• چهارشنبه / ۱۲ آذر ۱۴۰۴ / ۱۲:۰۳
  • دسته‌بندی: سینما و تئاتر
  • کد خبر: 1404091207772
  • خبرنگار : 71342

کارگردان نمایش «شکستن امواج»

کمر اجرای‌مان شکست / استثناء بودن نویدمحمدزاده، سجاد افشاریان

کمر اجرای‌مان شکست / استثناء بودن نویدمحمدزاده، سجاد افشاریان

مجتبی جدی که این روزها نمایش «شکستن امواج» را روی صحنه می‌برد، با انتقاد از وضعیت اقتصادی و تعطیلی‌های مکرر تئاتر گفت: با این وضعیت، کمر اجرای‌مان شکست.

نمایش «شکستن امواج» از جمله آثاری است که این روزها در مجموعه تئاتر «لبخند» روی صحنه است.
مجتبی جدی، کارگردان این اثر نمایشی در گفتگو با ایسنا از شرایط گروه‌های مستقل نمایشی، کم‌توجهی مسئولان نسبت به حمایت از تئاتر و مشکلاتی مانند تعطیلی‌های مکرر فعالیت‌های نمایشی ابراز گله‌مندی کرد.
او با اشاره به شرایط اجرای نمایش خود پیش از تعطیلات اخیر تئاتر گفت: ۱۵ شب از اجرای نمایش ما گذشته بود، یعنی درست در میانه اجرا بودیم که تئاتر به دلیل آلودگی هوا، تعطیل شد. پیش از آن هم تئاتر، به دلیل وفات حضرت فاطمه، دو شب تعطیل شده بود و همین که اجرایمان را از سر گرفتیم، این بار به دلیل آلودگی هوا تعطیل شدیم. با این شرایط، کمر اجرای‌مان شکست.
جدی اضافه کرد: اجرای ما داشت به خوبی پیش می‌رفت و به تدریج تماشاگران را جذب می‌کرد که ناگهان با تعطیلی، مواجه شدیم.
او توضیح داد: فراموش نکنیم که گروه‌هایی مانند گروه ما در تئاتر، استثنا نیستیم بلکه قاعده هستیم. کسانی مانند صابر ابر، سجاد افشاریان یا نوید محمدزاده، استثنا هستند که به محض شروع پیش فروش بلیت نمایش‌شان، به سرعت بلیت‌ها به پایان می‌رسد اما ما قاعده‌ایم. یعنی تماشاگر با حضور در اولین اجراهای نمایش، به صورت پیشنهاد دادن به دیگران، برای کار ما تبلیغ می‌کند. از سوی دیگر، تئاتر ما سرگرم‌کننده هم نیست که مخاطب فراگیر داشته باشد و در این شرایط، گروه‌هایی شبیه گروه ما به شدت آسیب می‌بینند.

کمر اجرای‌مان شکست / استثناء بودن نویدمحمدزاده، سجاد افشاریان



جدی با اشاره به هزینه‌هایی که برای ساخت و اجرای این اثر انجام داده است، اضافه کرد: هزینه بسیاری متحمل شدم و امید داشتم که با استقبال تماشاگران از اجراهای باقی‌مانده، این هزینه بازگردد که شرمنده بازیگران و عوامل گروه نشوم و بتوانم دستمزد آنان را بپردازم و این اتفاق نه تنها برای گروه ما بلکه برای بسیاری از گروه‌های نمایشی رخ داده است و متاسفانه این وضعیت، برای وزارت ارشاد، مرکز هنرهای نمایشی یا انجمن هنرهای نمایشی اهمیتی ندارد.
او ادامه داد: مسئولان، تنها راه حل را در تعطیلی می‌بینند اما به این فکر نمی‌کنند که چگونه از گروه‌های نمایشی که در این شرایط متضرر می‌شوند، حمایت کنند.
جدی درباره تاثیر آلودگی هوا بر میزان استقبال تماشاگران تئاتر نیز توضیح داد: آلودگی هوا باعث می‌شود مردم در این شرایط برای حفظ سلامتی خود بترسند از خانه بیرون بیایند و طبیعتاً در چنین وضعیتی، به تماشای تئاتر هم نمی‌آیند. بسیاری از نظراتی که از سوی تماشاگران تئاتر ثبت شده، گواه این موضوع است.
این کارگردان در ادامه صحبت خود شرایط اقتصادی تئاتر را در سال‌های اخیر یادآوری کرد و افزود: اقتصاد تئاتر ما دچار فروپاشی شده و رسماً تئاتر کار کردن معنای خود را از دست داده است. امروز به این نتیجه رسیدم که اجرای تئاتر، اشتباه است، زیرا تئاتر برای کسی معنایی ندارد و اگر افرادی دنبال تئاترهای سرگرم‌کننده یا کمدی باشند، سراغ نمایش‌هایی مانند نمایش ما نمی‌آیند اما تئاتری که قرار بوده چیزی به تفکر مخاطب خود اضافه کند و باعث رشد اندیشه‌اش بشود، امروز معنای خود را از دست داده است. در این وضعیت هم دولت با رفتاری که در برابر تئاتر دارد، رسماً می‌گوید اگر خودت پول داری می‌توانی، کار کنی و اثری را به صحنه برسانی اما خود را موظف به حمایت از گروه‌های نمایشی نمی‌داند و به این هنر فقط به عنوان سرگرمی نگاه می‌کنند. این شرایط سبب شده وضعیت بسیار هولناکی پیش‌رو داشته باشیم.

کمر اجرای‌مان شکست / استثناء بودن نویدمحمدزاده، سجاد افشاریان
مجتبی جدی


جدی با اشاره به تاثیر اجرای تئاتر بر هنرمندان این رشته تاکید کرد: واقعیت این است که تئاتر برای ما یک نوع تراپی است، همچنان که آقای پرویز پرستویی در گفتگوی خود با سروش صحت در برنامه «اکنون» درباره حضورش در تئاتر گفت: من دردمند بودم که سمت تئاتر رفتم اما وقتی تئاتر را از ما می‌گیرند، باید به قرص و تراپی روی بیاوریم. وضعیت فعلی تئاتر، نمونه کوچکی است که نشان می‌دهد جامعه دچار بحران‌های جدی است و متاسفانه مسئولان برای حل این همه معضل، به اندازه کافی احساس مسئولیت نمی‌کنند.
این کارگردان با مقایسه شرایط تئاتر در مقطع فعلی و در دوران کرونا افزود: الان شرایط ما از زمان کرونا بدتر شده است. آن زمان بحث مرگ و زندگی بود اما امروز گویی همه در برزخ به سر می‌بریم و این به مراتب وحشتناک‌تر است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha