• شنبه / ۲۸ تیر ۱۴۰۴ / ۰۸:۱۱
  • دسته‌بندی: زنجان
  • کد خبر: 1404042817004
  • خبرنگار : 51009

متخصص بیماری‌های داخلی:

کم‌تحرکی عامل اصلی شیوع بیماری‌های مزمن است

کم‌تحرکی عامل اصلی شیوع بیماری‌های مزمن است

ایسنا/زنجان متخصص بیماری‌های داخلی با اشاره به رشد روزافزون کم‌تحرکی در جوامع مدرن، آن را به «سیگار کشیدن جدید» تشبیه کرد و هشدار داد که این موضوع بستر اصلی بروز بیماری‌های مزمنی مانند بیماری‌های قلبی، دیابت، کبد چرب، پوکی استخوان و مشکلات مفصلی است.

دکتر حسین حسنی در گفت‌وگو با ایسنا به پیامدهای خطرناک کم تحرکی بر سلامت انسان اشاره کرد و آن را به عنوان یکی از بزرگ‌ترین عوامل خطر برای بروز بیماری‌های مختلف معرفی کرد.

وی افزود: کم‌تحرکی یا بی‌تحرکی، پدیده‌ای است رو به رشد در جوامع امروزی که تحت تأثیر تغییر سبک زندگی و فناوری‌های نوین به وجود آمده است.

این متخصص تصریح کرد: کم‌تحرکی معادل با یک نوع دخانیات خطرناک برای سلامت انسان است و در برخی موارد حتی ضرر آن با مصرف سیگار برابری می‌کند. به همین دلیل است که پزشکان از آن به عنوان «سیگار کشیدن جدید» یاد می‌کنند.

حسنی افزود: کم‌تحرکی می‌تواند باعث ضعف عضلانی و اختلال عملکرد در بسیاری از ارگان‌های بدن شود و به عنوان عامل مشترک در بسیاری از بیماری‌های شایع نقش داشته باشد.

او گفت: یکی از مهم‌ترین پیامدهای کم‌تحرکی، بیماری‌های قلبی و عروقی هستند. کم‌تحرکی باعث ضعف عضله قلب و افزایش فشار خون شده، سطح کلسترول بد (LDL) را افزایش می‌دهد و کلسترول خوب (HDL) را کاهش می‌دهد که این عوامل، ریسک تشکیل پلاک‌ها و تنگی عروق را زیاد می‌کند. این وضعیت می‌تواند در نهایت منجر به سکته قلبی یا مغزی شود. کم‌تحرکی مزمن می‌تواند به نارسایی قلبی ختم شود که در آن قلب توان پمپاژ خون را به خوبی ندارد و فرد با علائمی چون تنگی نفس، خستگی مفرط و محدودیت حرکت روبرو می‌شود.

حسنی همچنین به بیماری دیابت نوع ۲ اشاره کرد و گفت: تحرک بدنی سبب افزایش حساسیت سلول‌ها نسبت به انسولین شده و به مصرف قند در بدن کمک می‌کند؛ اما وقتی فرد کم‌تحرک باشد، بدن در برابر انسولین مقاوم می‌شود که عامل اصلی ابتلا به دیابت نوع ۲ است.

او به ارتباط کم‌تحرکی با چاقی و به ویژه چاقی شکمی اشاره کرد و گفت: عدم فعالیت کافی باعث تجمع چربی به خصوص در اطراف ارگان‌های داخلی مانند کبد و شکم می‌شود. این چربی احشایی یکی از عوامل اصلی فشار خون بالا، سندرم متابولیک و بیماری کبد چرب است. به همین دلیل، سایز دور کمر نشان‌دهنده خطری بسیار مهم‌تر از شاخص توده بدنی بدن است.

حسنی به بیماری‌های اسکلتی-عضلانی نیز پرداخت و اظهار کرد: با افزایش سن به ویژه در بانوان، کم‌تحرکی می‌تواند منجر به کاهش تراکم استخوان یا پوکی استخوان شود. استخوان‌ها برای حفظ استحکام خود نیازمند تحرک و فشار مکانیکی هستند و وقتی تحرک کاهش یابد، استخوان‌ها قدرت و استحکام خود را از دست می‌دهند که این مسئله خطر شکستگی‌های متعدد را به همراه دارد.

وی به بیماری آرتروز نیز اشاره کرد و گفت: ضعف عضلات اطراف مفاصل سبب افزایش فشار مستقیم بر روی غضروف شده و فرسودگی و درد مفاصل را تشدید می‌کند. انجام تمرینات تقویتی و کششی می‌تواند عضلات اطراف مفصل را تقویت کرده و به کاهش درد و بهبود عملکرد کمک کند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha