این شعار به معنای اطمینان از دسترسی هر مادر به حمایت و دریافت اطلاعات مورد نیاز برای شیردهی تا زمانی است که مایل به انجام آن باشد. سرمایهگذاری در مشاوره تخصصی شیردهی، اجرای قانون بینالمللی بازاریابی جایگزینهای شیر مادر و همچنین ایجاد محیطهایی در خانه، مراکز درمانی و محل کار از زنان حمایت و آنان را توانمند میسازد. این موارد فقط مربوط به انجام کار درست در زمینه سلامت نیست بلکه اقتصادی هوشمندانه نیز محسوب میشود.
شیردهی نه فقط برای کودکان، بلکه برای جوامع نیز آیندهای امیدوارکننده به ارمغان میآورد. هزینههای مراقبتهای بهداشتی را کاهش و رشد شناختی را افزایش میدهد، همچنین اقتصادها را تقویت و کودکان را برای آغازی سالم آماده میکند.
برگزاری هفته جهانی تغذیه با شیر مادر
هفته جهانی تغذیه با شیر مادر، مراسم سالانه است که به برجسته کردن اهمیت آگاهی در مورد تغذیه با شیر مادر اختصاص داده شده است. این کمپین که اغلب بهعنوان هفته آگاهی از تغذیه با شیر مادر شناخته میشود، توجه را به مزایای جسمی، روانی و اقتصادی تغذیه با شیر مادر جلب میکند. این امر بر نیاز به سیستمهای حمایتی از خانوادهها و جوامع گرفته تا سیستمهای مراقبتهای بهداشتی تاکید میکند تا مادران بتوانند با اطمینان نوزادانشان را تغذیه کنند.
علت برگزاری هفته جهانی تغذیه با شیر مادر
ثبت هفته جهانی تغذیه با شیر مادر به دلیل درک بیشتر از این موضوع است که چرا تغذیه با شیر مادر برای نوزادان و مادران، برای جوامع و ملتها ضروری است. این هفته هر ساله در هفته اول آگوست برگزار میشود تا تعهد جهانی به آگاهی از تغذیه با شیر مادر تقویت شود. این مراسم از طریق کمپینها، کارگاهها، ایدههای هفته جهانی تغذیه با شیر مادر و فعالیتهای موضوعی هفته تغذیه با شیر مادر، به عموم مردم آموزش میدهد، مادران را توانمند میسازد، سیاستهای حمایتی را ترویج میدهد و تکنیکها و نکاتی را برای شیردهی موفق برجسته میکند. هدف این کمپینها روشن است؛ عادیسازی شیردهی و اطمینان از اینکه هر نوزاد بهترین شروع را در زندگی داشته باشد.
هفته جهانی تغذیه با شیر مادر از اول تا هفتم آگوست برگزار میشود. این ابتکار در سال ۱۹۹۲ ثبت جهانی شد که اتحاد جهانی اقدام برای شیردهی (WABA)، به همراه سازمان بهداشت جهانی (WHO) و یونیسف، کمپینی را برای ارتقای آگاهی در مورد شیردهی مادران راهاندازی کردند. این کمپین سالانه با ارائه یک موضوع جهانی متحدکننده و تشویق پیامرسانی مختص هر کشور، به جنبش قدرتمند در سراسر جهان تبدیل شده است.
نقش سازمان بهداشت جهانی و یونیسف در ترویج تغذیه با شیر مادر
سازمان بهداشت جهانی و یونیسف در شکلدهی سیاستهای شیردهی و ارائه راهنماییهای فنی، نقش مهمی دارند. این سازمان جنبههای اصلی هفته جهانی شیردهی، ازجمله انتخاب شعار سالانه هفته جهانی شیردهی، انتشار تکنیکها، نکات و مطالب آگاهیبخشی شیردهی و حمایت از ابتکارات شیردهی مادران در بیمارستانها و محلهای کار را رهبری میکند.
شعار هفته جهانی تغذیه با شیر مادر ۲۰۲۵
شعار هفته جهانی تغذیه با شیر مادر ۲۰۲۵، «اولویت دادن به تغذیه با شیر مادر: ایجاد سیستمهای حمایتی پایدار»، بر نیاز فوری به ایجاد ساختارهای حمایتی بلندمدت و عادلانه که مادران در دوران شیردهی را توانمند میسازد، تاکید دارد. تمرکز سال میلادی جاری، فراتر از مسئولیت فردی است و تغذیه با شیر مادر را به عنوان یکی از عوامل کلیدی پایداری محیط زیست و تابآوری اقلیمی به رسمیت میشناسد و خواستار تغییر سیستماتیک برای محافظت از سلامت مادران و کره زمین است.
اهمیت هفته جهانی تغذیه با شیر مادر
سایت آرتمی شاپیتالز گزارش کرد، افزایش آگاهی در مورد تغذیه با شیر مادر، محیطهایی را ایجاد میکند که مادران احساس حمایت و آگاهی داشته باشند. آگاهی در مورد تغذیه با شیر مادر به معنای مجهز بودن به نکات شیردهی، در دسترس بودن منابع و پذیرش اجتماعی است. زمانی که جوامع اهمیت هفته جهانی تغذیه با شیر مادر و روز جهانی تغذیه با شیر مادر را درک کنند، احتمال بیشتری وجود دارد که اعتماد به نفش مادران تقویت شود، انگ اجتماعی کاهش یابد و فضاهای حمایتی (در خانه، محل کار و مکانهای عمومی) ایجاد شود.
اهمیت شیردهی برای مادر و نوزاد
شیردهی، فراتر از تغذیه نوزاد است و ارتباط قدرتمند و پرورشدهنده است که مزایای مادامالعمری را برای مادر و کودک به ارمغان میآورد. شیر مادر برای نوزادان، تغذیه و محافظت بینظیری را فراهم میکند و نه تنها از رشد جسمی، بلکه از رشد اولیه مغز و پیوند عاطفی نیز پشتیبانی میکند. شیر مادر، پایه و اساس ایمنی قوی و سلامت شناختی را بنا مینهد و به نوزادان کمک میکند تا با سهولت بیشتری به نقاط عطف کلیدی برسند. شیردهی برای مادران، مجموعهای از مزایای سلامتی ازجمله تعادل هورمونی تا بهبودی سریعتر پس از زایمان را به همراه دارد همچنین از نظر عاطفی، پیوند با نوزاد را عمیقتر میکند.
فواید تغذیهای شیر مادر برای نوزادان
شیر مادر، اولین و کاملترین غذای طبیعی است که کاملا برای سیستم ظریف بدن نوزاد طراحی شده و با معدههای کوچک نوزاد سازگار، هضم آن آسان و احتمال بروز ناراحتیهایی مانند قولنج، یبوست یا اسهال در آن بسیار کمتر است و این موارد آن را به ویژه برای نوزادانی که معدههای حساسی دارند مفید میکند.
شیر مادر، غذای کامل است. این شیر با نیازهای متغیر نوزاد مطابقت دارد و درشت مغذیهای ضروری مانند پروتئینها، چربیها و کربوهیدراتها، به علاوه ریزمغذیهایی مانند ویتامینهای A، D، E و K و مواد معدنی ازجمله آهن و روی را فراهم میکند.
شیر مادر سرشار از ترکیبات زیست فعال قدرتمندی است که به ایجاد میکروبیوم سالم روده کمک میکند و پایه و اساس سلامت گوارشی و ایمنی مادامالعمر را بنا مینهد. همچنین عوامل ایمنی حیاتی را فراهم خواهد کرد که نوزادان را از عفونتهای رایج مانند سرماخوردگی، گوش درد و میکروبهای معده محافظت میکند، در حالی که خطر ابتلا به بیماریهای جدیتر مانند آسم، اگزما و حتی چاقی دوران کودکی را کاهش میدهد. هر قطره شیر مادر، محافظت، آسایش و انعطافپذیری را فراهم میکند و به نوزادان قویترین آغاز زندگی را نوید میدهد. شیر مادر سرشار از اجزای فعال زیستی، آنتیبادیهای ایمنی، آنزیمها، هورمونها و سلولهای زنده است که از رشد روده، رشد مغز و مقاومت در برابر عفونتهایی مانند اسهال، بیماریهای تنفسی و آلرژیها پشتیبانی میکنند.
فواید سلامتی شیردهی برای مادران
شیردهی نه فقط نوزادان را پرورش میدهد بلکه عمیقا از سلامت جسمی و عاطفی مادر نیز پشتیبانی میکند. شیردهی مادر با ترشح هورمونهایی مانند پرولاکتین و اکسیتوسین همراه است و به بدن مادران کمک میکند تا پس از زایمان بهبود یابد. در حالی که پرولاکتین از تولید شیر پشتیبانی خواهد کرد، اکسیتوسین پیوند عاطفی را تقویت میکند، استرس را کاهش میدهد و به رحم مادر کمک میکند تا به اندازه قبل از بارداری خود بازگردد.
این فرآیند طبیعی همچنین کالری اضافی را میسوزاند، به آرامی به کاهش وزن پس از زایمان کمک میکند. مادران با شیردهی قدرت و انرژی خود را باز مییابند و با گذشت زمان، نشان داده شده است که شیردهی خطر ابتلا به سرطان سینه و تخمدان، دیابت نوع دو و بیماریهای قلبی را کاهش میدهد.
شیردهی مهارتی است که مادر و نوزاد هر دو با هم یاد میگیرند و مانند هر مهارت جدیدی، به صبر، تمرین و حمایت نیاز دارد.
انتهای پیام
نظرات