سه‌شنبه ۳۱ شهریور ۱۴۰۵ | ۱۱:۱۵
یک تحلیلگر مسائل بین‌الملل: گزینه مطلوب چین، ترک مخاصمه و تفاهم ایران و آمریکا است

یک تحلیلگر مسائل بین‌الملل: گزینه مطلوب چین، ترک مخاصمه و تفاهم ایران و آمریکا است

خراسان رضوی (ایسنا) - یک تحلیلگر مسائل بین‌الملل درباره رویکرد چین در قبال تحولات منطقه خلیج فارس گفت: آنچه بیش از هر چیز چین را نگران ساخته، این است که آمریکا به دنبال ایجاد آشوب در منطقه و بر هم زدن معادلات کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس و ایران است و می‌خواهد هزینه بهره‌برداری از این منطقه را تا حد امکان برای رقبایش بالا ببرد؛ به نظرم باید به میزان معاملات چین و آمریکا چشم دوخت.

داریوش پایسته در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به ابزارهای فشار چین در قبال ایالات متحده، اظهار کرد: احتمال حضور نظامی چین در خلیج فارس صفر است. به دلیل اینکه چین قدرت اقتصادی بالایی دارد، یکی از ابزارهای فشار این کشور تحت تأثیر قرار دادن بازار اقتصادی آمریکا است و باید تا پایان دوره ترامپ کنش‌گری فعالانه‌ای از خودش نشان دهد. من فکر نمی‌کنم تخاصم رو در رو را برگزیند، اما در حوزه روابط مالی و اقتصادی چنان عرصه را تنگ می‌کند که آمریکا آچمز شود و به نفع خودش زمان بخرد.

وی به انتظاراتی که ایران می‌تواند از چین داشته باشد اشاره و اظهار کرد: الان برای چین، ایران و بازار مصرف آن و خرید نفت از کشورهای حاشیه خلیج فارس اهمیت بالایی دارد. این توازن بین کشورهای حاشیه خلیج فارس و ایران بایستی برقرار شود تا چین بتواند از هر دو طرف مصرف داشته باشد. دقیقا به دلیل همین پکن بارها سعی داشته بین ایران و کشورهای عرب میانجی‌گری کند. الان هم باید به عنوان موازنه‌گر در منطقه ظاهر شود تا بتواند به طور همزمان امنیت ایران و کشورهای عرب حوزه خلیج فارس را تضمین کند.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل با بیان اینکه باید دقت کنیم نگاه چین به ایران منفعت‌محور است، افزود: در این زمینه به اشتباه تصور نکنیم چین به هر طریقی پای معادلات فی ما بین با ایران خواهد ماند. تجربه ثابت کرده منفعت برای چین از هر چیز مهم‌تر است و آنچه خاورمیانه را برای چین حساس می‌کند این است که منافعش در خطر است.

پایسته در پاسخ به اینکه چین چه اقدام عملیاتی ممکن است در راستای بازگشت کشورها به تفاهم اسلام‌آباد انجام دهد؟ اظهار کرد: تنها حربه چین همان تقابل اقتصادی با آمریکاست و در همان جا نیز دقت نظر خاصی به خرج می‌دهد چه چیزی را در قبال چه منفعتی معامله می‌کند. وقتی شی اعلام کرد ایران و آمریکا باید به تفاهم برسند، می‌دانست منفعت این تفاهم به خزانه چین سرازیر می‌شود. الان آمریکا عملا در بازار مالی ایران سهمی نخواهد داشت و فقط به عنوان کاتالیزوری برای تقویت روابط ایران، چین و کشورهای عربی عمل می‌کند. به نظرم در سفر شی به واشنگتن، رئیس‌جمهور چین طوری با ابزار فشار تایوان و دریای ژاپن معامله را پیش می‌برد که تحت هر شرایطی نفتش را از خاورمیانه ببرد.

وی با اشاره به گمانه‌زنی‌های مرتبط با میانجی‌گری چین میان ایران و آمریکا، گفت: برای چین گزینه مطلوب ترک مخاصمه و تفاهم ایران و آمریکا است. چین به لحاظ راهبردی به ایران نزدیک‌تر است و حتی پس از تفاهم با آمریکا نیز رابطه ما با چین حفظ خواهد شد. ولی در رابطه با احتمال میانجی‌گری چین باید گفت معمولا در عمل، کشورها به شرط دریافت تضمین‌هایی از سوی طرفین وارد فرایند میانجی‌گری می‌شوند. اختلافات ایدئولوژیک ما و آمریکا ادامه‌دار است و همین، امکان دادن هر گونه ضمانت به چین را سلب می‌کند. پس نباید چندان به این میانجی‌گری دل‌خوش کرد.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل با اشاره به دلیل سفر آقای عراقچی به چین، اضافه کرد: به نظرم پیام وزیر خارجه کشور به چینی‌ها این بود که خاورمیانه به ضرر شما در حال تغییر است و آن چیزی که می‌تواند منافع شما را تأمین کند آرامش ایران است. از این رو آقای عراقچی برای پیشنهاد میانجی‌گری چین و ورود به مذاکرات، به این کشور سفر نکرد، بلکه قصد داشت به مقامات پکن هشدار دهد و خط و نشان‌ها را بکشد که اگر منفعتی برای ایران نباشد، منفعتی به هیچ یک از کشورهای خاورمیانه و خارج از آن نیز نمی‌رسد.

انتهای پیام

آخرین اخبار استان‌ها