• دوشنبه / ۱۷ فروردین ۱۴۰۵ / ۱۳:۵۹
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد مطلب: 1405011708545

رئیس کمیسیون آب اتاق بازرگانی استان مطرح کرد

افزایش قابل‌توجه بارش‌ها در خراسان رضوی؛ هشدار درباره تداوم افت سفره‌های زیرزمینی مشهد

افزایش قابل‌توجه بارش‌ها در خراسان رضوی؛ هشدار درباره تداوم افت سفره‌های زیرزمینی مشهد

ایسنا/خراسان رضوی رئیس کمیسیون آب و محیط‌زیست اتاق بازرگانی خراسان رضوی با اشاره به بارندگی‌های مناسب در سال جاری، گفت: آمارهای ثبت‌شده نشان می‌دهد میزان بارش‌ها در استان نسبت به سال گذشته و میانگین بلندمدت افزایش قابل توجهی داشته، اما با وجود این شرایط مطلوب، وضعیت سدها و سفره‌های زیرزمینی همچنان بحرانی است.

محمد علایی، در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به تازه‌ترین داده‌های شرکت آب منطقه‌ای، اظهار کرد: از ابتدای مهر سال گذشته تاکنون در سطح استان ۱۵۱ میلی‌متر بارندگی ثبت شده که این رقم نسبت به سال گذشته ۱۲ درصد و نسبت به میانگین بلندمدت ۳۶ درصد افزایش داشته است. در محدوده مطالعاتی مشهد نیز تاکنون ۱۳۲.۳ میلی‌متر بارش ثبت شده که اگرچه نسبت به سال گذشته دو درصد کمتر است، اما نسبت به میانگین بلندمدت که حدود ۷۴.۷ میلی‌متر بوده، ۷۷ درصد رشد نشان می‌دهد.

رئیس کمیسیون آب و محیط‌زیست اتاق بازرگانی خراسان رضوی با اشاره به اینکه چهار سد بزرگ استان شامل دوستی، کارده، طرق و ارداک طی سال‌های اخیر ورودی قابل توجهی نداشته‌ است، اظهار کرد: مجموع ذخیره فعلی آن‌ها حدود سه تا چهار میلیون مترمکعب است که عملا قابل برداشت نیست.

وی تاکید کرد : تامین آب شرب دومین کلان‌شهر کشور با جمعیت ثابت و سیل عظیم زائران، در شرایطی که سدها خالی یا کم‌رمق هستند، کاری بسیار دشوار است.

علایی با قدردانی از تلاش مجموعه شرکت آب‌وفاضلاب و آب منطقه‌ای، عنوان کرد: تاکنون حدود ۷.۳ مترمکعب توان تامین آب مشهد بدون مشکل برقرار بوده و همراهی مردم نقشی اساسی در این موضوع داشته است.

وی همچنین درباره وضعیت سفره‌های زیرزمینی توضیح داد: میزان برداشت از دشت مشهد سال‌هاست بیش از میزان تغذیه طبیعی آن است و اکنون حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیون مترمکعب کسری سالانه وجود دارد.

وی افزود: این برداشت مازاد موجب افت مداوم سطح آب زیرزمینی، کاهش آب‌دهی چاه‌ها و چشمه‌ها، شور شدن آب و پدیده فرونشست زمین شده است؛ مشکلی که از سال ۱۳۴۷ و اعلام ممنوعه‌شدن دشت آغاز شده و تاکنون ادامه داشته است.

رئیس کمیسیون آب و محیط‌زیست اتاق بازرگانی خراسان رضوی ضمن توصیه‌هایی به مردم در باره مصرف آب افزود: همان‌طور که نیروهای نظامی از امنیت کشور دفاع می‌کنند، شهروندان نیز باید با مدیریت مصرف و رفتار مسئولانه از منابع حیاتی سرزمین خود پاسداری کنند.

علایی با تاکید بر اهمیت مدیریت مصرف، گفت: رفتار مسئولانه شهروندان نقش مهمی در پایداری منابع آب درد از هزاران سال پیش در فرهنگ ایرانی اسراف در آب، انرژی و خوراک امری نکوهیده و گناهی نابخشودنی تلقی می‌شود و امروز با توجه به شرایط حساس تامین آب مشهد باید این اصل بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد.

وی ادامه داد: تامین آب شهری به بزرگی مشهد، آن هم در زمانی که چهار سد اصلی استان عملا خالی هستند، کاری بسیار دشوار است و تلاش شبانه‌روزی مدیران و متخصصان آب در این حوزه باید دیده شود.

علایی در توضیح اقدامات دولت، خاطرنشان کرد: بخش دولتی با توجه به شرایط موجود همه توان خود را به کار گرفته است. وضعیت فعلی به‌گونه‌ای است که نمی‌توان با نگاه عادی به آن برخورد کرد و شرایط فعلی نیازمند هماهنگی دائمی و تصمیم‌گیری‌های فوری است.

وی اشاره کرد: اعتبارات لازم برای برخی پروژه‌های آبی مشهد تامین شده و مجموعه وزارت نیرو نیز در حوزه آب تیمی منسجم و قوی تشکیل داده است.

علایی به نقش بخش خصوصی پرداخت و توضیح داد: اتاق بازرگانی و کمیسیون مسئولیت‌های اجتماعی آن جلسات مؤثری برگزار کرده و در حوزه‌های مختلف پای کار آمده‌اند. هر فرد و هر بخش باید به اندازه توان خود در مدیریت وضعیت کنونی کمک کند، زیرا مسئله آب امروز به موضوعی پیوسته با امنیت پایدار کشور تبدیل شده است و نباید اجازه داد که مصرف نادرست به فشار بیشتر بر منابع حیاتی بیانجامد.

وی با اشاره به برنامه‌های آینده بیان کرد: از جمله موضوعاتی که باید با جدیت دنبال شود جمع‌آوری و تصفیه پساب‌ها مطابق استانداردهاست؛ مسئله‌ای که از سال گذشته نیز پیگیری شده و امید است در نشست‌های آینده تصمیمات نهایی برای اجرای کامل آن گرفته شود.

انتهای پیام