فرشید صراف در گفتوگو با ایسنا در خصوص چالشهای تامین گوشت، اظهار کرد: این وضعیت علاوه بر چالشهایی در عرضه، بر قیمت گوشت تأثیر گذاشته است. خشکسالی و کمبود نهادهها، وضعیت را بحرانی کرده و در سالهای اخیر، با مشکلات متعددی دامداران روبهرو بودهاند.
وی افزود: همانطور که کشتار بیرویه دام مولد در سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۱ به دلیل نبود نهادههای کافی، مشکلات بسیاری برای تولیدکنندگان به وجود آورد، در سال جاری نیز میزان کشتار دام مولد بهشدت افزایش یافته و این موضوع میتواند چالشهای جدی برای آینده تولید ایجاد کند.
صراف با اشاره به اینکه میزان کشتار دام مولد در مردادماه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود دو برابر شده که این موضوع میتواند چالش در تولید ایجاد کند، گفت: شرایط نهادهها و خشکسالیهای موجود و نبود علوفهٔ کافی در مراتع و سیاستهای متناقض دولت در قبال تولید گوشت قرمز، این صنعت را با چالشهای بسیاری مواجه کرده است.
وی با بیان اینکه نسبت میزان دام استان به میزان تولید، نشان میدهد استان خراسان رضوی از بهرهوری و ضریب تبدیل بالایی در تولید گوشت برخوردار است که این مهم نتیجه انجام کار کارشناسی و علاقه دامداران به مباحث اقتصادی است تا در مسیر تولید با افزایش دانش و ضریب تبدیل بالا کمترین زیان را داشته باشند، تصریح کرد: اگر دولت نتواند ساختار مناسبی برای واردات نهادههای دامی و تأمین نیازهای دام کشور فراهم کند، دامداران در آینده با مشکلات بیشتری مواجه خواهند شد. هرچند دامداران با تمام وجود تلاش میکنند، تولید را حفظ کنند و با وجود شرایط نامساعد، به تولید باکیفیت ادامه دهند.
مدیرعامل اتحادیه گاوداران و دامداران صنعتی استان خراسان رضوی تأکید کرد: قیمت خرید گوشت تولیدی دامداران در بازار تا زمان رسیدن به مصرفکننده، تقریباً ۵۰ درصد زیر قیمت تمامشده است و این موضوع نشان میدهد؛ دامداران در تعیین قیمتها نقشی ندارند و اگر این روند ادامه یابد، تولیدکنندگان دلسرد خواهند شد و به کشتار دام مولد خواهند پرداخت.
وی تأکید کرد: در این شرایط منافع دامدار با وجود افزایش قیمت گوشت، تأمین نمیشود و دامدار از افزایش قیمت سودی نمیبرد زیرا با افزایش هزینهها، تقاضا کمتر میشود و تولیدکننده با ناتوانی در تأمین نهادههای مورد نیاز دام خود، از تولید دلسرد شده و دام مولد خود را به کشتار میبرد. این اتفاق باعث میشود در آینده تولیدی نباشد، زمینه برای واردات گوشت بیکیفیت و وارد شدن خسارتهای جبرانناپذیری به تولیدکننده فراهم میشود و این امر تبعات بسیاری برای مصرفکننده به همراه دارد.
واردات گوشت، مشکلات دامداران را بیشتر کرد
مدیرعامل اتحادیه گاوداران و دامداران صنعتی خراسان رضوی به معضلات ناشی از واردات گوشت قرمز اشاره و اظهار کرد: این واردات به تولیدکنندگان آسیبهای جبرانناپذیری وارد میکند؛ به طوری که در سال گذشته، رقم مربوط به خروج ارز دولتی از کشور برای واردات گوشت خیرهکننده بود و تبعات آن گریبان تولید را گرفت، زیرا خروج ارز در این حوزه باعث شد ارزی برای نهاده و مواد اولیه غذایی دام نباشد تا واردات انجام گیرد، بدین ترتیب دام گرسنه به کشتارگاهها برده میشود که تبعات این اقدام متوجه مصرفکننده و مستقیماً بر دوش آنها است و از جیب مصرفکنندگان هزینه خروج ارز از کشور تأمین میشود.
وی با نامطلوب ارزیابی کردن سیاستهای دولت در زمینه واردات گوشت اعلام کرد: این سیاستها به جای حمایت از تولید داخلی، تولیدکنندگان را تحت فشار قرار داده و نه تنها به خودکفایی کشور آسیب میزند، بلکه سلامت جامعه را نیز تحت تأثیر قرار میدهد.
مدیرعامل اتحادیه گاوداران و دامداران صنعتی استان با تأکید بر اهمیت گوشت به عنوان یکی از منابع اصلی تامین پروتئین بدن، گفت: تمام محققان بر این نکته تأکید دارند که گوشت یکی از بهترین تأمینکنندگان پروتئین است و باید تلاش کنیم این منبع حیاتی به قیمت مناسب به دست مصرفکنندگان برسد.
وی با بیان اینکه دامداران، خود نیز مصرفکننده هستند و از افزایش قیمتها رضایت ندارند و نسبت به فشارهای اقتصادی و اجحافهایی که در حق آنها میشود، اعتراض دارند، خاطرنشان کرد: از یکسو واردات گوشت بیکیفیت امنیت غذایی کشور را تهدید میکند و زیرساختهای تولید را به خطر میاندازد در این میان لابیها و مافیای پشت پرده در صنعت گوشت وجود دارد که باید جلوی آنها گرفته شود تا قیمتهای بازار منطقی و متناسب باکیفیت گوشت باشد و از سوی دیگر دولت باید به تولیدکننده کمک کند تا تولیدات آنها با بهترین قیمت در بازار عرضه شود و به دست مصرفکننده برسد اما متأسفانه دولت این قسمت را کاملاً رها کرده و واسطهها در این بازار جولان میدهند و راحتترین کار را با واردات گوشت برای تأمین نیاز کشور انجام میدهد که این یک تدبیر اشتباه است و باید در راستای افزایش بهرهوری و مصرف پایداری تلاش شود.
صراف ادامه داد: دامداران استان با وجود چالشهای موجود، میتوانند با تأمین نهادههای مناسب و حمایت دولت، تولید خود را به حداکثر برسانند. تاریخ طولانی کشور ما در مقابله با خشکسالی، نشان میدهد که میتوان که با همکاری دولت و تصمیمگیران، شرایط را بهبود داد تا امنیت غذایی کشور حفظ شود.
مدیرعامل اتحادیه گاوداران و دامداران صنعتی استان با تأکید بر لزوم توجه به ذائقه ایرانیها تصریح کرد: ذائقه ایران، گوشت ایرانی باکیفیت داخلی را میپسندد و ذائقهاش با گوشت وارداتی همراه نیست ازاینرو باید واردات گوشت کنترل شود و از گوشت وارداتی به جای اینکه برای مصرف مستقیم مردم استفاده شود در مصارف صنعتی استفاده کرد.
وی با تأکید بر ارتقاء کیفیت گوشتهای داخلی نسبت به وارداتیها، خواستار تلاش بیشتر برای حمایت از تولیدکنندگان و تأمین نیازهای دامداران شد و افزود: با برنامهریزی مناسب، میتوان به خودکفایی در تولید گوشت رسید و سلامت جامعه را تأمین کرد.
صراف یادآور شد: اگر شرایط برای دامداران فراهم و حمایتهای لازم انجام شود، میتوان به آیندهای روشن در صنعت دامپروری امیدوار بود. استمرار تولید گوشت باکیفیت و تأمین پروتئین برای جامعه نیازمند همکاری و همبستگی بین تمامی ارکان دولت و بخش خصوصی است.
انتهای پبام


نظرات