامعه دور از دسترس است؛ اظهار کرد: اما میتوان سعی کرد از وضعیت موجود یکقدم هم که شده جلوتر رفت و در زمینهٔ تغذیه سالم بهتر عمل کرد.
صفریان در رابطه با اینکه باور اشتباهی وجود دارد مبنی بر اینکه مطالعه و درس خواندن منجر به سوزاندن انرژی میشود، تصریح کرد: در حقیقت، افراد در حین فکر کردن، درس خواندن و مطالعه کردن هیچ انرژیای مصرف نمیکنند و این فعالیتها به هیچوجه نمیتواند جایگزین ورزش و فعالیتهای بدنی دیگر باشد.
وی اضافه کرد: بنابراین، افراد نباید تصور کنند که پس از یک ساعت مطالعه، انرژی زیادی مصرف کردهاند و نیاز به دریافت یک ماده غذایی مقوی دارند. علاوه بر این، در روزهای امتحان و تحصیل، نباید برای دانشآموزان و فرزندان خود غذاهای شیرین تهیه کرد، زیرا مصرف این نوع غذاها میتواند تأثیر منفی بر تمرکز مغز داشته باشد.
انتهای پیام
نظرات