۱۴۰۵-۰۳-۱۹ | ۱۱:۴۷
منبع: نمایندگی زنجان
مدیرکل دفتر ترویج معماری وزارت راه و شهرسازی: مشوق‌های بافت فرسوده در زنجان بومی‌سازی شود 
عکس تزئینی است

مدیرکل دفتر ترویج معماری وزارت راه و شهرسازی: مشوق‌های بافت فرسوده در زنجان بومی‌سازی شود 

زنجان (ایسنا) - مدیرکل دفتر ترویج معماری، طراحی شهری و بافت‌های واجد ارزش وزارت راه و شهرسازی، بر لزوم بومی‌سازی مشوق‌های بافت فرسوده در زنجان تاکید کرد. 

سیداحمد حسینی‌نیا امروز ‌سه‌شنبه ۱۹ خرداد در نشست بررسی مسائل و چالش‌های بافت تاریخی زنجان که در حاشیه بازدید میدانی از بخش‌های مختلف این محدوده که در محل سالن جلسات معاونت معماری و شهرسازی راه و شهرسازی استان زنجان، برگزار شد، با اشاره به جایگاه ممتاز زنجان در حوزه میراث تاریخی، فرهنگی و شهری، اظهار کرد: همه ما نسبت به ویژگی‌های شاخص، ظرفیت‌های تاریخی، فرهنگی، مذهبی و اجتماعی استان زنجان اشراف داریم و نیازی به تکرار این ویژگی‌ها نیست.

 وی تصریح کرد: طبیعی است که در فرآیندهای اجرایی و برنامه‌ریزی، کاستی‌ها و ضعف‌هایی وجود داشته باشد و ما از همه دستگاه‌ها، مدیران، متخصصان و مشاوران انتظار داریم با ارائه پیشنهادهای کارشناسی، ما را در ارتقای کیفیت تصمیم‌گیری‌ها یاری کنند.

حسینی‌نیا با اشاره به نتایج بازدید میدانی از محور شمالی خیابان امام خمینی (ره)، گفت: یکی از مهم‌ترین دلایل حضور ما در زنجان، بررسی وضعیت این پهنه بود و در جلسات گذشته دلایل شکل‌گیری وضعیت موجود تا حدود زیادی روشن شده بود، اما آنچه موجب شد با تأکید معاون وزیر راه و شهرسازی در مدت کوتاهی این بازدید انجام شود، نگرانی نسبت به آینده این محدوده و ضرورت تصمیم‌گیری درباره آن بود.

او تصریح کرد: اکنون که مرحله شناخت و مطالعات پایه توسط مشاور انجام شده و شناخت مناسبی از شرایط موجود وجود دارد، به نظر می‌رسد زمان تعیین تکلیف این بخش از بافت تاریخی فرا رسیده است.

مدیرکل دفتر ترویج معماری، طراحی شهری و بافت‌های واجد ارزش وزارت راه و شهرسازی، با خطاب به مشاور طرح، افزود: انتظار می‌رود در ادامه مطالعات، نگاه واقع‌بینانه‌تری نسبت به مسائل این محدوده شکل گیرد و پیشنهادهایی ارائه شود که علاوه بر حفاظت از ارزش‌های تاریخی، بتواند پاسخگوی مطالبات مردم و نیازهای توسعه‌ای شهر نیز باشد.

حسینی‌نیا، با اشاره به بسته ۱۹ گانه مشوق‌های کالبدی و شهرسازی مصوب شورای عالی شهرسازی و معماری ایران و بومی‌سازی مشوق‌های بافت فرسوده در زنجان، گفت: بررسی تجربه استان‌های مختلف نشان می‌دهد که در بسیاری از شهرها، این مشوق‌ها متناسب با شرایط محلی و ویژگی‌های هر شهر بومی‌سازی شده و به مرحله اجرا رسیده است.

وی ادامه داد: در برخی استان‌ها ضمن پذیرش چارچوب‌های مصوب، برای محدوده‌های تاریخی ضوابط خاصی تدوین و شرایط اجرایی متناسب با واقعیت‌های محلی تعریف شده است؛ موضوعی که موجب شده شهرداری‌ها بتوانند از این ظرفیت در جهت حل مسائل شهری بهره ببرند.

مدیرکل دفتر ترویج معماری، طراحی شهری و بافت‌های واجد ارزش وزارت راه و شهرسازی افزود: به نظر می‌رسد در زنجان این ظرفیت به شکل کامل مورد استفاده قرار نگرفته است و ضروری است شهرداری، میراث فرهنگی، اداره‌کل راه و شهرسازی و مشاور طرح با همکاری یکدیگر برای بهره‌گیری از این فرصت برنامه‌ریزی کنند.

او تاکید کرد: پیشنهادهای ارائه شده نباید تنها جنبه محدودکننده داشته باشد و نباید به بهانه حفاظت، گره‌ای بر مشکلات موجود افزوده شود و هدف ما باید ارائه راه‌حل‌هایی باشد که هم حقوق مردم را تامین کند و هم ضامن حفظ ارزش‌های تاریخی باشد.

مدیرکل دفتر ترویج معماری، طراحی شهری و بافت‌های واجد ارزش وزارت راه و شهرسازی، در بخش دیگری از سخنان خود به بازدید از مجموعه سبزه‌میدان و فضاهای پیرامونی آن اشاره کرد و گفت: یکی از جذاب‌ترین بخش‌های این سفر، بازدید از سبزه‌میدان بود و آنچه در این محدوده مشاهده کردم، سرزندگی، حضور مردم و پویایی اجتماعی کم‌نظیری بود که حتی در ساعات پایانی شب نیز خود را نشان می‌دهد.

حسینی، گفت: این فضا نمونه‌ای موفق از رویکرد انسان‌محور در طراحی و مدیریت شهری است و می‌تواند به عنوان الگویی ارزشمند در سطح کشور مورد توجه قرار گیرد.

 وی با اشاره به کیفیت منظر شهری این محدوده گفت: یکی از ویژگی‌های منحصر به فرد سبزه‌میدان، امکان مشاهده هم‌زمان میدان، بناهای تاریخی و چشم‌انداز طبیعی شهر است و این ترکیب بصری ارزشمند، علاوه بر جذابیت گردشگری، نقش مهمی در ارتقای کیفیت زندگی شهروندان و ایجاد حس تعلق به شهر دارد.

مدیرکل دفتر ترویج معماری، طراحی شهری و بافت‌های واجد ارزش وزارت راه وشهرسازی، ادامه داد: چنین فضاهایی جزو نیازهای واقعی جامعه امروز هستند و به ارتقای نشاط اجتماعی و سلامت روانی شهروندان کمک می‌کنند.

حسینی‌نیا با اشاره به مشکلات برخی ساکنان بافت تاریخی، اظهار کرد: بسیاری از مردم سال‌ها در این محلات زندگی کرده‌اند، به محل سکونت خود تعلق خاطر دارند و در برخی موارد نیز امکان جابه‌جایی یا تامین مسکن جایگزین برای آن‌ها وجود ندارد.

وی تاکید کرد: برنامه‌های بازآفرینی باید در نهایت به ارتقای کیفیت زندگی شهروندان منجر شود و این موضوع یکی از اصول بنیادین سیاست‌های بازآفرینی شهری در کشور است.

مدیرکل دفتر ترویج معماری، طراحی شهری و بافت‌های واجد ارزش وزارت راه و شهرسازی، از آمادگی شرکت بازآفرینی شهری ایران برای حمایت از طرح‌های پیشنهادی زنجان خبر داد و گفت: هرگونه بسته اجرایی، پروژه محرک توسعه یا برنامه عملیاتی که با هدف حل مسائل بافت تاریخی، ارتقای کیفیت زندگی شهروندان و حفظ ارزش‌های میراثی تدوین شود، قابلیت طرح و پیگیری در سطح ملی را خواهد داشت.

حسینی نیا خاطرنشان کرد: هدف نهایی ما دستیابی به مدلی از بازآفرینی شهری است که در آن حفاظت از میراث تاریخی، توسعه شهری، رونق اقتصادی و رضایتمندی مردم در کنار یکدیگر محقق شود و زنجان به عنوان یکی از شهرهای شاخص کشور در این حوزه، از ظرفیت‌های خود به بهترین شکل بهره‌مند شود.

وی بر ضرورت حفاظت از دستاوردهای ایجاد شده در محدوده سبزه میدان تاکید کرد و گفت: شهرداری، اداره‌کل راه و شهرسازی و اداره کل میراث فرهنگی باید نسبت به مدیریت ساخت‌وسازهای پیرامونی، کنترل ارتفاع ساختمان‌ها، ساماندهی نماها و انتخاب مصالح مناسب حساسیت ویژه‌ای داشته باشند و ارزش چنین میدانگاهی تنها در کالبد آن نیست، بلکه در کیفیت فضایی، چشم‌اندازها و ارتباط آن با سایر عناصر تاریخی و طبیعی شهر نهفته است و حفظ این ویژگی‌ها باید در اولویت قرار گیرد.

مدیرکل دفترترویج معماری، طراحی شهری و بافت‌های واجد ارزش وزارت راه و شهرسازی، به وضعیت برخی پیاده‌راه‌های شهر اشاره کرد و افزود: یکی از دغدغه‌های جدی، کاهش کیفیت فضاهای پیاده‌محور است و نباید به محلی برای توقف خودروها تبدیل شوند.

حسینی تصریح کرد: تجربه شهرهای مختلف کشور نشان داده است که حفظ و تداوم سیاست‌های پیاده‌محور نیازمند حمایت مستمر مدیریت شهری و دستگاه‌های مسئول است و هرگونه عقب‌نشینی از این رویکرد می‌تواند به کاهش کیفیت فضاهای عمومی منجر شود.

وی با اشاره به بازدید از بازار تاریخی زنجان، گفت: بازار زنجان همچنان از پویایی و حیات اقتصادی مطلوبی برخوردار است و حضور مردم در این مجموعه نشان می‌دهد که بازار هنوز نقش مهمی در زندگی شهری ایفا می‌کند و در این میان برای حفظ این پویایی و تقویت آن، لازم است نگاه رویدادمحور در کنار مداخلات کالبدی مورد توجه قرار گیرد.

مدیرکل دفتر ترویج معماری، طراحی شهری وبافت های واجد ارزش وزارت راه و شهرسازی وزارت راه و شهرسازی، ادامه داد: ظرفیت‌های فرهنگی، آیینی، گردشگری، صنایع دستی، غذاها و شیرینی‌های سنتی زنجان می‌تواند در قالب رویدادها و برنامه‌های متنوع به تقویت اقتصاد بازار و افزایش جذب گردشگر کمک کند.

حسینی‌نیا گفت: مشاور طرح باید در کنار موضوعات کالبدی، بسته‌های تشویقی و پروژه‌های محرک توسعه اقتصادی را نیز برای بازار تاریخی تعریف کند.

 وی با اشاره به برخی فضاهای کم‌فعال در بازار تاریخی زنجان، اظهار کرد: مجموعه‌هایی نظیر برخی سراها و فضاهای تاریخی بازار ظرفیت بالایی برای احیا و بازگشت به چرخه فعالیت دارند و لازم است برای این بخش‌ها برنامه‌های مشخص، مشوق‌های مناسب و پروژه‌های اقتصادی و فرهنگی تعریف شود تا از ظرفیت‌های موجود به بهترین شکل بهره‌برداری شود.

مدیرکل دفتر ترویج معماری، طراحی شهری و بافت‌های واجد ارزش وزارت راه و شهرسازی وزارت راه و شهرسازی، با بیان اینکه مسائل پیرامون امامزاده ابراهیم (ع) و حسینیه اعظم با گفت‌وگو حل شود، یادآور شد: این اماکن از مهم‌ترین مراکز مذهبی و هویتی شهر زنجان محسوب می‌شوند و نقش بسیار مهمی در زندگی فرهنگی و اجتماعی مردم دارد.

حسینی‌نیا افزود: باید مراقب بود که در فرایند توسعه، ساماندهی و حفاظت از این عرصه‌ها، حقوق ساکنان و شهروندان پیرامونی نیز مورد توجه قرار گیرد و نمی‌توان با رویکردهای صرفاً دستوری و از بالا به پایین به نتایج مطلوب دست یافت.

به گزارش ایسنا و به نقل از روابط‌عمومی اداره‌کل مسکن و شهرسازی، او همچنین با اشاره به برخی محدودیت‌های اعمال شده در محدوده‌های تاریخی، گفت: اگرچه حفاظت از ارزش‌های میراثی ضروری است، اما باید شرایط واقعی زندگی مردم نیز در تصمیم‌گیری‌ها لحاظ شود و به نظر می‌رسد در برخی حوزه‌ها امکان بازنگری، منطقی‌سازی ضوابط و تدوین پهنه‌بندی‌های دقیق‌تر وجود دارد تا علاوه بر حفظ ارزش‌های تاریخی، زمینه حل مسائل ساکنان نیز فراهم شود.

انتهای پیام

آخرین اخبار استان ها

چندرسانه‌ای