۱۴۰۵-۰۳-۱۸ | ۰۷:۴۳
منبع: نمایندگی لرستان
کشف مجموعه دست‌کندِ کم‌نظیر در الیگودرز/ کاوش برای رمزگشایی از سکونتگاه‌های زیرزمینی

مدیرکل میراث فرهنگی لرستان:

کشف مجموعه دست‌کندِ کم‌نظیر در الیگودرز/ کاوش برای رمزگشایی از سکونتگاه‌های زیرزمینی

لرستان (ایسنا) - مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی لرستان از کشف و آغاز کاوش‌های باستان‌شناسی در یک مجموعه دست‌کندِ زیرزمینی در منطقه «وِرا»ی الیگودرز خبر داد و آن را نمونه‌ای کم‌نظیر در استان دانست که احتمالاً با اهداف امنیتی یا اقلیمی در دل خاک ایجاد شده است.

عطا حسن‌پور در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به اهمیت کشف اخیر در شهرستان الیگودرز اظهار کرد: این مجموعه دست‌کند زیرزمینی که در منطقه «وِرا» واقع شده، شناسایی آن به سال ۱۳۷۲ بازمی‌گردد و پس از ثبت ملی در سال ۱۳۸۲، امسال برای نخستین‌بار مورد کاوش باستان‌شناسی قرار گرفت.

وی با بیان اینکه استان لرستان به واسطه توپوگرافی کوهستانی، دارای مجموعه‌های دست‌کند بسیاری نظیر غار «کوگان» است که در دل کوه ایجاد شده‌اند، افزود: علاوه بر این، در سال‌های اخیر شاهد کشف مجموعه‌های دست‌کند زیرزمینی نیز بوده‌ایم؛ از جمله دست‌کند «کوی کیوان» در ازنا و اکنون مجموعه تازه کاوش‌شده در الیگودرز که در نوع خود کم‌نظیر است.

مدیرکل میراث‌فرهنگی لرستان در تبیین ویژگی‌های فنی این اثر گفت: معماری دست‌کند، هنری برخاسته از «کاستن» است، نه «افزودن»؛ به این معنا که سازندگان بدون استفاده از مصالح ساختمانی و تنها با تخلیه حجم از دل کوه یا زمین، به فضایی معماری‌گونه دست یافته‌اند. این تکنیک ریشه‌ای دیرینه در ایران باستان، از دوره مادها و هخامنشیان تا دوران معاصر دارد.

حسن‌پور در خصوص نتایج اولیه کاوش‌ها عنوان کرد: در فاز نخست کاوش‌ها، به چندین دالان، تونل، دهلیز و اتاق دست یافته‌ایم. با توجه به شرایط اقلیمی سردسیر الیگودرز، این فرضیه قوت می‌گیرد که بشر برای در امان ماندن از سرمای سخت و یا به منظور یافتن امنیت، به این فضاهای زیرزمینی پناه برده است.

وی خاطرنشان کرد: این مجموعه بزرگ هنوز به طور کامل کاوش نشده است و با توجه به گستردگی آن، پیش‌بینی می‌شود پروژه‌های کاوش در این منطقه سال‌ها به طول بینجامد. هدف نهایی ما پس از تکمیل مطالعات، فراهم‌سازی زیرساخت‌های لازم برای بازدید گردشگران و علاقه‌مندان به تاریخ و باستان‌شناسی است.

انتهای پیام

آخرین اخبار استان ها

چندرسانه‌ای