• دوشنبه / ۱۹ آبان ۱۴۰۴ / ۱۳:۰۲
  • دسته‌بندی: دانش‌بنیان‌ها
  • کد خبر: 1404081911815
  • خبرنگار : 30057

پایش بیش از ۱۰۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی با سامانه هوشمند دانش‌بنیان‌ها

پایش بیش از ۱۰۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی با سامانه هوشمند دانش‌بنیان‌ها
عکس تزئینی و آرشیوی است

فناوران یکی از  شرکت‌های دانش‌بنیان با اجرای عملیات گسترده پهپادی در بیش از ۱۰۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی کشور، موفق به جمع‌آوری داده‌ها برای توسعه مدل‌های هوش مصنوعی و بهبود دقت سامانه‌های پایش ماهواره‌ای و تصمیم‌سازی در مدیریت آبیاری، تغذیه و تولید محصولات استراتژیک شدند.

به گزارش ایسنا، حسین معتمدی، مدیر این شرکت دانش‌بنیان مستقر در  پارک علم و فناوری کرمانشاه، در رویداد فناوری فضایی در خدمت توسعه پایدار آغاز فعالیت این شرکت را از سال ۱۳۹۶ در حوزه فضاپایه دانست و گفت: سامانه‌ای که در این شرکت توسعه دادیم، سامانه پایه هوایی و ماهواره‌ای کشاورزی است. 

معتمدی ضمن اشاره به ضرورت وجود داده‌های پایه در کشاورزی کشور، گفت: یکی از چالش‌های اصلی کشاورزی ایران، نبود اطلاعات پایه از سطح اراضی، آمار کشت و وضعیت دقیق مزارع است؛ به‌ویژه حتی در بخش کشت و صنعت‌ها، مشکل اصلی فقدان داده‌های پایه از وضعیت کشاورزی و تصمیم‌گیری دقیق است. ما بر همین مبنا سامانه‌ای را توسعه دادیم که مبتنی بر تصاویر ماهواره‌ای، داده‌های هوایی (پهپادها) و داده‌های زمینی بوده و در نهایت از مدل‌های هوش مصنوعی، یادگیری عمیق و یادگیری ماشین به فراخور نیاز بهره می‌گیرد.

مدیر عامل این شرکت دانش‌بنیان درباره اجزای سامانه توضیح داد: سامانه فضاکاو ما از چندین لایه اطلاعاتی استفاده می‌کند؛ از جمله داده‌های زمینی، داده‌های روزانه ماهواره‌های مختلف سنجش از دور، داده‌های هواشناسی و اطلاعات پهپادی. این مدل‌ها را توسعه داده‌ایم و اکنون چند خدمت اصلی ارائه می‌کنیم.

وی بخش نخست این سامانه را خدمات، مربوط به نهادهای سازمانی و مدیریتی چون وزارت جهاد کشاورزی، سازمان‌های جهاد استانی، حوزه بیمه و بخش‌های مرتبط که داده‌های سطح زیرکشت، برآورد میزان تولید و حتی خسارت را دریافت می‌کنند، دانست.

وی اضافه کرد: با این سامانه در بخش کشت و صنعت‌ها، داده‌های دقیق اراضی و ابزارهای مدیریت مزرعه ارائه می‌شود. برای کشاورزان نیز پنل مخصوص طراحی شده است؛ هر کشاورز پس از ثبت‌نام، با مشخص کردن محدوده مزرعه خود، به داده‌های مورد نیاز دسترسی پیدا می‌کند.

معتمدی با اشاره به سابقه همکاری با نهادهای ملی، اظهار کرد: در زمان مدیریت دکتر براری در سازمان فضایی، در سال ۹۸، یکی از مشکلات کشور ناآشنایی بخش‌های مختلف با قابلیت‌های صنعت فضایی بود که خوشبختانه تلاش‌های مؤثری در معرفی خدمات فضایی انجام شد. پس از آن، ما اولین پروژه ملی پایش ماهواره‌ای کشاورزی کشور را ارائه کردیم که از سال ۹۸ اجرا شد و محصولات استراتژیک کشور را پایش کردیم. این پروژه طی چند سال، به یک مجموعه داده‌ بزرگ و مبنای توسعه سامانه ما تبدیل شد.

وی ادامه داد: به‌تدریج روشن شد که هرچند دستگاه‌های مختلف با این قابلیت‌ها آشنا شده‌اند، اما داده‌هایی که ارائه می‌شود هنوز دقیق یا کاربردی نیست. بنابراین، تمرکز ما بر بهبود کیفیت داده‌ها قرار گرفت.

معتمدی درباره بخش هوش مصنوعی سامانه، گفت: در پارک علم و فناوری کرمانشاه، ما نخستین تیمی بودیم که توسعه مدل‌های هوش مصنوعی را آغاز کرد و مدل‌ها را به مرور تکمیل کردیم. هم‌اکنون مدل‌های متنوعی داریم: از جمله در بخش برآورد نیاز آبی، برنامه‌ریزی دقیق آبیاری (زمان، ساعت و حجم آبیاری)، برآورد مقدار نیتروژن در سطح مزارع و مدل‌های تخصصی برای محصولات خاص مانند نیشکر که ارتفاع نیشکر را با خطای ۲ تا ۳ سانتی‌متر برآورد می‌کند. همچنین میزان ازت شاخ‌وبرگ و غلاف در محصولات مختلف مانند چغندر قند و سایر محصولات نیز محاسبه می‌شود.

وی همچنین تأکید کرد: تیم هوش مصنوعی ما همچنان در حال به‌روزرسانی مداوم است و مدل‌ها مرتب ارتقاء می‌یابند. در بخش داده‌های دقیق، خودمان نمونه‌برداری زمینی انجام داده‌ایم، داده‌ها را به آزمایشگاه فرستاده‌ایم و مدل‌ها را بر اساس این داده‌ها توسعه داده‌ایم. طی سه تا چهار سال خطای مدل‌ها را استخراج کرده و به دقت مناسبی رسانده‌ایم.

وی به بخش هوایی این سامانه اشاره کرد و گفت: بخش هوایی مربوط به خدمات پهپادی در کشاورزی است که در آن تیم‌های مختلف و سامانه‌های هوشمندسازی نیز تعریف شده‌اند. این بخش از جمله خدمات هوشمند ما در حوزه کشاورزی هوایی محسوب می‌شود که مکمل سامانه پایش فضایی است.

به گزارش ایسنا، رویداد «فناوری فضایی در خدمت توسعه پایدار» با حضور رئیس سازمان فضایی ایران و جمعی از مدیران دستگاه‌های بهره‌بردار از خدمات فضایی در پارک فناوری اطلاعات و ارتباطات از صبح امروز  برگزار شد.  

در این رویداد ۶ سامانه بخش خصوصی فعال در حوزه خدمات پایش ماهواره‌ای کشور نیز معرفی و دستاوردهای فناورانه آنان در زمینه بهره‌گیری از داده‌های فضایی برای توسعه پایدار ارائه شد.

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha