سه‌شنبه ۲۱ مهر ۱۴۰۵ | ۱۰:۱۹
عشایر لرستان نگهبانان محلی منابع طبیعی و جنگل‌های زاگرس هستند

مدیرکل امور عشایر استان:

عشایر لرستان نگهبانان محلی منابع طبیعی و جنگل‌های زاگرس هستند

لرستان (ایسنا) - مدیرکل امور عشایر لرستان با اشاره به نقش جامعه عشایری در حفاظت از منابع طبیعی و محیط زیست گفت: عشایر به‌عنوان ساکنان مناطق دوردست و کوهستانی، علاوه بر نقش اقتصادی و تولیدی، ظرفیت مهمی برای حفاظت از جنگل‌ها، مراتع و مقابله با حوادثی مانند آتش‌سوزی دارند.

نعمت‌الله قائد رحمت، سه‌شنبه ۲۱ مهرماه در جمع خبرنگاران با تأکید بر پیوند تاریخی زندگی عشایری با طبیعت اظهار کرد: دامداری و دامپروری از نخستین شیوه‌های معیشت انسان بوده و جوامع انسانی در ادامه، با رشد دانش و توسعه کشاورزی، به سمت شیوه‌های متنوع‌تری از تأمین معاش حرکت کردند؛ با این حال، زندگی عشایری همچنان بخش مهمی از پیشینه تاریخی و فرهنگی مردم لرستان را تشکیل می‌دهد.

وی افزود: بخش قابل توجهی از مردم لرستان در گذشته زندگی عشایری داشته‌اند و در شرایطی که امکانات و دانش کشاورزی به شکل امروزی توسعه نیافته بود، بلوط و دیگر ظرفیت‌های طبیعی نقش مهمی در تأمین نیازهای معیشتی مردم ایفا می‌کردند. امروز نیز حفاظت از این میراث طبیعی، مسئولیتی مشترک برای همه مردم است.

مدیرکل امور عشایر لرستان با اشاره به اهمیت درختان بلوط در زیست‌بوم زاگرس بیان کرد: درخت بلوط برای شکل‌گیری و رسیدن به ابعاد بزرگ، به سال‌های طولانی نیاز دارد؛ بنابراین باید ارزش این سرمایه طبیعی را بدانیم و در حفظ آن بکوشیم. منابع طبیعی و محیط زیست، سرمایه‌های اولیه و زیربنایی جامعه عشایری هستند و تداوم زندگی و فعالیت این جامعه به حفظ آن‌ها وابستگی دارد.

عشایر؛ ظرفیت مهم حفاظت از منابع طبیعی

قائد رحمت با تأکید بر نقش عشایر در حفاظت از محیط زیست گفت: عشایر ایران، به‌ویژه عشایر لرستان، همواره در عرصه‌های مختلف اجتماعی و ملی حضور داشته‌اند و با توجه به محل زندگی و شناختی که از محیط پیرامون خود دارند، می‌توانند در حفاظت از منابع طبیعی نقش مؤثری ایفا کنند.

وی ادامه داد: اگر منابع طبیعی و محیط زیست وجود نداشته باشد، اساس زندگی عشایری نیز با آسیب جدی مواجه می‌شود؛ ازاین‌رو، جامعه عشایری در حفظ جنگل‌ها، مراتع و دیگر سرمایه‌های طبیعی ذی‌نفع است و می‌تواند به‌عنوان نیرویی محلی در صیانت از این منابع مشارکت کند.

مدیرکل امور عشایر لرستان با اشاره به پراکندگی سکونتگاه‌های عشایری در مناطق کوهستانی و دوردست استان اظهار کرد: در برخی مناطق، دسترسی سایر دستگاه‌ها و نیروهای مسئول حفاظت از منابع طبیعی دشوار است؛ اما عشایر در همان مناطق حضور دارند و در صورت بروز حوادثی مانند آتش‌سوزی در جنگل‌ها، از نخستین گروه‌هایی هستند که می‌توانند برای کمک و مقابله با حادثه وارد عمل شوند.

وی با بیان اینکه این ظرفیت باید در برنامه‌ریزی‌های دستگاه‌های اجرایی مورد توجه قرار گیرد، افزود: عشایر به دلیل شناخت جغرافیای منطقه، حضور مستمر در طبیعت و ارتباط نزدیک با محیط پیرامون خود، توانایی کمک به شناسایی و گزارش حوادث و حفاظت از منابع طبیعی را دارند.

جمعیت ۸۵ هزار نفری عشایر لرستان

قائد رحمت با اشاره به جمعیت عشایری استان گفت: جامعه عشایری لرستان شامل ۱۴ هزار و ۶۳۷ خانوار با جمعیتی بالغ بر ۸۵ هزار نفر است که حدود پنج درصد جمعیت استان را تشکیل می‌دهند.

وی با اشاره به محدودیت نیروی انسانی در مجموعه امور عشایر استان بیان کرد: با وجود محدودیت امکانات و نیروی انسانی، تلاش می‌کنیم خدمات پایه‌ای مورد نیاز عشایر را ارائه دهیم؛ زیرا بخشی از این خدمات به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم به کاهش فشار بر منابع طبیعی و جلوگیری از تخریب جنگل‌ها و مراتع کمک می‌کند.

مدیرکل امور عشایر لرستان با اشاره به اقدامات انجام‌شده در حوزه تأمین سوخت عشایر اظهار کرد: از ابتدای سال جاری تاکنون، سه میلیون و ۵۰۰ هزار لیتر سوخت فسیلی و ۴۴ هزار سیلندر گاز میان عشایر استان توزیع شده است.

وی افزود: تأمین سوخت مورد نیاز جامعه عشایری با هدف کمک به تأمین انرژی خانوارها و کاهش وابستگی به چوب و درختان جنگلی برای مصارف سوختی انجام می‌شود. این اقدامات در کنار سایر خدمات‌رسانی‌ها می‌تواند در کاهش فشار بر منابع طبیعی و حفاظت از پوشش جنگلی استان مؤثر باشد.

راه دسترسی؛ مطالبه اصلی عشایر

قائد رحمت با تأکید بر ضرورت ایجاد راه‌های دسترسی مناسب به مناطق عشایری گفت: ارائه خدمات به خانوارهای عشایری بدون دسترسی مناسب دشوار است. عشایر مردمی پرتلاش و کم‌توقع هستند و انتظار آن‌ها از راه‌های عشایری، در بسیاری از مناطق، فراهم شدن امکان تردد خودروهای کمک‌دار و تراکتور است تا بتوانند رفت‌وآمد کنند و خدمات مورد نیازشان را دریافت کنند.

وی ادامه داد: راه دسترسی مناسب تنها برای جابه‌جایی خانوارها و تأمین نیازهای روزمره آن‌ها اهمیت ندارد، بلکه می‌تواند در امدادرسانی، دسترسی دستگاه‌های اجرایی و مقابله با حوادث احتمالی در مناطق جنگلی و کوهستانی نیز نقش داشته باشد.

مدیرکل امور عشایر لرستان با اشاره به ضرورت همکاری دستگاه‌های اجرایی برای حمایت از جامعه عشایری اظهار کرد: نیازهای عشایر به یک دستگاه محدود نیست و این جامعه نیز مانند دیگر شهروندان برای تأمین آب، برق، گاز و سایر خدمات به دستگاه‌های مسئول مراجعه می‌کند؛ بنابراین رسیدگی به مسائل آن‌ها مستلزم هماهنگی و همکاری مجموعه دستگاه‌های اجرایی است.

وی با اشاره به ضرورت توجه به سهم جامعه عشایری در برنامه‌ها و اعتبارات دستگاه‌ها افزود: بر اساس آنچه در قوانین و آیین‌نامه‌های مربوط پیش‌بینی شده است، لازم است سهم عشایر در برنامه‌ریزی‌ها و تخصیص اعتبارات دستگاه‌های اجرایی مورد توجه قرار گیرد. در همین راستا، اختصاص پنج درصد از اعتبارات و ظرفیت‌های مورد اشاره به بخش عشایری، موضوعی است که باید در فرایند تصمیم‌گیری و اجرای برنامه‌ها پیگیری شود.

قائد رحمت در پایان بر ضرورت تقویت خدمات‌رسانی به عشایر، توسعه راه‌های دسترسی و استفاده از ظرفیت این جامعه برای حفاظت از محیط زیست و منابع طبیعی تأکید کرد.

انتهای پیام

آخرین اخبار استان‌ها