چهارشنبه ۱۵ مهر ۱۴۰۵ | ۱۰:۳۷
منبع: نمایندگی کرمانشاه
کشاورزان با رعایت توصیه‌های علمی ظرفیت‌های پنهان مزارع را فعال کنند

رییس جهاد کشاورزی کرمانشاه:

کشاورزان با رعایت توصیه‌های علمی ظرفیت‌های پنهان مزارع را فعال کنند

کرمانشاه (ایسنا) - رییس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه، با اشاره به آغاز کشت پاییزه گندم و جو در استان، از کشاورزان خواست با رعایت توصیه‌های علمی، ظرفیت‌های پنهان مزارع خود را فعال کنند.

سعید کریمی با ارائه توصیه‌هایی به کشاورزان به منظور افزایش عملکرد تولید در مزارع، اظهار کرد: تجربه سال‌های اخیر نشان داده که فاصله میان عملکرد ضعیف و عملکرد مطلوب در مزارع همسان، تنها به شرایط اقلیمی وابسته نیست، بلکه «ضریب دانش» عامل تعیین‌ کننده‌ای است که می‌تواند تولید را چند برابر کند.

وی افزود: در استان کرمانشاه شاهد آن هستیم که در کنگاور، کشاورزی با رعایت اصول علمی و تغذیه گیاهی، ۱۳ تن و ۲۹۰ کیلوگرم گندم آبی در هر هکتار برداشت کرده، در حالیکه در منطقه‌ای همسان، کشاورزی دیگر به دلیل بی‌توجهی به همین توصیه‌ها، تنها سه تن گندم از مزرعه آبی خود برداشت می‌کند و این شکاف عملکرد نقش تعیین‌کننده دانش را نشان می‌دهد.

کریمی با بیان اینکه رعایت تاریخ کشت نخستین و مهم‌ترین حلقه در زنجیره تولید گندم است، گفت: تأخیر در کاشت گندم دیم در استان کرمانشاه، موجب کاهش عملکرد خواهد شد.

وی بازه زمانی مناسب کشت گندم دیم و آبی در اقلیم‌های مختلف استان را اوایل تا میانه آبان اعلام کرد و افزود: در مناطق سردسیر و مرتفع کشت باید در دهه اول آبان انجام شود تا گیاه پیش از سرمای زودرس، فرصت استقرار و پنجه‌زنی داشته باشد. در اقلیم معتدل سرد نیز بازه زمانی ۲۰ مهر تا ۱۵ آبان برای کشت گندم توصیه می‌شود.

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه با اشاره به تأمین نهاده‌های مورد نیاز برای کشت گندم، گفت: برای سال زراعی جاری بیش از ۳۷ هزار تن بذر گندم تدارک دیده شده و توزیع کودهای فسفاته، ازته و پتاسه هم از ابتدای مهر آغاز شده است.

وی بر استفاده از بذور گواهی‌شده و اصلاح‌شده تأکید کرد و گفت: بذور خودمصرفی، برخلاف تصور رایج نه‌تنها صرفه اقتصادی ندارد، بلکه عملکرد مزارع را تا ۲۰ تا ۳۰ درصد کاهش می‌دهد، چراکه خلوص ژنتیکی آن‌ها افت کرده و به دلیل ضدعفونی نشدن اصولی، زمینه‌ساز گسترش بیماری‌های بذرزاد و علف‌های هرز می‌شوند.

کریمی تغذیه گیاهی را دومین عامل افزایش تولید دانست و گفت: با استناد به نتایج تحقیقات در دیمزارهای کرمانشاه، محلول‌پاشی عناصر غذایی در مراحل بحرانی رشد، به‌طور میانگین حدود ۹.۶ درصد عملکرد دانه گندم دیم را افزایش می‌دهد و کیفیت گلوتن دانه را نیز بهبود می‌بخشد. 

وی افزود: کود اوره پاییزه نیز باید همزمان با کشت و به‌صورت جایگذاری زیر بستر بذر مصرف شود تا از هدررفت نیتروژن جلوگیری شود.

کریمی با اشاره به اهمیت خاک‌ورزی علمی و تاکید بر رعایت اصول کشاورزی حفاظتی گفت: حفظ بقایای گیاهی و رعایت تناوب زراعی مناسب، ساختار خاک را بهبود می‌بخشد و نیاز به عملیات خاک‌ورزی سنگین را کاهش می‌دهد.

وی عمق مناسب کشت گندم را حدود پنج سانتی‌متر اعلام کرد و افزود: کشت در عمق زیاد، گیاهچه را در برابر سرما حساس می‌کند و سبز شدن آن را با اختلال مواجه می‌سازد.

رییس جهاد کشاورزی کرمانشاه با بیان اینکه میزان بذر مجاز بر اساس اقلیم و نوع کشت متفاوت است، عنوان کرد: در اراضی دیم، میزان مناسب بذر ۱۵۰ تا ۱۷۰ کیلوگرم در هکتار و در اراضی آبی ۱۸۰ تا ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار است.

وی افزود: به کار بردن بذر اضافی، هزینه مالی کشاورز را بالا برده و از نظر فنی نیز رقابت درون‌گونه‌ای را تشدید می‌کند.

کریمی در خصوص مبارزه با علف‌های هرز نیز بر مدیریت تلفیقی تأکید و توصیه کرد کشاورزان از سمپاشی بی‌هدف و مصرف بیش از حد علف‌کش خودداری کنند تا هم هزینه‌ها کاهش یابد و هم مقاومت علف‌های هرز به سموم مدیریت شود.

به گزارش ایسنا، به نقل از روابط عمومی جهادکشاورزی استان در روز چهارشنبه ۱۵ مهر، کریمی در پایان از کشاورزان خواست تا پیش از اقدام به کشت، با کارشناسان مراکز جهاد کشاورزی در شهرستان‌ها مشورت کنند تا بر اساس بارش مؤثر پیش‌بینی‌شده(پله) و شرایط اقلیمی منطقه خود، برنامه کاشت، تغذیه و مبارزه با علف‌های هرز را تنظیم کنند.

انتهای پیام

آخرین اخبار استان‌ها