یکشنبه ۲۲ شهریور ۱۴۰۵ | ۱۸:۱۰
منبع: نمایندگی آذربایجان شرقی
رئیس‌کل گمرک ایران: افزایش تردد در مرز بازرگان نیازمند ورود دستگاه دیپلماسی است

رئیس‌کل گمرک ایران: افزایش تردد در مرز بازرگان نیازمند ورود دستگاه دیپلماسی است

آذربایجان شرقی (ایسنا) - رئیس‌کل گمرک ایران با اشاره به مذاکرات انجام‌شده با طرف ترکیه‌ای برای افزایش ظرفیت تردد در مرز بازرگان، گفت: گمرک به تنهایی نمی‌تواند مشکل افزایش تردد در این مرز را حل کند و برای رسیدن به ظرفیت‌های بالاتر، ورود دستگاه دیپلماسی و مذاکره در سطوح بالاتر ضروری است.

فرود عسگری در نشست مشترک با فعالان اقتصادی آذربایجان‌ شرقی، با اشاره به اقدامات انجام‌شده برای تسهیل فرآیندهای تجاری، اظهار کرد: در موضوع واردات کالا و ارزیابی آن، پیشنهادهایی مطرح شده و حتی برای بررسی و پیشبرد این موضوع با دانشگاه صنعتی شریف قرارداد منعقد کرده‌ایم.

وی افزود: در شرایط فعلی به دنبال این هستیم که برخی کالاها که نیازمند فرآیندهای پیچیده نیستند، با حذف مراحل غیرضروری و تسهیل فرآیندها وارد کشور شوند.

وی با اشاره به مشکلات ترخیص کالاهای اساسی، ادامه داد: اگر کالای اساسی در گمرک متوقف شود و ترخیص آن به دلیل یک فرآیند اداری طولانی به تأخیر بیفتد، ممکن است کالا دچار فساد شود؛ بنابراین باید راهکاری پیدا کنیم که این کالاها سریع‌تر ترخیص شوند.

رئیس‌کل گمرک ایران با اشاره به مشکلات مربوط به ارائه ضمانت‌نامه بانکی، گفت: در برخی موارد فعال اقتصادی آمادگی دارد ضمانت‌نامه بانکی ارائه کند، اما دستگاه دولتی نیز محدودیت‌های قانونی دارد و نمی‌تواند خارج از چارچوب مقررات اقدام کند.

وی همچنین بر ضرورت هماهنگی دستگاه‌های اجرایی پیش از صدور بخشنامه‌های تجاری تأکید کرد و گفت: نباید بخشنامه‌ای بدون هماهنگی با دستگاه‌های مرتبط صادر شود؛ چراکه ممکن است یک صادرکننده ماه‌ها برای بازار یک محصول بازاریابی کرده باشد و خریدار خارجی نیز منتظر کالا باشد، اما ناگهان با ممنوعیت صادرات مواجه شود.

وی افزود: این موضوع به‌ویژه درباره محصولات کشاورزی اهمیت بیشتری دارد و تصمیمات مربوط به ممنوعیت یا محدودیت صادرات باید با در نظر گرفتن شرایط بازار و تعهدات صادرکنندگان اتخاذ شود.

عسگری با اشاره به مذاکرات خود با رئیس گمرک ترکیه، اظهار کرد: در جریان افتتاح گمرک جدید در طرف ترکیه، مذاکراتی درباره افزایش تردد در مرز بازرگان انجام دادیم و ظرفیت تردد از ۲۵۰ دستگاه به ۳۰۰ دستگاه افزایش یافت.

وی ادامه داد: برای افزایش بیشتر این ظرفیت، مذاکرات دیگری نیز انجام شد و موضوع افزایش تردد تا حدود هزار دستگاه مطرح شد، اما طرف ترکیه‌ای محدودیت‌ها و دلایلی را مطرح کرد که نشان می‌دهد گمرک به تنهایی قادر به حل این مسئله نیست.

وی تصریح کرد: برای حل این موضوع باید دستگاه دیپلماسی، کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و ترکیه و مسئولان سطوح بالاتر وارد مذاکره شوند. گمرک در حد نشست‌های مرزی و مذاکرات کارشناسی می‌تواند پیگیری کند، اما برای تصمیمات بزرگ‌تر نیازمند حمایت و ورود دستگاه‌های دیگر هستیم.

ارزش‌گذاری کالاها باید اصلاح شود

رئیس‌کل گمرک ایران همچنین با اشاره به موضوع ارزش‌گذاری کالاهای گمرکی، گفت: موضوع ارزش کالاها یکی از مسائل مهمی است که باید مورد بررسی قرار گیرد و در مواردی ارزش‌گذاری کالا می‌تواند مشکلاتی برای واردکنندگان و صادرکنندگان ایجاد کند.

وی افزود: این موضوع را یادداشت کرده‌ام و حتماً بررسی خواهیم کرد تا اگر نیاز به اصلاح یا ابلاغ دستورالعمل جدید باشد، اقدامات لازم انجام شود.

وی در ادامه با اشاره به سیاست ترخیص ۹۰ درصدی کالا، گفت: در شرایط جنگی تلاش کردیم امکان ترخیص ۹۰ درصد کالاها فراهم شود تا فعالان اقتصادی و واحدهای تولیدی با کمبود کالا و مواد اولیه مواجه نشوند.

عسگری افزود: در برخی موارد، مشکل اصلی در ترخیص ۱۰ درصد باقی‌مانده کالاها به موضوعاتی خارج از اختیار گمرک، از جمله فرآیندهای مربوط به بانک مرکزی، بازمی‌گردد و باید این موارد نیز با همکاری دستگاه‌های مربوطه حل شود.

گمرک به دنبال کاهش موانع واردات تجهیزات و مواد اولیه است

وی با اشاره به مشکلات برخی واحدهای تولیدی در تأمین تجهیزات و مواد اولیه، اظهار کرد: در مواردی برای واردات یک قطعه یا کالای مورد نیاز تولید، ماه‌ها پیگیری انجام می‌شود و حتی پس از طی فرآیندهای قانونی، موانع دیگری ایجاد می‌شود.

وی گفت: باید تلاش کنیم مسیر تأمین کالاهای مورد نیاز واحدهای تولیدی کوتاه‌تر شود، البته گمرک نمی‌تواند برخلاف قانون اقدام کند و دستگاه‌های دیگر نیز باید در این زمینه همکاری کنند.

عسگری با اشاره به موضوع نوسازی ناوگان حمل‌ونقل و ثبت سفارش کامیون‌ها نیز اظهار کرد: در این خصوص موضوع را بررسی و پیگیری خواهیم کرد و اگر نیاز به اصلاح یا ابلاغ بخشنامه‌ای باشد، اقدامات لازم انجام می‌شود.

بندر خشک و ظرفیت‌های جدید گمرکی بررسی می‌شود

وی درخصوص راه‌اندازی بندر خشک در منطقه بازرگان نیز گفت: موضوع بندر خشک و توسعه ظرفیت‌های لجستیکی را دنبال می‌کنیم و این موضوع می‌تواند در افزایش ظرفیت تجارت و ترانزیت کشور مؤثر باشد.

رئیس‌کل گمرک ایران افزود: در عین حال باید از ظرفیت‌های موجود نیز به شکل مطلوب استفاده کنیم. در کشور تعداد زیادی گمرک داریم، اما بخش عمده عملیات گمرکی در تعداد محدودی از گمرکات انجام می‌شود؛ بنابراین ایجاد ظرفیت جدید باید بر اساس نیاز واقعی و توجیه اقتصادی صورت گیرد.

وی با اشاره به ظرفیت‌های منطقه‌ای آذربایجان‌شرقی، خاطرنشان کرد: منطقه ویژه اقتصادی سلماس و سایر ظرفیت‌های موجود در استان می‌توانند در توسعه تجارت مورد استفاده قرار گیرند و باید بررسی کنیم چگونه می‌توان از این ظرفیت‌ها برای کاهش فشار از روی گمرکات پرتردد استفاده کرد.

وی در پایان تأکید کرد: گمرک برای پیگیری مسائل مطرح‌شده آمادگی دارد و فعالان اقتصادی می‌توانند درخواست‌ها و مشکلات مشخص خود را به صورت مکتوب ارائه کنند تا در چارچوب اختیارات قانونی، موضوعات بررسی و برای رفع آنها اقدام شود.

انتهای پیام

آخرین اخبار استان‌ها