• دوشنبه / ۱۹ آبان ۱۴۰۴ / ۰۸:۵۵
  • دسته‌بندی: آذربایجان غربی
  • کد خبر: 1404081911464
  • خبرنگار : 50136

نهضت گلخانه‌ای در آذربایجان‌غربی؛ راهکاری عملی برای مدیریت کم‌آبی و تولید پایدار

نهضت گلخانه‌ای در آذربایجان‌غربی؛ راهکاری عملی برای مدیریت کم‌آبی و تولید پایدار

ایسنا/آذربایجان غربی کاهش بارندگی‌ها و محدودیت منابع آبی در آذربایجان‌غربی، مسئولان کشاورزی استان توسعه کشت گلخانه‌ای را به‌عنوان راهکاری مؤثر برای مدیریت منابع آب و افزایش بهره‌وری معرفی می‌کنند. این نوع کشت علاوه بر کاهش مصرف آب، امکان تولید محصولات با کیفیت بالا و صادراتی در تمام فصول سال را فراهم می‌کند و زمینه اشتغال و سرمایه‌گذاری در استان را نیز به‌طور قابل توجهی ارتقای می‌دهد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌غربی با اشاره به کاهش منابع آبی و کمبود بارندگی‌ها گفت: کشت گلخانه‌ای به دلیل تولید پایدار در تمام فصول سال، کاهش مصرف آب، افزایش عملکرد در واحد سطح و تولید محصولات با کیفیت و دارای ارزش صادراتی، به‌عنوان یکی از راهکارهای مهم افزایش بهره‌وری آب در بخش کشاورزی استان محسوب می‌شود.

فعالیت ۳۰۰ واحد گلخانه‌ای در استان

محمدرضا اصغری در گفت و گو با ایسنا افزود: در استان ۳۰۰ واحد گلخانه‌ای با مجموع مساحت ۸۱.۲ هکتار فعال است و سالانه بیش از ۱۴ هزار تن انواع سبزی و صیفی، دو میلیون شاخه گل رز، سه میلیون گلدان گل و گیاهان زینتی، ۴۳۰ تن توت‌فرنگی، سه میلیون اصله نهال و ۲۸ میلیون بوته نشا سبزی، صیفی و گیاهان دارویی تولید می‌شود.

وی ادامه داد: امسال فاز نخست گلخانه بزرگ‌مقیاس ۵۰ هکتاری خوی به بهره‌برداری رسیده و ۱۸ واحد گلخانه‌ای جدید با چهار هکتار مساحت نیز به بهره‌برداری رسیده است. هم‌اکنون ۲۰ واحد دیگر با ۶.۵ هکتار مساحت در دست احداث هستند.

رئیس جهادکشاورزی استان گفت: سالانه بخشی از محصولات گلخانه‌ای استان به کشورهای همسایه از جمله کردستان عراق، ارمنستان و روسیه صادر می‌شود و با بهره‌برداری از گلخانه‌های بزرگ‌مقیاس، میزان صادرات در سال‌های آینده افزایش خواهد یافت.

نهضت گلخانه‌ای در آذربایجان‌غربی؛ راهکاری عملی برای مدیریت کم‌آبی و تولید پایدار

شناسایی ۷۰۰ هکتار اراضی گلخانه‌ای در آذربایجان‌غربی

اصغری با اشاره به نقش حمایت بانکی و تسهیلات گفت: امسال ۱۹ متقاضی با مجموع ۵.۵ هکتار برای دریافت تسهیلات بانکی اقدام کردند و ۶۴ پرونده به مساحت ۱۶۳ هکتار نیز در سامانه سیتا تشکیل و در انتظار تخصیص اعتبار هستند. بیش از ۷۰۰ هکتار اراضی مناسب توسعه گلخانه شناسایی شده و ۵۷۰ هکتار از این اراضی توسط شرکت شهرک‌های کشاورزی برای سرمایه‌گذاری آماده شده است.

وی افزود: کشت‌های گلخانه‌ای در ۱۸ شهرستان استان انجام می‌شود که بیشترین سطح زیرکشت مربوط به شهرستان ارومیه است و پس از آن شهرستان‌های نقده، خوی، میاندوآب، مهاباد و سلماس قرار دارند.

اصغری تصریح کرد: هزینه بالای احداث گلخانه و محدودیت منابع آبی از مهم‌ترین موانع توسعه این بخش است و حمایت از متقاضیان در قالب تسهیلات بانکی می‌تواند زمینه گسترش گلخانه‌ها و جذب سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی را فراهم کند.

نهضت گلخانه‌ای در آذربایجان‌غربی؛ راهکاری عملی برای مدیریت کم‌آبی و تولید پایدار

توسعه کشت با افزایش بهره‌وری در منابع، اولویت اصلی ماست

استاندار آذربایجان غربی، ۹ مرداد در آیین آغاز عملیات اجرایی پروژه گلخانه ۵۰ هکتاری «مزرعه مهر وطن» در شهرستان خوی گفت: این پروژه نقطه عطفی در تحول کشاورزی منطقه است و به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین مجموعه‌های گلخانه‌ای استان، بستر شکل‌گیری شهرک‌های گلخانه‌ای در مقیاس وسیع را فراهم کرده و زمینه اشتغال هزاران نفر را مهیا می‌سازد.

رضا رحمانی افزود: طرح گلخانه‌ای خوی که به شیوه مدرن هیدروپونیک اجرا می‌شود، برگ زرینی در تاریخ کشاورزی استان است و می‌تواند به‌عنوان الگوی موفق برای سایر مناطق و ایحاد اشتغال پایدار مطرح شود.

استاندار به جزئیات پروژه نیز اشاره کرد: این شهرک گلخانه‌ای در سه فاز اجرا خواهد شد؛ فاز نخست ۱۰ هکتار، فاز دوم ۲۰ هکتار و فاز سوم نیز ۲۰ هکتار است که از مجموع فاز سوم، ۱۵ هکتار به کشت گلخانه‌ای و ۵ هکتار دیگر به صنایع تبدیلی و تکمیلی مانند تولید پوره، کنسانتره، خشک‌کن گیاهان دارویی، بسته‌بندی و سایر فرآورده‌های کشاورزی اختصاص می‌یابد.

وی ادامه داد: حجم سرمایه‌گذاری نزدیک به سه هزار میلیارد تومان است و زیرساخت‌های اساسی شامل تأمین آب، گازرسانی و برق‌رسانی به طور کامل عملیاتی شده و عملیات حفاری چاه عمیق و تسطیح اراضی همزمان در حال اجراست.

رحمانی همچنین با تاکید بر توسعه بهره‌وری در بخش کشاورزی گفت: ارتقای بهره‌وری از منابع، مهم‌ترین نیاز برای استفاده بهینه از ظرفیت‌های کشاورزی استان است و توسعه کشت با افزایش بهره‌وری در منابع، اولویت اصلی ماست. حمایت از سرمایه‌گذاران بخش کشاورزی باید با برنامه‌ریزی دقیق انجام شود تا درآمد سرانه کشاورزان و مردم محلی افزایش یابد.

نهضت گلخانه‌ای در آذربایجان‌غربی؛ راهکاری عملی برای مدیریت کم‌آبی و تولید پایدار

کشت گلخانه‌ای نگرانی از تغییرات جوی را رفع می‌کند

گلخانه‌دار اهل ارومیه نیز با بیان اینکه راه‌اندازی گلخانه را از ۳ سال پیش آغاز کرده، به ایسنا گفت: با سیستم آبیاری قطره‌ای، مصرف آب را نسبت به کشت سنتی کاهش داده‌ایم. تولید شامل سبزیجات و صیفی‌جات با کیفیت صادراتی است که بخش زیادی از آن به کشورهای همسایه ارسال می‌شود. علاوه بر افزایش درآمد، این روش باعث شد بتوانیم در تمام فصول سال محصول داشته باشیم و دیگر نگرانی از تغییرات جوی نداشته باشیم.

ریسک کاهش تولید به حداقل رسیده است

رضا گلخانه‌دار ۳۸ ساله و اهل خوی  با ۷ سال سابقه و ۳ کارگر در خصوص میزان رضایت از احداث گلخانه به ایسنا گفت: راه‌اندازی گلخانه یک هکتاری ما تحول بزرگی در کشاورزی خانوادگی ایجاد کرد. پیش از این، کشت سنتی داشتیم و مشکلات آب و آفت باعث کاهش محصول می‌شد. حال با سیستم کنترل محیط و آبیاری هدفمند، نه تنها محصول با کیفیت داریم، بلکه ریسک کاهش تولید به حداقل رسیده است.

او با بیان اینکه حمایت تسهیلات بانکی و آموزش‌های فنی جهاد کشاورزی مسیر توسعه را برای ما هموار کرده است، افزود: اطلاع رسانی از این تسهیلات به کشاورزان می‌تواند در جلب نظر کشاورزان و احداث گلخانه‌های بیشتر کمک کند. 

نهضت گلخانه‌ای در آذربایجان‌غربی؛ راهکاری عملی برای مدیریت کم‌آبی و تولید پایدار

 گلخانه‌دار اهل نقده، ۵۰ ساله، با ۸ سال سابقه و ۶ کارگر به ایسنا گفت: گلخانه به ما این امکان را داد که از منابع آب بهینه استفاده کنیم و با محصولات مرغوب، بازار صادراتی پیدا کنیم.

وی ادامه داد: این تجربه نشان داد که توسعه گلخانه‌ها نه تنها یک ضرورت اقتصادی، بلکه یک راهکار پایدار برای حفظ محیط زیست و منابع آب استان است.

به گزارش ایسنا، در نتیجه با توجه به محدودیت منابع آبی و نیاز به تولید پایدار، توسعه کشت گلخانه‌ای در آذربایجان‌غربی یک ضرورت استراتژیک است. این شیوه تولید با کاهش مصرف آب، افزایش کیفیت و قابلیت صادرات محصولات و ایجاد اشتغال، به‌عنوان یک راهکار عملی و پایدار برای کشاورزی استان معرفی می‌شود.

حمایت مسئولان، آموزش‌های فنی و ارائه تسهیلات بانکی، چشم‌انداز روشنی برای آینده کشاورزی و توسعه اقتصادی استان فراهم کرده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha