شنبه ۳ مرداد ۱۴۰۵ | ۱۳:۱۹
سیاست‌های دولت جدید عراق در راستای مدیریت توامان روابط با ایران و آمریکاست

یک تحلیلگر مسائل بین‌الملل مطرح کرد

سیاست‌های دولت جدید عراق در راستای مدیریت توامان روابط با ایران و آمریکاست

خراسان رضوی (ایسنا) - یک تحلیلگر مسائل بین‌الملل با بیان اینکه سیاست‌های الزیدی در راستای مدیریت توامان در روابط با ایران و آمریکاست، گفت: به هر حال، هر دو کشور در عراق سرمایه دارند و برای این نخست‌وزیر جدید، دارای اهمیت هستند.

حمید صالحی در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به دو سفر پشت سر هم الزیدی، نخست وزیر عراق  به واشنگتن و تهران، اظهار کرد: الزیدی تحت حمایت‌های آمریکا به نخست وزیری رسید و می‌بایست همسو با استراتژی‌های آنها حرکت کند. از طرف دیگر جامعه هدف عراق و نفوذ ایران در این کشور را هم نمی‌تواند نادیده بگیرد. لذا الزیدی در دوراهی ایران شیعه‌مذهب و آمریکای حامی قرار گرفته است. سفر هفته گذشته، نخستین سفر الزیدی به واشنگتن پس از نخست‌وزیری بود که با خوش‌خدمتی خاصی همراه شد، اما الزیدی لازم می‌داند که تعادلی بین افکار داخلی همسو با ایران و فشارهای آمریکا ایجاد کند. بر همین اساس، به منظور دلجویی از ایران به تهران سفر کرد، چراکه اگر بدون حساب و کتاب عمل کند افکار داخلی عراق را از دست خواهد داد.

وی با اشاره به سطح توانمندی دولت عراق از برآوردن مطالبات امنیتی تهران، اظهار کرد: در واقعیت امر، الزیدی برای تأمین امنیت آمریکایی‌ها خیز برداشته و تاکید دارد که اسلحه صرفا در انحصار دولت باشد و پیگیری پرونده‌های فساد هم در این جهت کمک‌کننده بود، اما به نظرم این نشان از شناخت سطحی آنان نسبت به میدان عراق دارد. درست است که آمریکا در پی خلع سلاح کتائب حزب‌الله و حشدالشعبی و نیروهای مسلح مخالف خود در عراق است، اما حشدالشعبی جایگاهی قانونی در عراق دارد و خلع سلاحش امکان پذیر نیست.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل با تاکید بر اینکه آمریکایی‌ها در فضای پس از جنگ رمضان نه‌تنها در عراق بلکه در هیچ نقطه دیگری از خاورمیانه امنیت ندارند، ادامه داد: در صورت کاهش نفوذ آمریکا در دستگاه حاکمیت و تقویت مقابله مردم با جریانات ضدآمریکایی، ایالات متحده دیگر توان حضور در منطقه را نخواهد داشت. اگر مردم کشورها موافق این حضور بودند و امنیت خود را در سایه آن، می‌دیدند، شاید آمریکایی‌ها ماندگار می‌شدند، اما مردم مخالف هستند و در آینده نه‌تنها در عراق بلکه هیچ کدام از ۱۹ پایگاه اطراف ایران، جایگاهی ندارند. همین امروز سربازان آمریکایی پایگاه‌ها را خالی کردند و خود را به بیماری زدند. حفظ این پایگاه‌ها سخت شده و تخلیه ضروری است.

صالحی با بیان اینکه موانع جدی و اساسی در راستای همکاری‌های عمیق امنیتی و اقتصادی با عراق داریم، اضافه کرد: عراق چندین سال در اشغال آمریکا بوده و اقتصاد آن به دلار گره خورده است. لذا اگر بخواهیم با این کشور روابط مستقل داشته باشیم، موانعی پیش رو است. الزیدی بر خروج نظامیان آمریکا تا پایان سپتامبر تاکید دارد، اما سیاست‌های متناقضی در پیش گرفته که نشان می‌دهد تمام تخم مرغ‌های خود را در سبد آمریکا چیده است. بنابراین به سادگی نمی‌توان آمریکا را از عراق بیرون کرد و کشوری داشت که حاکمانش نماینده مردم باشند.

وی با اشاره به اینکه اگر روزی عراق مستقل شود، روابط عمیق، همکاری‌جویانه و تأثیرگذاری با آن خواهیم داشت، افزود: بارقه‌هایی از استقلال در عراق نمودار شده است، اما آمریکایی‌ها همچنان در عراق پایگاه و نفوذ دارند و تا زمانی که این نفوذ همه‌جانبه پابرجاست، نمی‌توانیم از همکاری عمیق با این کشور و حل مسائل منطقه با آن صحبت کنیم. در سفر الزیدی به تهران، وزرای اقتصاد این کشور حضور داشتند و چندین سند همکاری امضا شد. به هر حال ما ۱۴۵۰ کیلومتر با عراق مرز داریم و با مردم آن به لحاظ فرهنگی و ایدئولوژیک نزدیک هستیم و خود حاکمان عراق هم می‌دانند که نمی‌توانند ایران را نادیده بگیرند. لذا باید مدیریت درست داشته باشند.

این استاد دانشگاه لازمه رابطه عمیق همه‌جانبه با عراق و گسترش همکاری‌ها با این کشور را کاهش نفوذ آمریکا در عراق دانست و گفت: قدم‌هایی در این راستا برداشته شده که یکی از آنها انتقال پایگاه‌های آمریکا از بغداد به اربیل و سپس اسرائیل است. اما نفوذ نفتی و مالی را باید چه کرد؟ مبادلات عراق با دلار آمریکاست، آمریکا در تجارت خارجی و سرمایه‌گذاری نفت تأثیر عمیقی در اقتصاد این کشور دارد. در این شرایط همکاری تام و تمام و حضور همه‌جانبه ما ممکن نیست.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل با بیان اینکه سیاست‌های الزیدی در راستای مدیریت توامان در روابط با ایران و آمریکاست، عنوان کرد: به هر حال، هر دو کشور در عراق سرمایه دارند و برای این نخست‌وزیر جدید، دارای اهمیت هستند. ارتباطات، نفوذ و همخوانی ایدئولوژیک ما با مردم این کشور غیر قابل چشم‌پوشی است. هم آمریکا به دنبال کاهش نفوذ ما در عراق است و هم ما به دنبال کاهش نفوذ آمریکا در این کشور هستیم. باید یک توازن در این نفوذها برقرار شود. به نظر می‌رسد الزیدی هم همین سیاست حمایت و برادری با ایران و همراهی با آمریکا را در پیش گرفته تا مردم شیعه‌مذهب عراق و حضور آمریکا را با هم مدیریت کند.

انتهای پیام

آخرین اخبار استان ها