دکتر فریبرز ایمانی به مناسبت هفته جهانی شیر مادر در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: اهمیت تغذیه با شیر مادر به حدی است که یک هفته جهانی برای این موضوع اختصاص یافته که در کشور ما این هفته مصادف با ۱۰ تا ۱۶مرداد است و امسال نیز شعار هفته جهانی تغذیه با شیر مادر «تغذیه با شیر مادر، اولویت امروز، سلامت فردا» تعیین شده است.
وی از شیر مادر به عنوان بهترین، کاملترین و سالمترین غذا برای کودک در دو سال اول زندگی یاد کرد که مصرف آن سلامت شیرخوار را حتی تا سنین بالاتر به همراه دارد و افزود: شیردهی مادر به کودک نه تنها برای کودک، بلکه برای خود مادر نیز مزایای قابل توجهی دارد.
رئیس مرکز بهداشت استان کرمانشاه با بیان اینکه سالانه ۱.۵ میلیون کودک در دنیا به دلیل مصرف شیر مادر از مرگ نجات پیدا میکنند، یادآور شد: همچنین شیر مادر بواسطه داشتن آنتی بادی و مواد ایمنیبخش از اینکه میلیونها کودک به بیماریهای شایع تنفسی و گوارشی مبتلا شوند، پیشگیری میکند.
ایمانی با اشاره به خواص و مزایای اولین شیر مادر که از آن به عنوان «آغوز» یاد میشود، گفت: توصیه میشود شیرخوار حتما در ساعات طلایی اولیه تولد از شیر مادر برخوردار شود که این کار معمولا در بیمارستانهای دوستدار مادر و کودک صورت میگیرد.
وی با بیان اینکه تغذیه کودک در هزار روز اول زندگی، از زمان تشکیل نطفه، بسیار مهم است که بخش عمده این دوره تغذیه با شیر مادر است، تاکید کرد: تغذیه با شیر مادر حتی میتواند از برخی بیماریهای حاد و مزمن در بزرگسالی نیز پیشگیری کند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه از تاثیر تغذیه با شیر مادر در سلامت مادران نیز یاد کرد و گفت: شیردهی منجر به کاهش خونریزی پس زایمان و کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه و تخمدان میشود. از سوی دیگر بر خلاف تصورات غلط گذشته مبنی بر اینکه شیردهی ممکن است به پوکی استخوان در مادران منجر شود، تحقیقات جدید نشان داده ترشح هورمونهای مرتبط با شیردهی میتواند جذب کلسیم و ویتامین D را در بدن مادران افزایش دهد و از این طریق به پیشگیری از پوکی استخوان هم کمک کند.
ایمانی با بیان اینکه توصیه میشود تغذیه با شیر مادر تا زمانیکه کودک دو سال کامل داشته باشد ادامه پیدا کند، یادآور شد: نباید برخی باورهای غلط درباره شیردهی، کیفیت و میزان شیر باعث شود مادر کودک خود را از مزایای شیر مادر که نقش مهمی در تامین امنیت غذایی کودک دارد، محروم کند.
چالشهای ابتدای شیردهی طبیعی است
وی با بیان اینکه در برخی موارد مادران در ابتدای شیردهی با چالشهایی مواجه میشوند که این چالشها نباید مانعی برای شیردهی به کودک باشد، گفت: در برخی موارد خصوصا هنگام سزارین فرآیند شیردهی با تاخیر مواجه میشود، زیرا عامل اصلی تولید شیر مادر هورمون «پرولاکتین» و جریان یافتن آن هورمون «اُکسیتوسین» است که این هورمونها در پاسخ به فرآیند زایمان طبیعی از مغز ترشح میشوند، اما در سزارین چون فرآیند زایمان طبیعی رخ نمیدهد ترشح این هورمونها و فرآیند شیردهی ممکن است با تاخیر همراه باشد.
رئیس مرکز بهداشت کرمانشاه خاطرنشان کرد: در برخی موارد حالت نامناسب شیردهی، درد و زخم سینه، بیماری مادر و مصرف برخی داروها که ممکن است به تصور مانعی برای شیر دهی محسوب شود، باعث میشود برخی نوزادان از شیر مادر محروم شوند.
ایمانی با اشاره به ارائه آموزشها و مشاورههای لازم توسط افراد دوره دیده در مراکز بهداشت برای مادرانی که در دوران شیردهی هستند، گفت: استفاده از این آموزشها کمک بسزایی به مادران خواهد کرد، خصوصا برای مادرانی که شاغل هستند و نیازمند مشاوره و آموزش برای برگشت به کار در عین شیردهی به کودک خود هستند.
وی مهمترین عاملی که بر نحوه شیردهی مادر اثرگذار است را آرامش روانی دانست که در درجه اول باید از درون خانواده و توسط همسر فراهم شود و افزود: حمایت در محیط کار نیز برای زنان شاغل بسیار حائز اهمیت است.
کیفیت شیر، ارتباط چندانی با تغذیه مادر ندارد
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با اشاره به برخی تصورات غلط درباره شیر مادر و کیفیت و کمیت آن، گفت: کیفیت شیر ارتباط چندانی با تغذیه مادر ندارد، زیرا هورمونهای مربوط به شیردهی از مغز ترشح میشوند و عمدتا متاثر از شرایط روانی مادر و ارتباط عاطفی او با کودک خصوصا در ساعات اولیه تولد است.
ایمانی خاطرنشان کرد: تغذیه مادر هرچه که باشد، شیر حاوی ویتامینها و املاح مورد نیاز نوزاد خواهد بود، زیرا مواد موجود در شیر در هر صورت از ذخیره بدن مادر برداشت میشود. اگر توصیه جدی به تغذیه مناسب مادر داریم به این دلیل است که بدن مادر بعد از شیردهی با مشکلی مواجه نشود.
انتهای پیام
نظرات