۱۴۰۵-۰۳-۲۳ | ۱۱:۲۲
وزیر علوم: مسئولیتی مضاعف در دوران پساجنگ داریم/پاشیدن بذر ناامیدی در جامعه خیانت است

وزیر علوم: مسئولیتی مضاعف در دوران پساجنگ داریم/پاشیدن بذر ناامیدی در جامعه خیانت است

وزیر علوم با بیان اینکه در دوران پساجنگ مسئولیت بسیار سنگینی داریم و پاشیدن بذر ناامیدی خیانت است، گفت: ما دوران تاریخی در پیش داریم؛ اگرچه تاریخی‌ترین روزها را به سختی گذراندیم؛ اما روزهای پیش رو با امید، همبستگی، همکاری و تعاون محقق می‌شود.

به گزارش ایسنا، دکتر حسین سیمایی صراف امروز در سی و سومین مراسم نکوداشت اعضای هیات علمی نمونه کشور که در دانشگاه علم و صنعت برگزار شد، با بیان اینکه پاشیدن بذر ناامیدی و بدبینی خیانت به تاریخ و خون های ریخته این کشور است، گفت: در دوران پساجنگ مسئولیت بسیار سنگینی داریم؛ اگر استاد ناامید سرکلاس برود این ناامیدی به دانشجو هم منتقل می‌شود.

سیمایی‌صراف با اشاره به مسئولیت‌های نظام آموزش عالی در حوزه‌های آموزش، پژوهش، کارآفرینی، نوآوری و مسئولیت اجتماعی، آموزش را مهم‌ترین وظیفه استادان دانست و اظهار کرد: در شرایط امروز این نقش نه‌تنها اهمیت دارد، بلکه سخت‌تر نیز شده است.

وی با بیان اینکه فرا رسیدن عصر فناوری‌های نوین و به‌ویژه هوش مصنوعی سرعت تغییرات آموزشی را افزایش داده است، افزود: ما به‌طور مداوم نیازمند مهارت‌افزایی برای خود و همچنین پیش‌بینی نیازهای آینده کشور هستیم و این موضوع مستلزم به‌روزرسانی مستمر دانش و مهارت‌هاست. جامعه امروز و دانشگاه‌ها بیش از هر زمان دیگری به «یادگیری مادام‌العمر» نیاز دارند.

وزیر علوم تأکید کرد: آموزش بدون پژوهش امکان‌پذیر نیست و این دو باید در کنار یکدیگر تقویت شوند.

به گفته وی، با ورود هوش مصنوعی، آموزش‌ها انعطاف‌پذیرتر، شخصی‌سازی‌شده‌تر و سریع‌تر شده‌اند؛ به‌گونه‌ای که محتوایی که پیش‌تر در ۹۰ دقیقه ارائه می‌شد، امروز می‌تواند در زمان بسیار کوتاه‌تری آموزش داده شود.

سیمایی‌صراف، در ادامه با طرح این پرسش که آیا ساختارهای فعلی دانشگاهی متناسب با این تغییرات هستند یا نه، گفت: لازم است نظام آموزشی و ساختار دانشگاه‌ها متناسب با تحولات فناوری بازنگری شود.

وی همچنین با اشاره به نقش جدید آموزش در عصر هوش مصنوعی خاطرنشان کرد: امروز علاوه بر آموزش محتوا، یک وظیفه مهم دیگر نیز بر عهده استادان قرار گرفته و آن آموزش «سواد انتقادی» و «تفکر انتقادی» به دانشجویان است تا بتوانند درست را از نادرست و صحیح را از سقیم تشخیص دهند.

وزیر علوم تصریح کرد: هوش مصنوعی فعلاً قادر به خلق تفکر خلاق انسانی نیست و ممکن است زمینه‌ساز تقویت روحیه تقلید، تبعیت و تعصب شود؛ بنابراین نقش استادان در پرورش نگاه نقادانه در تمامی رشته‌ها از علوم انسانی تا فنی و مهندسی اهمیت دوچندان پیدا کرده است.

وی  تأکید کرد: هر استادی، فارغ از رشته تخصصی خود، باید «معلم نقاد» باشد تا دانشجویان بتوانند تحلیل‌گرانه و آگاهانه مسائل را ارزیابی کنند.

سیمایی صراف در ادامه با گرامیداشت یاد شهدای کشور اظهار کرد: سالروز حملات رژیم صهیونیستی را گرامی می‌داریم؛ حملاتی که در جریان آن دانشمندان ارزشمندی همچون شهیدان طهرانچی، عباسی، ذوالفقاری و جمعی دیگر از نخبگان کشور را از دست دادیم. متأسفانه دشمنی‌ها ادامه یافت و در این مسیر شخصیت‌های برجسته‌ای را از دست دادیم. امیدواریم خون پاک همه شهدا، استقلال، آبادانی، عزت و سربلندی ایران عزیز را تضمین کند.

وزیر علوم با اشاره به فضای این مراسم گفت: این نشست یکی از اجتماعات علمی ارزشمند کشور بود و از سخنان استادان حاضر بسیار آموختم. استاد تنها در کلاس درس، آزمایشگاه یا اتاق کار شکل نمی‌گیرد، بلکه در عرصه‌های مختلف علمی و اجتماعی نقش‌آفرین است.

سیمایی صراف در ادامه با تشریح سیر تحول دانشگاه‌ها در جهان اظهار کرد: نخستین مأموریت دانشگاه‌ها از زمان تأسیس دانشگاه بولونیا در قرن یازدهم میلادی، آموزش بوده است. حاصل این دوره، تربیت نیروی انسانی متخصص و ماهر بود؛ نیروهایی که امروز در بخش‌های مختلف کشور نقش‌آفرینی می‌کنند.

وی افزود: نسل دوم دانشگاه‌ها با تأسیس دانشگاه برلین و محوریت پژوهش شکل گرفت. توسعه اقتصادی بدون گسترش مرزهای دانش امکان‌پذیر نیست و به همین دلیل پژوهش به یکی از ارکان اصلی دانشگاه‌ها تبدیل شد.

وزیر علوم با اشاره به شکل‌گیری پژوهشگاه‌ها، پژوهشکده‌ها و نظام‌های ارزیابی علمی در کشور از دهه ۷۰ گفت: صرف برخورداری از منابع مالی و طبیعی برای توسعه کافی نیست. کشورهایی وجود دارند که با وجود منابع سرشار، توسعه‌یافته نیستند و در مقابل کشورهایی بدون منابع طبیعی، با اتکا به دانش و فناوری رشد کرده‌اند.

وی نسل سوم دانشگاه‌ها را دانشگاه‌های کارآفرین، جامعه‌محور و مسئولیت‌پذیر اجتماعی دانست و تصریح کرد: در این مرحله، پژوهش‌ها باید تقاضامحور و مبتنی بر نیازهای ملی، منطقه‌ای و محلی باشند. آموزش نیز باید مسئله‌محور و مهارت‌محور شود و ارتباط دانشگاه با صنعت گسترش یابد.

سیمایی صراف خاطرنشان کرد: امروز دانشگاهیان به‌طور همزمان مسئولیت آموزش، پژوهش و ایفای نقش اجتماعی را برعهده دارند. استاد نمونه کسی است که در هر سه حوزه موفق باشد و به همین دلیل شاخص‌های فرهنگی، اجتماعی و مدیریتی نیز در ارزیابی استادان نمونه لحاظ می‌شود.

سیمایی صراف افزود: شتاب تحولات فناوری، به‌ویژه در حوزه هوش مصنوعی، ضرورت مهارت‌آموزی مستمر و یادگیری مادام‌العمر را بیش از پیش نمایان کرده است. استادان باید علاوه بر به‌روزرسانی دانش خود، نیازهای آینده جامعه را نیز پیش‌بینی کنند.

وی با اشاره به تأثیر هوش مصنوعی بر نظام آموزشی گفت: آموزش‌ها در حال شخصی‌سازی و انعطاف‌پذیر شدن هستند و دانشگاه‌ها باید متناسب با این تحولات، در ساختارها و شیوه‌های آموزشی خود بازنگری کنند.

وزیر علوم همچنین بر ضرورت آموزش تفکر انتقادی تأکید کرد و گفت: در عصر هوش مصنوعی، یکی از مهم‌ترین وظایف استادان، آموزش سواد انتقادی و تقویت قدرت تحلیل دانشجویان است. دانشجویان باید بتوانند میان اطلاعات صحیح و نادرست تمایز قائل شوند و به‌صورت مستقل قضاوت کنند.

وی در پایان با اشاره به وظایف دولت در حوزه آموزش عالی اظهار کرد: دولت موظف است برای تربیت نیروی انسانی توانمند و کارآمد سرمایه‌گذاری کند. همچنین باید زمینه توسعه همکاری‌های بین‌المللی دانشگاه‌ها، فرصت‌های مطالعاتی و اعزام دانشجویان به حوزه‌های نوظهور علمی را فراهم سازد.

سیمایی صراف از برنامه وزارت علوم برای توسعه کلاس‌های هوشمند خبر داد و گفت: اگرچه برخی برنامه‌ها به دلیل شرایط جنگی با تأخیر مواجه شده‌اند، اما توسعه زیرساخت‌های آموزش هوشمند همچنان یکی از اولویت‌های اصلی وزارت علوم و دانشگاه‌ها خواهد بود.

انتهای پیام

# علمی‌ و دانشگاهی

آخرین اخبار علمی‌ و دانشگاهی

چندرسانه‌ای