دوشنبه ۵ مرداد ۱۴۰۵ | ۱۲:۵۳
منبع: نمایندگی آذربایجان شرقی
روزهای بی‌رمق صنعت ساختمان/ موتور محرک اقتصاد و پیشران توسعه کشور

روزهای بی‌رمق صنعت ساختمان/ موتور محرک اقتصاد و پیشران توسعه کشور

آذربایجان شرقی (ایسنا) - صنعت ساختمان به‌عنوان یکی از مهم‌ترین بخش‌های اقتصادی، نقشی تعیین‌کننده در رشد تولید، ایجاد اشتغال و توسعه زیرساخت‌های هر کشور ایفا می‌کند. این صنعت علاوه بر تأمین نیاز اساسی جامعه به مسکن و فضاهای اداری، تجاری و صنعتی، به دلیل ارتباط گسترده با ده‌ها صنعت بالادستی و پایین‌دستی، از آن به‌عنوان موتور محرک اقتصاد یاد می‌شود.

صنعت ساختمان با بیش از ۱۲۰ رشته و فعالیت تخصصی از جمله تولید سیمان، فولاد، کاشی و سرامیک، شیشه، تأسیسات، صنایع شیمیایی، ماشین‌آلات و تجهیزات ساختمانی در ارتباط است و رونق آن می‌تواند زمینه افزایش تولید، سرمایه‌گذاری و اشتغال در بخش‌های مختلف اقتصادی را فراهم کند. از این‌رو، هرگونه رکود یا رونق در بازار ساخت‌وساز، تأثیر مستقیمی بر عملکرد بسیاری از صنایع و کسب‌وکارها دارد.

در سال‌های اخیر، افزایش هزینه‌های ساخت، نوسانات قیمت مصالح، کاهش سرمایه‌گذاری و افت ساخت‌وساز، چالش‌هایی را پیش روی فعالان این حوزه قرار داده است. با این حال، کارشناسان معتقدند توسعه فناوری‌های نوین، استفاده از مصالح استاندارد، حرکت به سمت ساختمان‌های هوشمند و کم‌مصرف، صنعتی‌سازی ساخت‌وساز و به‌کارگیری روش‌های نوین مدیریتی می‌تواند ضمن افزایش کیفیت پروژه‌ها، هزینه‌ها و زمان اجرای طرح‌ها را نیز کاهش دهد.

نمایشگاه‌های تخصصی صنعت ساختمان نیز یکی از مهم‌ترین بسترهای معرفی توانمندی‌های تولیدکنندگان، تبادل دانش فنی، ارائه فناوری‌های نوین و توسعه همکاری‌های تجاری به شمار می‌روند. حضور گسترده شرکت‌های داخلی و خارجی در چنین رویدادهایی می‌تواند زمینه جذب سرمایه‌گذاری، توسعه بازارهای صادراتی و ارتقای جایگاه صنعت ساختمان کشور را فراهم کند.

همچنین ارتقای کیفیت برگزاری نمایشگاه‌های تخصصی، افزایش مشارکت برندهای معتبر، حمایت از تولیدکنندگان داخلی و ایجاد فضای مناسب برای تعامل فعالان صنعت، از الزامات توسعه این بخش محسوب می‌شود، چراکه صنعت ساختمان، علاوه بر نقش اقتصادی، یکی از ارکان اصلی توسعه پایدار، بهبود کیفیت زندگی شهروندان و افزایش تاب‌آوری زیرساخت‌های کشور به شمار می‌رود.

 نارضایتی فعالان صنعت از حضور کم‌رنگ برندهای شاخص در نمایشگاه صنعت ساختمان تبریز

سی‌ویکمین نمایشگاه بین‌المللی تخصصی صنعت ساختمان ایران از ۳۰ تیر تا دوم مردادماه در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی تبریز برگزار شد.

با وجود برگزاری این رویداد تخصصی، نمایشگاه امسال با استقبال محدود شرکت‌های شاخص و برندهای مطرح صنعت ساختمان همراه بود و تنها تعداد اندکی از شرکت‌های شناخته‌شده در آن حضور یافتند.

کمرنگ بودن حضور واحدهای تولیدی بزرگ و فعالان تأثیرگذار این صنعت و بروز جنگ و شرایط کلی کشور موجب کاهش استقبال بازدیدکنندگان تخصصی و فعالان حوزه ساختمان شد، موضوعی که نارضایتی بسیاری از مشارکت‌کنندگان و بازدیدکنندگان را در پی داشت.

برخی از فعالان حاضر در نمایشگاه معتقد بودند که نبود شرکت‌های بزرگ و برندهای معتبر، از ظرفیت‌های این رویداد کاسته و فرصت ایجاد ارتباطات تجاری، معرفی فناوری‌های نوین و توسعه همکاری‌های صنعتی را محدود کرده است.

به اعتقاد شرکت‌کنندگان، نمایشگاه صنعت ساختمان تبریز به‌عنوان یکی از رویدادهای مهم این حوزه در شمال‌غرب کشور، نیازمند برنامه‌ریزی هدفمندتر برای جذب برندهای معتبر، افزایش مشارکت واحدهای تولیدی و ارتقای سطح کیفی نمایشگاه است تا بتواند جایگاه تخصصی خود را در میان فعالان صنعت ساختمان حفظ و تقویت کند.

ظفر محمدی، معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار آذربایجان‌شرقی، در حاشیه برگزاری سی‌ویکمین نمایشگاه بین‌المللی صنعت ساختمان تبریز، در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: سطح کیفی این دوره از نمایشگاه در مجموع «متوسط رو به بالا» ارزیابی می‌شود و شرکت‌های حاضر توانسته‌اند بخشی از ظرفیت‌ها و توانمندی‌های صنعت ساختمان را به نمایش بگذارند.

وی با اشاره به شرایط اخیر کشور افزود: پیامدهای جنگ، بر میزان استقبال از نمایشگاه و همچنین حضور برخی واحدهای تولیدی تأثیرگذار بوده و موجب کاهش تعداد مشارکت‌کنندگان و بازدیدکنندگان نسبت به دوره‌های گذشته شده است.

 کمبود نقدینگی و افزایش قیمت مواد اولیه، مهم‌ترین چالش صنعت ساختمان است

سجاد نوروزی مدیرعامل یکی از واحدهای صنعتی شرکت‌کننده در نمایشگاه در گفت‌وگو با ایسنا، کمبود نقدینگی و افزایش بی‌سابقه قیمت مواد اولیه را از مهم‌ترین چالش‌های پیش روی فعالان صنعت ساختمان عنوان کرد و گفت: افزایش هزینه‌ها موجب شده است که اجرای پروژه‌های عمرانی برای پیمانکاران و کارفرمایان با دشواری‌های جدی مواجه شود.

نوروزی با تأکید بر اهمیت حضور در نمایشگاه‌های تخصصی گفت: مشتریان انتظار دارند نمایندگان رسمی و برندهای معتبر را در چنین رویدادهایی ببینند. از همین رو حضور در نمایشگاه را وظیفه خود می‌دانیم، به‌ویژه اینکه شرکت آبادگران به‌عنوان یک مجموعه دانش‌بنیان، هر سال محصولات جدیدی را به بازار عرضه می‌کند و نمایشگاه فرصت مناسبی برای معرفی این محصولات و تعامل نزدیک‌تر با مشتریان است.

وی درباره وضعیت بازار مصالح و مواد شیمیایی ساختمان نیز اظهار کرد: مهم‌ترین مشکل امروز فعالان این حوزه، کمبود نقدینگی و افزایش شدید قیمت کالاهاست. برخی محصولاتی که امروز عرضه می‌کنیم، نسبت به شش ماه گذشته تا چند برابر افزایش قیمت داشته‌اند که این موضوع فشار قابل توجهی بر پیمانکاران، کارفرمایان و مصرف‌کنندگان وارد کرده است.

وی ادامه داد: بخشی از مواد اولیه مورد نیاز این صنعت وارداتی است و بخشی دیگر از صنایع پتروشیمی تأمین می‌شود. افزایش قیمت این مواد، در کنار شرایط اقتصادی اخیر، زمینه رشد بی‌رویه قیمت‌ها را فراهم کرده و بازار را با مشکلات جدی مواجه ساخته است.

نوروزی با اشاره به برگزاری نمایشگاه صنعت ساختمان تبریز نیز گفت: این نمایشگاه همواره یکی از مهم‌ترین و پربازدیدترین نمایشگاه‌های تخصصی تبریز بوده است، اما امسال نسبت به سال‌های گذشته از نظر میزان مشارکت شرکت‌ها و تعداد سالن‌های فعال، شرایط مطلوبی نداشت.

وی افزود: در سال‌های گذشته تمامی سالن‌های نمایشگاه فعال بودند، اما امسال به دلیل عدم حضور برخی از صنوف، تعدادی از سالن‌ها بدون استفاده باقی ماندند. انتظار می‌رفت با برنامه‌ریزی مناسب‌تر، زمینه حضور گسترده‌تر شرکت‌ها و افزایش مخاطبان فراهم شود.

نوروزی خاطرنشان کرد: نمایشگاه صنعت ساختمان فرصت ارزشمندی برای ارتباط مستقیم میان تولیدکنندگان، برندها و مصرف‌کنندگان است و امیدواریم در دوره‌های آینده با مشارکت بیشتر فعالان صنعت و برنامه‌ریزی مناسب‌تر، این رویداد با کیفیت و گستردگی بیشتری برگزار شود.

      تأمین مواد اولیه و هزینه‌های انرژی، مهم‌ترین چالش تولیدکنندگان است

رامین دباغی مدیرعامل یکی از واحدهای صنعتی شرکت‌کننده در نمایشگاه در گفت‌وگو با ایسنا، تأمین مواد اولیه، افزایش هزینه‌های انرژی و ناپایداری در محاسبه هزینه‌های برق را از مهم‌ترین چالش‌های پیش روی واحدهای تولیدی صنعت ساختمان عنوان کرد و خواستار تسریع در تأمین مواد اولیه و بازگشت واحدهای آسیب‌دیده به چرخه تولید شد.

وی مهم‌ترین دغدغه فعلی تولیدکنندگان را تأمین مواد اولیه دانست و تصریح کرد: در شرایط کنونی، تأمین پودر آلومینیوم به‌عنوان یکی از مواد اولیه اصلی تولید، به یکی از مهم‌ترین چالش‌های این صنعت تبدیل شده است. لازم است واردات این ماده در کوتاه‌ترین زمان ممکن تسهیل شود و واحدهای تولیدی آسیب‌دیده نیز هرچه سریع‌تر به چرخه تولید بازگردند تا روند تأمین مواد اولیه با اختلال بیشتری مواجه نشود.

وی همچنین با انتقاد از افزایش هزینه‌های انرژی اظهار کرد: هزینه‌های برق و به‌ویژه تعرفه ترانزیت برق، فشار سنگینی را بر واحدهای تولیدی وارد کرده است. به‌عنوان نمونه، در یکی از دوره‌های اخیر، بهای مصرف برق کارخانه حدود ۳۵ میلیون تومان بود، اما هزینه ترانزیت برق به ۵۰ میلیون تومان رسید و مجموع مبلغ قبض به حدود ۱۱۷ میلیون تومان افزایش یافت.

مدیرعامل شرکت بتن گازی سبک نوبهار مرند ادامه داد: این در حالی است که چنین هزینه‌هایی در گذشته وجود نداشت و افزایش آن‌ها تأثیر مستقیمی بر بهای تمام‌شده محصولات گذاشته است.

وی همچنین به صدور قبض‌های علی‌الحساب از سوی دستگاه‌های خدمات‌رسان اشاره کرد و گفت: در برخی موارد، شرکت توانیر و شرکت ملی گاز پس از گذشت چند ماه، هزینه‌های دوره‌های گذشته را مجدداً محاسبه و مطالبه می‌کنند که این موضوع برنامه‌ریزی مالی، تعیین قیمت تمام‌شده و فروش محصولات را با چالش‌های جدی مواجه کرده است.

دباغی تأکید کرد: رفع مشکلات تأمین مواد اولیه، اصلاح هزینه‌های انرژی و ایجاد ثبات در شیوه محاسبه تعرفه‌ها، از مهم‌ترین اقداماتی است که می‌تواند به حفظ تولید و افزایش توان رقابتی واحدهای فعال در صنعت ساختمان کمک کند.

کیفیت باید اولویت صنعت تجهیزات آتش‌نشانی باشد

امیررضا رنجبران مدیرعامل یکی از واحد های صنعتی شرکت‌کننده در نمایشگاه در گفت‌وگو با ایسنا، با تأکید بر اهمیت کیفیت در تولید تجهیزات ایمنی و آتش‌نشانی، گفت: در صنعتی که مستقیماً با جان و امنیت مردم در ارتباط است، کیفیت نباید تحت هیچ شرایطی قربانی کاهش هزینه‌ها شود.

وی با اشاره به برگزاری نمایشگاه صنعت ساختمان تبریز گفت: با توجه به شرایط اخیر کشور، در ابتدا برای حضور در نمایشگاه تردیدهایی وجود داشت، اما در نهایت تصمیم به حضور گرفتیم و تاکنون از نتایج آن رضایت داریم.

وی ادامه داد: نمایشگاه فرصت مناسبی برای برقراری ارتباط با مشتریان، فعالان صنعت و شرکای تجاری است و تاکنون مذاکرات و قراردادهای خوبی در این رویداد در حال بررسی و نهایی شدن است.

انتهای پیام

آخرین اخبار استان ها