• یکشنبه / ۲۷ مهر ۱۳۹۹ / ۱۰:۳۱
  • دسته‌بندی: گلستان
  • کد خبر: 99072719329
  • خبرنگار : 50049

گزارش ایسنا از گرفتاری‌های تولید تا صادرات سیب‌زمینی گلستان؛

چوبی که سیب‌زمینی گلستان می‌خورد

چوبی که سیب‌زمینی گلستان می‌خورد

ایسنا/گلستان تعیین قیمت پایین خرید تضمینی سیب‌زمینی و احتمال تکرار مشکلات فروش این محصول در سال زراعی جاری، نگرانی را در دل کشاروزان سیب‌زمینی‌کار گلستان ایجاد کرده است.

کشت سیب‌زمینی بیش از نیاز بازار و مشکلات فروش آن، همواره باعث وارد آمدن ضرر و زیان به کشاورزان سیب‌زمینی‌کار شده و این موضوع را بارها طی سالیان گذشته شاهد بودیم. سال گذشته نیز یکی از این سالها بود که کشت سیب‌زمینی برای کشاورزان گلستانی با توجه به افزایش سطح زیر کشت و از طرف دیگر مشکلات صادراتی، هیچ سودآوری نداشت و متضرر نیز شدند و حتی برخی محصول خود را برداشت نکردند.

اکنون که در آغاز فصل کشت سیب‌زمینی قرار داریم باید راهکاری برای کنترل سطح زیر کشت یا پیدا کردن بازار فروش این محصول پیدا کرد تا کشاورزان امسال نیز همانند سال گذشته در فروش محصول دچار مشکل نشوند.

رئیس انجمن سیب‌زمینی‌کاران گلستان به ایسنا، گفت: امسال قیمت خرید تضمینی سیب‌زمینی ۸۱۲ تومان تعیین شده که با توجه به افزایش هزینه‌های تولید، این قیمت اصلاً جوابگوی هزینه‌های سیب‌زمینی‌کاران نیست. بر اساس بررسی صورت گرفته هزینه تولید هر کیلوگرم سیب‌زمینی برای کشاورز ۲۰۰۰ تومان است که با در نظر گرفتن حاشیه سود، باید قیمتی منطقی برای کشاورزی که الان به دنبال کشت محصول است، تعیین می‌شد.

رمضان مقصودلو بیان کرد: اگر قیمت‌ها به این شکل باشد، کشاورز دیگر رغبت به کشت این محصول پیدا نمی‌کند و شاید در سال‌های آینده با کمبود سیب‌زمینی روبه‌رو شویم. نیاز است که قیمت تضمینی سیب‌زمینی اصلاح شود تا کشاورز رغبت به کشت این محصول پیدا کند.

وی خاطرنشان کرد: سیب‌زمینی ۳۵۰۰ تا ۴۰۰۰ هکتار در داخل استان مصرف تازه خوری و صنعت دارد و مابقی آن مازاد فروشی است.

مقصودلو به کشاورزان توصیه کرد امسال علاوه بر کم کردن سطح زیر کشت، تا جای ممکن ارقام صنعتی سیب‌زمینی را کشت کنند تا در زمان فروش با مشکل کمتری روبه‌رو شوند.

مدیر زراعت جهاد کشاورزی گلستان به ایسنا گفت: طی سال‌های اخیر، سطح زیر کشت سیب‌زمینی در گلستان از ۳۵۰۰ تا ۷۰۰۰ هکتار متغیر بوده است. هر هکتار سیب‌زمینی ۳۰ تا ۵۰ تن محصول می‌دهد که این امر نشان می‌دهد هر هکتار اضافه کشت سیب‌زمینی، چقدر محصول را وارد بازار می‌کند.

علی‌اکبر مهقانی با اشاره به مشکلات قیمت سیب‌زمینی، خاطرنشان کرد: سیب‌زمینی گلستان بعد از زمان تولید چند استان دیگر وارد بازار می‌شود و به‌نوعی قیمت سیب‌زمینی در استان‌های دیگر چوب می‌خورد و به گلستان کشیده می‌شود. بحث صادرات نیز مشکلاتی را در این بخش ایجاد کرده است. در بخش صادرات علاوه بر موضوع محدودیت به خاطر شیوع کرونا و مسائل بهداشتی، تولید محصول صادراتی از اهمیت بالایی برخوردار است. هر تولیدی را نمی‌توان به صادرات اختصاص داد و کشورها بر اساس نیاز بازارشان از ما محصول می‌خواهند.

وی بیان کرد: میزان تولید سیب‌زمینی در گلستان حدود ۲۰۰ هزار تن است که ما در استان با توجه به ظرفیت انبارها، در خوش‌بینانه‌ترین حالت تا ۱۵ هزار تن می‌توانیم خرید داشته باشیم. مابقی تولید یا باید به استان‌های دیگر ارسال و یا صادر شود. هر زمان که کشورها به دلایل مختلف واردات این محصول را کم می‌کنند، ما با چالش روبه‌رو می‌شویم.

مهقانی خاطرنشان کرد: امسال سطح زیر کشت ابلاغی سیب‌زمینی در استان را یک هزار هکتار نسبت به سال گذشته کاهش دادیم و به حدود ۵۴۰۰ هکتار رساندیم.

مدیر زراعت جهاد کشاورزی گلستان گفت: کشاورزان حتماً سهم تولید ارقام صنعتی سیب‌زمینی را بالاتر ببرند تا اگر در بحث تازه خوری با مشکل روبه‌رو شدیم، بتوانیم محصول را در اختیار بخش صنعت قرار دهیم؛ حتی الان هم بخش صنعت به سیب‌زمینی نیاز دارد.

مهقانی هم با اشاره به اینکه کف قیمت تمام‌شده سیب‌زمینی برای کشاورز ۲ هزار تومان است، تصریح کرد: هزینه تمام‌شده تولید محصول نسبت به سال گذشته حدود ۴۰ درصد افزایش یافته است.

وی خاطرنشان کرد: عدم جذابیت اقتصادی برای کشاورز باعث می‌شود که به سمت کشت محصولات اقتصادی دیگر از جمله شالی برود که این مسئله باعث به هم خوردن الگوی کشت و شیوع آفات و بیماری‌ها و علف‌های هرز و غیره می‌شود.

مدیر زراعت جهاد کشاورزی گلستان بیان کرد: نیاز است که ترکیب اعضایی که قیمت محصولات کشاورزی را تعیین می‌کنند، عوض شود. قیمت‌گذاری محصولات کشاورزی باید همانند سایر قیمت‌گذاری‌هایی که در کشور انجام می‌گیرد، باشد و هم تولیدکننده و هم مصرف‌کننده صاحب کرسی رای باشند. البته این موضوع در مجلس در حال بررسی است و امیدواریم هر چه زودتر به نتیجه برسد.

نایب‌رئیس اتاق بازرگانی گرگان نیز به ایسنا، گفت: با توجه به افزایش هزینه‌های تولید بخش کشاورزی، به دنبال این هستیم که قیمت محصولات متعادل باشد. اگر این شرایط درست نشود، مشکلاتی برای بخش کشاورزی ایجاد خواهد شد.

امیر یوسفی بیان کرد: کشاورز باید اطمینان خاطر داشته باشد که حداقل سودی برای او باقی خواهد ماند تا این محصول را که در امنیت غذایی کشور نقش دارد، تولید کند.

وی با اشاره به اهمیت فراهم کردن زمینه صادرات محصولات، تصریح کرد: با تعیین ارزش‌گذاری ۱۰۰ دلار به ازای هر تن سیب‌زمینی، سعی شده که برای صادرکنندگان رغبت صادرات این محصول ایجاد شود.

نایب‌رئیس اتاق بازرگانی گرگان با اشاره به اینکه مشکل صادرات از مرز زمینی ترکمنستان همچنان باقی است، خاطرنشان کرد: محصولات ما با عبور از ترکمنستان به کشورهای دیگر ازجمله قزاقستان صادر می‌شود. با جدیت پیگیر بازگشایی این مرز هستیم.

به گزارش ایسنا، برداشت سیب زمینی در استان گلستان از اواخر اردیبهشت ماه آغاز و به مدت یک ماه ادامه می‌یابد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.