چهارشنبه ۲۸ مرداد ۱۴۰۵ | ۰۸:۲۳
منبع: نمایندگی همدان
 ثبت بیش از ۱۰۰ مسئله برای دهمین دوره طرح شهید احمدی روشن در همدان

 ثبت بیش از ۱۰۰ مسئله برای دهمین دوره طرح شهید احمدی روشن در همدان

همدان (ایسنا) - رئیس بنیاد نخبگان استان همدان از ثبت بیش از ۱۰۰ مسئله از سوی دستگاه‌های اجرایی، صنایع و دانشگاه‌های استان برای دهمین دوره طرح شهید احمدی روشن خبر داد و گفت: این طرح با هدف هدایت ظرفیت علمی دانشگاه‌ها به سمت حل مسائل واقعی جامعه و ایجاد ارتباط میان دانشجویان مستعد، اساتید و صاحبان مسئله اجرا می‌شود.

دکتر فخرالدین صالحی در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به اهداف و سازوکار اجرای طرح شهید احمدی روشن اظهار کرد: این طرح یکی از برنامه‌های کلیدی بنیاد ملی نخبگان است که با هدف هدایت دانشجویان و دانش‌آموختگان برتر به سمت حل مسائل واقعی کشور طراحی شده و تلاش می‌کند میان ظرفیت علمی دانشگاه و نیازهای واقعی جامعه، صنعت و دستگاه‌های اجرایی ارتباط مؤثری ایجاد کند.

وی افزود: در قالب این طرح، هسته‌های نخبگانی با محوریت یک استاد راهبر از اعضای هیئت علمی دانشگاه تشکیل می‌شود و دانشجویان مستعد در مقاطع مختلف تحصیلی به عضویت این هسته‌ها درمی‌آیند. هر هسته به مدت ۹ ماه روی یک مسئله یا چالش واقعی که از سوی صنایع، دستگاه‌های اجرایی، دانشگاه‌ها یا سایر مجموعه‌های مسئله‌محور مطرح شده است، فعالیت می‌کند.

صالحی ادامه داد: دانشجویان در این طرح صرفاً با یک فعالیت پژوهشی نظری مواجه نیستند، بلکه در یک فرآیند واقعی حل مسئله قرار می‌گیرند و در کنار استاد راهبر، تجربه کار تیمی، مدیریت پروژه، ارتباط با صاحبان مسئله و ارائه راهکارهای عملیاتی را به دست می‌آورند.

رئیس بنیاد نخبگان استان همدان با بیان اینکه طرح شهید احمدی روشن می‌تواند به عنوان پلی میان دانشگاه، صنعت و دستگاه‌های اجرایی عمل کند، گفت: هدف این است که ظرفیت علمی و فکری دانشجویان و اساتید در مسیر حل مسائل واقعی کشور قرار گیرد و پژوهش از حالت صرفاً نظری خارج شده و در صورت فراهم بودن شرایط، به محصول، خدمت یا راهکار قابل استفاده تبدیل شود.

وی درباره حمایت‌های در نظر گرفته شده برای اعضای هسته‌های نخبگانی نیز بیان کرد: دانشجویان بر اساس میزان کارکرد، مقطع تحصیلی و وضعیت تأهل، در طول دوره از حمایت مالی ماهانه بین پنج تا ۹ میلیون تومان برخوردار می‌شوند.

صالحی با اشاره به نظام ارزیابی طرح، تصریح کرد: فعالیت هسته‌ها به صورت مستمر ارزیابی می‌شود و پروژه‌ها هر سه ماه یک‌بار مورد بررسی و داوری قرار می‌گیرند. در پایان نیز پس از ارزیابی نهایی، برای اعضای فعال هسته و استاد راهبر، متناسب با عملکرد و فعالیت انجام‌شده، گواهی امتیاز نخبگی صادر می‌شود که می‌تواند در بهره‌مندی از برخی تسهیلات و حمایت‌های بنیاد ملی نخبگان مؤثر باشد.

رئیس بنیاد نخبگان استان همدان با اشاره به روند اجرای دهمین دوره طرح شهید احمدی روشن در استان گفت: امسال شاهد استقبال بسیار خوبی از سوی جامعه دانشگاهی و مجموعه‌های صاحب مسئله در استان هستیم و تاکنون بیش از ۱۰۰ مسئله از سوی دستگاه‌های اجرایی، صنایع و دانشگاه‌های استان برای دوره دهم ثبت شده است.

وی در ادامه این میزان مشارکت را نشان‌دهنده ظرفیت مناسب استان در حوزه حل مسئله دانست و افزود: ثبت این تعداد مسئله نشان می‌دهد دستگاه‌های اجرایی و مجموعه‌های مختلف استان دغدغه حل مشکلات بومی را دارند و به توانمندی دانشگاهیان و جامعه نخبگانی اعتماد کرده‌اند.

صالحی ادامه داد: با توجه به ادامه فرآیند ثبت پیشنهاده‌ها از سوی اساتید، انتظار داریم در دوره دهم شاهد تنوع مناسبی از مسائل در حوزه‌های مختلف باشیم و پس از پایان مرحله ثبت پیشنهاده‌ها، طرح‌های ارائه‌شده توسط داوران بررسی و موارد واجد شرایط تأیید می‌شوند و پس از آن فراخوان جذب دانشجویان آغاز خواهد شد.

رئیس بنیاد نخبگان استان همدان افزود: در مرحله بعد، دانشجویان و دانش‌آموختگان واجد شرایط مطابق شیوه‌نامه طرح می‌توانند در فراخوان شرکت کنند و استاد راهبر نیز با بررسی سوابق علمی، توانمندی‌ها و رزومه متقاضیان و بر اساس شیوه‌نامه بنیاد ملی نخبگان، اعضای هسته خود را انتخاب خواهد کرد.

فعالیت ۱۲ هسته نخبگانی در سه دوره اخیر

صالحی با اشاره به سابقه اجرای طرح شهید احمدی روشن در استان همدان، گفت: تاکنون ۹ دوره از این طرح را پشت سر گذاشته‌ایم و اکنون در آستانه اجرای دوره دهم قرار داریم.

وی افزود: در سه دوره اخیر، ۱۲ هسته نخبگانی در استان همدان تشکیل شده و فعالیت کرده‌اند که بازخوردهای دریافت‌شده از این هسته‌ها مثبت بوده است.

رئیس بنیاد نخبگان استان همدان ادامه داد: اساتید از این فرصت برای تیم‌سازی و هدایت دانشجویان مستعد استقبال کرده‌اند و دانشجویان نیز علاوه بر کسب تجربه عملی و قرار گرفتن در فضای واقعی حل مسئله، از حمایت‌های مالی طرح بهره‌مند شده‌اند. صاحبان مسائل نیز نتایج فعالیت هسته‌ها را مثبت ارزیابی کرده‌اند.

 وی با بیان اینکه یکی از مزیت‌های مهم طرح، ایجاد ارتباط میان افراد و مجموعه‌هایی است که ممکن است در شرایط عادی فرصت همکاری با یکدیگر را پیدا نکنند، گفت: دانشجوی مستعد، استاد دانشگاه و صاحب مسئله در این طرح در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند و همین موضوع می‌تواند زمینه شکل‌گیری همکاری‌های علمی و حرفه‌ای پایدار را فراهم کند.

برخی هسته‌ها در همدان به تولید نمونه محصول و ثبت اختراع رسیده‌اند

صالحی همچنین درباره دستاوردهای هسته‌های تشکیل‌شده در دوره‌های گذشته اظهار کرد: خروجی برخی هسته‌های تشکیل‌شده در استان امیدوارکننده بوده و در مواردی فعالیت‌های پژوهشی به مرحله تولید نمونه محصول نیز رسیده است.

وی بیان کرد: در نتیجه فعالیت برخی از این هسته‌ها، مواردی از ثبت اختراع و همچنین انتشار مقالات علمی در مجلات معتبر بین‌المللی داشته‌ایم، البته از نگاه ما ارزش اصلی زمانی ایجاد می‌شود که یک ایده یا دستاورد علمی بتواند از مرحله پژوهش عبور کرده و به یک محصول، خدمت یا راهکار قابل استفاده تبدیل شود.

رئیس بنیاد نخبگان استان همدان ادامه داد: در حال حاضر نیز برخی از طرح‌های شکل‌گرفته در هسته‌های دوره‌های گذشته در مسیر انجام فرآیندهای مربوط به تولید انبوه و تجاری‌سازی قرار دارند و این همان مسیری است که انتظار داریم در ادامه بیش از گذشته تقویت شود.

تقویت کار تیمی و خودباوری دانشجویان در طرح شهیداحمدی روشن

وی با بیان اینکه هدف طرح شهید احمدی روشن صرفاً انجام یک پروژه پژوهشی نیست و گفت: یکی از اهداف مهم طرح، تقویت روحیه کار تیمی و خودباوری در میان دانشجویان مستعد است. بسیاری از فعالیت‌های علمی در دانشگاه به صورت فردی انجام می‌شود، اما در این طرح دانشجویان یاد می‌گیرند در قالب یک تیم و زیر نظر یک استاد باتجربه، برای حل یک مسئله مشخص برنامه‌ریزی و فعالیت کنند.

صالحی تصریح کرد: آموزش در حین کار نیز از دیگر اهداف این طرح است و دانشجویان در جریان فعالیت روی یک مسئله واقعی، علاوه بر دانش تخصصی، مهارت‌هایی مانند کار تیمی، ارتباط با مجموعه‌های اجرایی و صنعتی، ارائه راهکار، مدیریت زمان و مواجهه با چالش‌های واقعی را تجربه می‌کنند.

رئیس بنیاد نخبگان استان همدان، هدایت ظرفیت علمی دانشگاه‌ها به سمت مسائل واقعی را یکی دیگر از اهداف این طرح عنوان کرد و گفت: باید تلاش کنیم توان علمی دانشگاه‌ها با نیازهای واقعی جامعه و کشور پیوند بخورد و اگر این ارتباط به درستی شکل بگیرد، دانشگاه می‌تواند نقش پررنگ‌تری در حل مسائل استان و کشور داشته باشد.

وی، شبکه‌سازی نخبگانی را از دیگر کارکردهای طرح دانست و اظهار کرد: قرار گرفتن دانشجویان مستعد در کنار اساتید برجسته و مجموعه‌های صاحب مسئله، زمینه ایجاد یک شبکه علمی و حرفه‌ای را فراهم می‌کند و این شبکه می‌تواند در آینده به همکاری‌های جدید و اجرای پروژه‌های بزرگ‌تر منجر شود.

صالحی افزود: طرح شهید احمدی روشن همچنین فرصتی برای شناسایی و هدایت استعدادهای توانمند است؛ دانشجویانی که شاید در یک فضای آموزشی معمول همه ظرفیت‌های آنان شناسایی نشود، در جریان یک پروژه واقعی می‌توانند توانایی خود را نشان دهند و برای پذیرش مسئولیت‌های علمی و اجرایی بزرگ‌تر در آینده آماده شوند.

آغاز ثبت‌نام دهمین دوره از هفتم مرداد

رئیس بنیاد نخبگان استان همدان درباره زمان‌بندی اجرای دوره دهم نیز بیان کرد: فرآیند ثبت‌نام اعضای هیئت علمی و ارائه پیشنهاده‌ها از هفتم مرداد آغاز شده و تا ۳۱ مرداد ادامه خواهد داشت.

وی افزود: پس از پایان این مرحله و انجام فرآیند داوری و تأیید پیشنهاده‌ها، فراخوان جذب دانشجویان واجد شرایط اعلام خواهد شد و دانشجویان می‌توانند بر اساس مسائل و پروژه‌های ارائه‌شده، برای حضور در هسته‌های نخبگانی اقدام کنند.

صالحی بیان کرد: هدف نهایی این است که یک دوره ۹ ماهه فعالیت علمی و تیمی شکل بگیرد که خروجی آن صرفاً یک گزارش یا مقاله نباشد، بلکه تا حد امکان به حل یک مسئله واقعی، تولید دانش کاربردی، ایجاد محصول یا ارائه یک راهکار قابل استفاده برای استان و کشور منجر شود.

وی خاطرنشان کرد: طرح شهید احمدی روشن از این منظر می‌تواند یکی از مسیرهای مهم برای نزدیک‌تر شدن دانشگاه، جامعه نخبگانی و مجموعه‌های اجرایی و صنعتی باشد.

انتهای پیام

آخرین اخبار استان‌ها