شنبه ۲۵ مهر ۱۴۰۵ | ۱۷:۳۸
منبع: نمایندگی اصفهان
بازگشت ۵۰۰ مگاوات ظرفیت نیروگاهی فولاد مبارکه تا پایان سال

مدیرعامل شرکت مطرح کرد

بازگشت ۵۰۰ مگاوات ظرفیت نیروگاهی فولاد مبارکه تا پایان سال

اصفهان (ایسنا) - مدیرعامل گروه فولاد مبارکه از ابلاغ قرارداد میدان گازی خبر داد و گفت: بازسازی نیروگاه‌های آسیب‌دیده، توسعه نیروگاه‌های خورشیدی تا ظرفیت ۵۰۰ مگاوات و مدیریت مصرف انرژی با هدف کاهش وابستگی به شبکه سراسری در این شرکت دنبال می‌شود.

سعید زرندی، شنبه ۲۵ مهر در شانزدهمین جلسه میز انرژی‌های نوین استان اصفهان که به میزبانی شرکت صنایع نیرو و انرژی پاک فولاد (صناپ) برگزار شد، با تشریح برنامه‌های این مجموعه برای تأمین پایدار انرژی اظهار کرد: برنامه‌ریزی ما در حوزه‌های مختلف انرژی با هدف کاهش تدریجی فشار بر شبکه‌های سراسری و استانی انجام شده است و در کنار تأمین منابع جدید، مدیریت مصرف و کاهش شدت انرژی را نیز دنبال می‌کنیم. سال گذشته با پیگیری‌های انجام‌شده و حمایت استاندار اصفهان، سرمایه‌گذاری قابل‌توجهی برای انتقال آب انجام شد که ارزش آن در زمان اجرا نزدیک به یک‌ میلیارد دلار بود. اکنون یکی از موضوعات مهم پیش روی این مجموعه، توسعه میدان گازی است که در صورت تحقق، می‌تواند نقش مؤثری در کاهش فشار بر منابع انرژی استان داشته باشد.

وی افزود: پس از پیگیری‌های طولانی و عبور از موانع متعدد در فرایند اجرایی، هفته گذشته ابلاغ آغاز قرارداد میدان گازی انجام شد و امیدواریم طی یک تا دو هفته آینده، بخشی از فرایند اجرایی آن آغاز شود. اگرچه هنوز تمام مجوزها تکمیل نشده است، اما بخش عمده مجوزهای لازم برای شروع عملیات از وزارت نفت دریافت شده است.

تلاش برای بازگرداندن نیروگاه‌های آسیب‌دیده به مدار

مدیرعامل گروه فولاد مبارکه بیان کرد: این مجموعه پیش از حمله به تأسیسات آن، نیروگاهی با ظرفیت ۹۱۴ مگاوات داشت که دو واحد بخار و دو واحد گازی آن به بهره‌برداری رسیده بود و یکی دیگر از واحدهای بخار نیز بیش از ۹۵ درصد پیشرفت داشت، اما در پی حمله سنگین دشمن آمریکایی-صهیونی به فولاد مبارکه، این نیروگاه با آسیب‌های جدی مواجه شد. برنامه‌ریزی جدی برای بازسازی و بازگرداندن واحدهای نیروگاهی به مدار انجام شده است و تلاش می‌کنیم یک واحد گازی را به‌همراه یک واحد بخار، پیش از اوج مصرف برق در سال آینده وارد مدار کنیم.

زرندی یادآور شد: این فرایند به‌دلیل شرایط تحریم، هزینه‌های ارزی بالا و دشواری تأمین برخی تجهیزات با محدودیت‌هایی مواجه است. با این حال، با تمرکز بر همکاری با شرکت مپنا، هدف‌گذاری کردیم بخشی از ظرفیت نیروگاهی را برگردانده و به حدود ۵۰۰ مگاوات برسانیم. پیش‌بینی ما این است که راه‌اندازی این ظرفیت، بسته به شرایط اجرایی، احتمالاً در فروردین یا اردیبهشت سال آینده امکان‌پذیر شود. در حال حاضر نزدیک به ۲۰۰ مگاوات از ظرفیت نیروگاه شهید بهرامی وارد مدار شده است و برنامه داریم از این ظرفیت در فصل پیش رو استفاده کنیم.

توسعه نیروگاه‌های خورشیدی و رفع موانع تأمین تجهیزات

وی خاطرنشان‌کرد: ظرفیت ۱۲۰ مگاواتی نخست نیروگاه خورشیدی در سال گذشته راه‌اندازی شد و تجهیزات مربوط به ۱۲۰ مگاوات دوم نیز تا حدی تأمین شده است، اما در بخش‌هایی از فرایند، به‌ویژه تأمین سازه‌ها، واردات و انتقال تجهیزات، با مشکلاتی ناشی از تحریم و محدودیت‌های لجستیکی مواجه شدیم. بخشی از تجهیزات در داخل کارخانه موجود است، بخشی در گمرک قرار دارد و انتقال بخش دیگری نیز به دلیل ابعاد بزرگ تجهیزات و محدودیت‌های حمل‌ونقل با دشواری همراه شده است. حتی استفاده از حمل‌ونقل ریلی نیز هزینه‌های زیادی به پروژه تحمیل می‌کند و با محدودیت‌هایی از نظر اولویت‌های حمل‌ونقل مواجه است.

مدیرعامل فولاد مبارکه افزود: در کنار قرارداد قبلی، اجرای بخشی از ظرفیت خورشیدی را با همکاری شرکت مپنا و با استفاده از ظرفیت‌های موجود به‌صورت امانی پیش می‌بریم. در این روش، تغییراتی در طراحی سازه‌ها و استفاده از پایه‌های ثابت در دستور کار قرار گرفته است تا بتوانیم بخشی از ظرفیت را سریع‌تر وارد مدار کنیم. در این برنامه، برای راه‌اندازی حدود ۲۰ مگاوات طی یک ماه آینده هدف‌گذاری شده و آماده‌سازی حدود ۶۰ مگاوات دیگر نیز در حال انجام است. این اقدامات به موازات پیگیری قرارداد قبلی و با هدف تسریع در بهره‌برداری از ظرفیت‌های خورشیدی دنبال می‌شود.

زرندی با اشاره به سایر طرح‌های تأمین برق یادآور شد: با مساعدت وزیر نیرو و استاندار اصفهان، استفاده از ظرفیت نیروگاه اسلام‌آباد نیز مورد توجه قرار گرفته است. همچنین نیروگاه سمنان و نیروگاه خورشیدی سمیرم از دیگر طرح‌های این مجموعه هستند. برنامه داریم نیروگاه سمنان را در سال جاری تکمیل کنیم. در این مجموعه، حدود ۳۰۰ مگاوات ظرفیت تولید برق وجود دارد که ۲۰۰ مگاوات آن برای تأمین برق در اصفهان اختصاص یافته است. همچنین پیش‌بینی می‌کنیم ۱۰ مگاوات ظرفیت نیروگاه خورشیدی سمیرم تا پایان سال جاری وارد مدار شود.

هوش مصنوعی در خدمت کاهش شدت مصرف انرژی

وی اضافه کرد: در کنار توسعه منابع جدید آب، برق و گاز مدیریت مصرف و کاهش شدت انرژی از موضوعات حیاتی فولاد مبارکه است. اگرچه تأمین منابع جدید می‌تواند به کاهش وابستگی به شبکه کمک کند، اما بدون اصلاح الگوی مصرف و بهینه‌سازی فرایندها، مشکلات حوزه انرژی همچنان پابرجا خواهد ماند. امسال نیز بهینه‌سازی مصرف انرژی با استفاده از ظرفیت هوش مصنوعی و یادگیری ماشین در دستور کار قرار دارد و دستاوردهای مناسبی در این حوزه حاصل شده است.

مدیرعامل گروه فولاد مبارکه افزود: یکی از چالش‌های جدی کشور، میزان بالای مصرف انرژی در مقایسه با بسیاری از کشورهای دیگر است. بنابراین، در کنار سرمایه‌گذاری برای تأمین انرژی، باید به‌طور جدی بر کاهش شدت مصرف تمرکز کنیم، زیرا اگر این موضوع مدیریت نشود، حتی توسعه منابع جدید نیز نمی‌تواند به‌تنهایی مشکلات صنعت را برطرف کند.

افزایش هزینه تأمین برق و ضرورت حمایت از صنایع

وی تأکید کرد: تلاش کردیم تا حد امکان، همراه مجموعه استان باشیم و بار کمتری بر زیرساخت‌های عمومی تحمیل کنیم. با این حال، در برخی موارد با محدودیت‌هایی در میزان دسترسی به شبکه برق مواجه شدیم. سال گذشته متوسط قیمت خرید برق از بورس انرژی حدود سه تا چهار هزار تومان بود، اما اکنون برای تأمین برق از این مسیر، قیمت‌هایی در حدود ۲۰ هزار تومان پرداخت می‌کنیم. این افزایش هزینه در شرایطی اتفاق افتاده است که فولاد مبارکه با آسیب‌های جدی ناشی از حمله و هزینه‌های سنگین بازسازی روبه‌روست. سیاست ما حرکت به سمت استفاده از منابع برق سبز و خرید برق از سایر واحدهای تولیدکننده است تا بتوانیم نیازهای خود را تأمین کنیم. هدف فولاد مبارکه تأمین ۸۰ درصد نیاز برق از طریق ظرفیت‌های خودتأمینی است. برای تحقق این هدف، طرح‌های مختلفی در حوزه نیروگاهی و انرژی‌های تجدیدپذیر تعریف شده و تلاش می‌کنیم با اجرای آن‌ها، وابستگی به شبکه را کاهش دهیم.

ضرورت تأمین انرژی برای تکمیل بازسازی فولاد مبارکه

زرندی خاطرنشان کرد: در حوزه گاز نیز قراردادهایی در دست آماده‌سازی است، اما موضوع اصلی این است که در کنار پیشرفت عملیات بازسازی، تأمین زیرساخت‌های انرژی باید به‌طور هم‌زمان مورد توجه قرار گیرد. فرایند بازسازی فولاد مبارکه در حال پیشرفت است و امیدواریم در کوتاه‌ترین زمان ممکن به نتیجه برسد، اما اگر برق، آب و گاز موردنیاز تأمین نشود، راه‌اندازی مجدد واحدها و بازگشت به ظرفیت کامل تولید با نگرانی‌های جدی مواجه خواهد شد.

انتهای پیام

آخرین اخبار استان‌ها