۱۴۰۵-۰۴-۰۶ | ۱۱:۲۳
افت ۲۰ متری سطح آب‌های زیرزمینی در دشت قوچان

افت ۲۰ متری سطح آب‌های زیرزمینی در دشت قوچان

خراسان رضوی (ایسنا) - مدیر امور منابع آب شهرستان قوچان با اشاره به تداوم تنش آبی در منطقه گفت: با وجود افزایش ۱۸ درصدی بارندگی نسبت به میانگین بلندمدت، این شهرستان همچنان در محدوده خشکسالی متوسط قرار دارد و افت مستمر سطح آب‌های زیرزمینی، خطر فرونشست زمین را در برخی نقاط دشت قوچان و شیروان افزایش داده است.

حمیرا شامکوییان، در گفت‌وگو با ایسنا، با تشریح وضعیت منابع آبی شهرستان اظهار کرد: بر اساس آمار ایستگاه‌های هواشناسی وزارت نیرو، از ابتدای مهرماه ۱۴۰۴ تاکنون ۲۸۱ میلی‌متر بارندگی در شهرستان ثبت شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۷۴ درصد و نسبت به میانگین بلندمدت ۱۸ درصد افزایش داشته است.

وی افزود: با وجود این افزایش بارندگی، شهرستان قوچان همچنان بر اساس طبقه‌بندی اقلیمی در پهنه خشکسالی متوسط قرار دارد و آثار خشکسالی‌های سال‌های گذشته همچنان بر منابع آبی منطقه مشهود است.

مدیر امور منابع آب قوچان مهم‌ترین چالش‌های حوزه منابع آب شهرستان را افزایش بی‌رویه چاه‌های غیرمجاز، وابستگی بالای تأمین آب شرب شهرستان به سد تبارک به عنوان منبعی ناپایدار و وابسته به شرایط بارندگی، خشک شدن قنوات در پی خشکسالی‌های اخیر، انتقال آب به اراضی غیرمشمول پروانه‌های بهره‌برداری و همچنین تبدیل اراضی دیم به آبی عنوان کرد.

شامکوییان با اشاره به وضعیت آبخوان‌های منطقه اظهار کرد: اندازه‌گیری‌های سالانه چاه‌های پیزومتری در دشت قوچان ـ شیروان نشان می‌دهد افت سطح آب زیرزمینی در سال آبی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ معادل ۱۲۰ سانتی‌متر و در سال آبی ۱۴۰۳-۱۴۰۴ حدود ۹۰ سانتی‌متر بوده است.

وی ادامه داد: به طور متوسط سالانه ۶۴ سانتی‌متر افت سطح آب در دشت قوچان و شیروان ثبت می‌شود و این روند از سال ۱۳۷۲ تاکنون به افت تجمعی حدود ۲۰ متر در سطح آب‌های زیرزمینی منجر شده است.

مدیر امور منابع آب قوچان با هشدار نسبت به پیامدهای برداشت بی‌رویه از منابع زیرزمینی گفت: شواهد میدانی از جمله لوله‌زایی چاه‌های کشاورزی در محدوده روستاهای علی‌زینل و مقصودآباد در دشت مشهد ـ چناران، نشان‌دهنده آغاز پدیده فرونشست زمین در این محدوده است که مهم‌ترین علت آن تخلیه مستمر منابع آبی آبخوان‌ها به شمار می‌رود.

شامکوییان با اشاره به وضعیت سد تبارک شهرستان قوچان، گفت: حجم ذخیره آب این سد در سال ۱۴۰۴ حدود هفت میلیون و ۸۰۰ هزار مترمکعب بوده که این میزان در سال جاری و در بازه زمانی مشابه به ۹ میلیون و ۶۰۰ هزار مترمکعب رسیده است.

وی افزود: در حال حاضر تأمین آب شرب شهرستان قوچان از طریق ۲۵ حلقه چاه آبرفتی و همچنین دریافت ۱۵۰ لیتر در ثانیه آب از سد تبارک انجام می‌شود.

انتهای پیام

آخرین اخبار استان ها