پنجشنبه ۱۶ مهر ۱۴۰۵ | ۲۱:۱۹
رئیس پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر: تأثیرگذاری واقعی بدون تقویت پایه‌های معنوی ممکن نیست

رئیس پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر: تأثیرگذاری واقعی بدون تقویت پایه‌های معنوی ممکن نیست

قم (ایسنا) - استاد درس خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم، گفت: انسان بدون تقویت ستون‌های معنوی در زندگی نمی‌تواند مؤثر باشد؛ زیرا تأثیر فقط به اسم، رسم، ظاهر و تبلیغات نیست بلکه تأثیر در نفوس و قلوب، بدون تقویت پایه‌های اخلاقی و معنوی حاصل نمی‌شود.

آیت‌الله سید مجتبی نورمفیدی در جمع نمایندگان، فضلا و طلاب شرق استان گلستان، در ادامه با اشاره به آیه ۲۱۴ سوره بقره(أَمْ حَسِبْتُمْ أَنْ تَدْخُلُوا الْجَنَّةَ وَلَمَّا یَأْتِکُمْ مَثَلُ الَّذِینَ خَلَوْا مِنْ قَبْلِکُمْ مَسَّتْهُمُ الْبَأْسَاءُ وَالضَّرَّاءُ وَزُلْزِلُوا) ، دشواری و ابتلا را از سنت‌های الهی در مسیر رسیدن به کمال دانست و تصریح کرد: این سنت الهی است که کسی گمان نکند که جنت بدون این مشقت‌ها و سختی‌ها نصیب کسی می‌شود.

رئیس پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر با بیان اینکه هیچ‌کس از ابتلائات و مشکلات مصون نیست، افزود: سختی و مصیبت و گرفتاری به هیچ‌وجه حاکی از اشتباه و خطا در انتخاب مسیر نیست؛ اگر این‌گونه بود، نعوذ بالله باید بگوییم همه انبیا راهشان خطا بوده، چون بیشترین سختی‌ها را انبیا و اولیا متحمل شدند.

نورمفیدی با اشاره به زندگی و سیره علمی بزرگان حوزه، از شیخ انصاری، مرحوم اصفهانی و شیخ طوسی به‌عنوان نمونه‌هایی از عالمانی یاد کرد که با وجود دشواری‌های فراوان، از حرکت علمی و رسالت خود دست نکشیدند.

استاد درس خارج فقه و اصول حوزه علمیه درباره شیخ انصاری گفت: شیخ انصاری که امروز بعد از دو قرن آرا افکار و کتاب‌هایش بر حوزه سلطه دارد، با چه مشقتی تحصیل می‌کرد و درس می‌خواند؛ فقر مانع کار او نشد و سختی‌های زندگی جلوی حرکت و تلاش او را نگرفت.

رئیس پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر همچنین با اشاره به زندگی علمی مرحوم محقق اصفهانی، بیان کرد که وی با وجود مواجهه با مشکلات معیشتی و فقر در اواخر زندگی، افق فکری گسترده‌ای داشت و آثار و اندیشه‌های او همچنان در حوزه‌های علمی مورد استفاده و بررسی قرار می‌گیرد.

وی همچنین با اشاره به شرایط دشوار زندگی شیخ طوسی و حوادثی همچون آتش‌سوزی کتابخانه و خانه او، اظهار کرد: تمام این مسائل ذره‌ای اراده او را برای طی این مسیر سست نکرد. 

نورمفیدی افزود: امروز هم گاهی طلاب و فضلای بااستعداد و آینده‌داری را می‌بینیم که اگر بتوانند سختی‌ها را تحمل کنند و تحصیلشان را ادامه دهند، حتماً جزء افراد تاثیرگذار در ترویج مکتب اهل بیت(ع)خواهند شد؛ اما گاهی به‌دلیل مشکلات و گرفتاری‌ها به این نتیجه می‌رسند که راه را اشتباه آمده‌اند.

ضرورت «صبر فعالانه» در مسیر طلبگی

وی با تأکید بر ضرورت تبدیل صبر منفعلانه به صبر فعالانه گفت: گاهی انسان در برابر مشکلات صبر می‌کند، اما صبر او منفعلانه است؛ آنچه منشأ اثر است، صبر فعالانه است؛ صبری که با تحرک و پویایی و نشاط همراه باشد.

رئیس پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر، صبر انبیا، ائمه(ع) و بزرگان حوزه را از جنس همین صبر فعالانه دانست و اظهار کرد: این صبر، صبر ائمه خدا علیهم‌السلام، صبر انبیا و صبر بزرگان ما بوده است.

وی در ادامه برای مواجهه با شرایط دشوار امروز، سه محور اساسی را مورد تأکید قرار داد و گفت: تقویت پایه‌های معنوی، تقویت پایه‌های علمی و تقویت وحدت و همدلی حول رهبری، از محورهای اساسی است. 

نورمفیدی نخستین ضرورت را تقویت پایه‌های معنوی دانست و بیان کرد: نمی‌شود بدون تقویت ستون‌های معنوی در زندگی انسان بتواند مؤثر باشد؛ زیرا تأثیر فقط به اسم، رسم، ظاهر و تبلیغات نیست بلکه تأثیر در نفوس و قلوب، بدون تقویت پایه‌های اخلاقی و معنوی حاصل نمی‌شود.

وی با اشاره به ماندگاری آثار شخصیت‌هایی همچون شهید مرتضی مطهری، اخلاص را از عوامل مهم ماندگاری فعالیت‌های علمی و دینی دانست و افزود: شهید مطهری وقتی وارد میدان شد، به هیچ‌وجه دنبال نام و نان نبود؛ احساس تکلیف کرد و وظیفه‌ خود را این دید که در آن شرایط دین را به جامعه عرضه کند.

رئیس پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر همچنین با نقل خاطره‌ای از آیت‌الله العظمی فاضل لنکرانی درباره آغاز نگارش شرح تحریرالوسیله، تصریح کرد: فعالیت علمی اگر با انگیزه الهی و بدون ملاحظات شخصی انجام شود، ماندگار خواهد شد.

وی تأکید کرد: پایه‌های معنوی زندگی‌مان را حتی برای تأثیر در کارمان باید تقویت کنیم. نمی‌شود آن پایه‌ها سست باشد، اما ما بخواهیم سخنمان، کلاممان، دعوتمان و نصیحتمان اثر بگذارد.

نورمفیدی در بخش دیگری از سخنان خود با تأکید بر ضرورت تقویت پایه‌های علمی، وضعیت مسائل نوپدید و نیازهای علمی جامعه را مورد توجه قرار داد و اظهار کرد: امروز هزاران مسئله حل‌نشده داریم.

وی با اشاره به ظرفیت‌های پژوهشی پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر گفت: در همین پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر، در یکی از گروه‌های علمی، یعنی گروه فقه و حقوق و تکالیف شهروندی، حدود ۴۰۰ مسئله وجود دارد که باید مورد بررسی قرار بگیرد؛ و طرح پژوهشی باید درباره این مسائل شکل بگیرد.

رئیس پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر این حجم از مسائل را نشان‌دهنده گستردگی وظیفه حوزه‌های علمیه دانست و افزود: پژوهشگران حوزه باید به این‌ها بپردازند. کار بسیار زیاد است و باید افق دید را در این حوزه گسترده کرد و همت را بالا برد، اگر می‌خواهیم تلاش علمی داشته باشیم، باید بدانیم امروز دنیا در چه شرایطی است و چه نیازهایی دارد و ما چقدر کار باید بکنیم.

تأکید بر همدلی و وحدت حول رهبری 

نورمفیدی سومین محور مورد تأکید خود را تقویت وحدت و همدلی حول رهبری دانست و با اشاره به شرایط سیاسی و اجتماعی کشور، بر ضرورت افزایش تاب‌آوری مردم و پرهیز از رفتارها و سخنانی که موجب اختلاف می‌شود، تأکید کرد.

وی اظهار کرد: مهم‌ترین چیزی که می‌تواند دشمن را از رسیدن به اهدافش باز دارد، اتحاد و همدلی مردم، تاب‌آوری مردم و تقویت این نظام و رهبری نظام است.

رئیس پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر با تأکید بر نقش حوزه‌های علمیه در حمایت از جامعه بیان کرد: ما امروز وظیفه داریم رهبری نظام را تقویت کنیم و اتحاد مردم را واقعاً تقویت کنیم. هر سخن یا هر رفتاری که به نوعی اختلاف در مردم ایجاد کند، حرام است.

وی همچنین خدمت به مردم و تلاش برای رفع مشکلات آنان را از مهم‌ترین وظایف اجتماعی دانست و گفت: خدمت کردن به مردم و رفع مشکلات، از بزرگ‌ترین اعمال صالح است. هر قدمی که به نوعی برای باز کردن گره از کار مردم برداشته شود، نزد خداوند احسان و پاداش دارد.

حمایت از ظرفیت‌های علمی طلاب و احیای آثار اندیشمندان گلستان

نورمفیدی در بخش پایانی سخنان خود با اشاره به ظرفیت علمی طلاب و فضلای استان گلستان، آنان را برخوردار از نجابت، تلاش و توان علمی دانست و اظهار کرد: فضلا و طلاب گلستان نجیب، شریف، قانع و الحمدلله پرتلاش هستند و معدل فضلا و طلاب استان گلستان همین الان معدل خوبی است و چهره‌های علمی خوبی در مراکز علمی و پژوهشی حضور دارند و تلاش می‌کنند.

وی با تأکید بر ضرورت فراهم شدن زمینه رشد بیشتر این چهره‌ها، به فعالیت‌های پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر و مؤسسه مرتبط با احیای آثار اندیشمندان منطقه اشاره کرد و افزود: هنوز صدها اثر از آثار دانشمندان استرآباد و گرگان چاپ نشده و در گوشه کتابخانه‌هاست. در این چند سال، هفت اثر را توانسته‌ایم احیا کنیم، و این کار همچنان ادامه دارد.

رئیس پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر در پایان ضمن قدردانی از حضور علما، پیشکسوتان، نمایندگان و فضلای استان گلستان، برای حاضران آرزوی سلامتی و توفیق کرد و ابراز امیدواری کرد که با حفظ وحدت، افزایش تاب‌آوری و تلاش علمی و اجتماعی، شاهد پیروزی ملت ایران و امت اسلامی باشیم.

انتهای پیام 

آخرین اخبار استان‌ها