• سه‌شنبه / ۱۴ مرداد ۱۴۰۴ / ۰۹:۱۷
  • دسته‌بندی: مازندران
  • کد خبر: 1404051408423
  • خبرنگار : 50490

رئیس مرکز تحقیقات دانشگاه علوم پزشکی بابل مطرح کرد

کاهش مرگ و میر نوزادان تغذیه‌شده با شیرمادر در ساعت اولیه تولد

کاهش مرگ و میر نوزادان تغذیه‌شده با شیرمادر در ساعت اولیه تولد

ایسنا/مازندران رئیس مرکز تحقیقات بیماری‌های غیر واگیر کودکان دانشگاه علوم پزشکی بابل با اشاره به اینکه ساعت نخست تولد نوزاد بسیار برای کودک سرنوشت ساز است، گفت: مرگ و میر نوزادی که در ساعت نخست تولد از شیرمادر تغذیه می‌کند دو نیم برابر کمتر از نوزادی است که بعد از ۲۴ ساعت از شیرمادر تغذیه می‌کند.

دکتر محمدرضا اسماعیلی به مناسبت هفته جهانی شیر مادر در گفت‌وگو با ایسنا به نقش شیر مادر برای نوزاد از نظر ایمنی و پیشگیری از بیماری‌ها اشاره و اظهار کرد: شیرمادر نقش حیاتی در تقویت سیستم ایمنی بدن نوزاد به سبب داشتن انواع آنتی بادی‌ها، سلول‌های ایمنی و فاکتورهای رشد دارد که در پیشگیری از انواع عفونت‌ها و بیماری‌ها تاثیرگذار است.

وی با اشاره به اینکه بدن نوزاد در ساعات اولیه تولد بسیار ضعیف و مستعد انواع بیماری‌ها و جذب میکروب است، افزود: شیر مادر حاوی سلول‌های ایمنی فعال بوده که از کودک در برابر انواع باکتری‌ها و ویروس‌ها محافظت می‌کند.

استاد دانشگاه علوم پزشکی بابل یادآور شد: اینکه اگر مادر دچار بیماری‌هایی چون سرما خوردگی و اسهال و غیره شود نباید به فرزند خود شیر دهد تصور اشتباهی است؛ زیرا آنتی بادی‌های موجود در شیرمادر به تقویت سیستم ایمنی فرزند کمک کرده نه تنها از او در برابر بیماری محافظت می‌کند بلکه از شدت علائم بیماری کم می‌کند.

افراد شناسنامه میکروبی دارند

اسماعیلی تصریح کرد: نوزاد ۹ ماه در شرایط استریل درون بدن مادر زندگی می‌کند ولی بعد از تولد اولیه در بدن خود فلورمیکروبی مخصوص خود تولید می‌کند که اگر از شیر مادر تغذیه کند نقش بسزایی در ایجاد فلور طبیعی مثبت در روده نوزاد دارد.

وی خاطرنشان کرد: این فلور نرمال‌ها می‌تواند از نوزاد در برابر عفونت‌ها حفاظت کند و به رشد و تکامل دستگاه گوارش و رشد باکتری‌های مفید در روده نوزاد کمک کند.

استاد دانشگاه علوم پزشکی بابل تصریح کرد: استفاده از شیر مادر در کاهش انواع بیماری‌ها چه در سنین کودکی و چه سنین بالاتر  مثلا کاهش میزان آلرژی‌های غذایی، بیماری‌های التهابی روده، مسائل روحی و رفتاری، چاقی، عفونت‌ها، کنسرها و سرطان‌ها ودیابت تاثیرگذار است.

کاهش مرگ و میر بیش از دو برابری نوزادان تغذیه با شیرمادر در ساعت اولیه تولد

وی بیان کرد: شیر مادر نیازهای طبیعی کودک را برآورده می‌کند اما استفاده از شیشه شیر سبب کاهش رابطه عاطفی بین کودک و مادر و همچنین سرخودگی مادر می‌شود.

رئیس مرکز تحقیقات بیماری‌های غیر واگیر کودکان دانشگاه علوم پزشکی بابل خاطرنشان کرد: آلودگی سرشیشه شیر به میکروب عفونت احتمالی از معایب مصرف شیر خشک است که شیر مادر چنین معایبی ندارد.

شیردادن کودک جلوگیری از بروز انواع سرطان‌های زنان

استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی بابل به مزایای شیردهی برای خود مادر اشاره و خاطرنشان کرد: ایجاد یک احساس روحی خوب برای جلوگیری از بسیاری از تنش‌های روحی آینده در مادر و همچنین ایجاد انقباض رحمی مادر برای جلوگیری از خونریزی بعد از زایمان با مکیدن کودک هنگام شیردهی، جلوگیری از بروز کنسر و سرطان‌های مختلف بخصوص کنسر پستان، تخمدان و رحم و کاهش پوکی استخوان در مادر است.

اسماعیلی با اشاره به اینکه شیردهی کودک توسط مادر سبب تناسب اندام در مادر می‌شود، گفت: دیدگاه غلط حاکم در جامعه وجود دارد که شیر دادن کودک سبب نامتناسب شدن اندام مادر می‌شود در حالیکه شیردهی در کاهش چاقی ایجاد شده دوران بارداری بسیار مفید است.

فوق تخصص گوارش و کبد کودکان در پاسخ به این سوال  که در چه شرایطی شیردهی از سوی مادر توصیه نمی‌شود، تصریح کرد: اگر نوزاد دارای بیماری‌های نادری مثل بیماری‌های ژنتیکی و متابولیکی باشد نمی‌تواند از شیر مادر استفاده کند.

وی افزود: همچنین مادرانی که دچار کنسر و سرطان بوده و از داروهای خاص استفاده می‌کنند و یا در معرض رادیو اکتیو به دلایل شخصی هستند، مادرانی که مشکل روحی وروانی دارند و احتمال آسیب زدن به خود و کودک وجود دارد منع شیر دهی دارند.

رئیس مرکز تحقیقات بیماری‌های غیر واگیر کودکان دانشگاه علوم پزشکی بابل یادآور شد: نگاه نادرست دیگری در بین برخی مادران وجود دارد که شیر آن ها برای تغذیه کودک کافی نیست، این سوء برداشت ناشی از دلسوزی زیاد و نگرانی مادر نسبت به فرزند است این درحالی است که فرزند در هفته‌های اول تولدش برای تداوم ارتباط با مادر که در دوران بارداری داشته سعی می‌کند با شیر مادر ادامه دهد اما مادر گمان می‌کند که شیر وی کافی نبوده و متوسل به شیر خشک می‌شود.

اسماعیلی ادامه داد: مادر بدون اطلاع از این موضوع گمان می‌کند شیر وی کافی نبوده و فرزندش گرسنه است لذا برای آرام کردن کودک به سراغ شیر خشک و پستانک می‌رود در حالیکه شیر مادر در حد نیاز طبیعی نوزاد بوده و به مرور افزایش می‌یابد.

وی افزود: چون شیر مادر خوش هضم و خوب جذب می‌شود بچه احساس طلب بیشتر از مادر دارد اما چون شیر خشک دارای مواد پروتئین سنگین و قدرت هضم آن سخت است بچه به ظاهر آرام می‌شود واین امر سبب می شود کودک از مکیدن پستان مادر دوری کرده و به‌مرور شیر مادر کم‌تر شود.

بیقراری نوزاد در هفته‌های نخست، نوعی برقراری ارتباط عاطفی با مادر است

وی تصریح کرد: بیقراری هفته‌های نخست تولد نوزاد امری طبیعی است و نوزاد سعی دارد همچنان همانند دوران جنینی در آغوش مادر باشد و نباید مادر گمان کند که شیرکافی برای نوزاد ندارد وبه دام شیرخشک بیفتد.

وی افزود: عدم حمایت خانواده، عدم آموزش لازم، استفاده از پستانک و سرشیشه‌ها برای آرام کردن کودک اشتباهی است که زمینه را فراهم می‌کند تا مادر از شیردادن منصرف شود و آمار شیردهی در جامعه کاهش یابد.

کاهش مرگ کودکان پی از تولد

اسماعیلی یادآور شد: شروع زودهنگام شیردهی، در عرض یک ساعت پس از تولد، نوزاد را از ابتلا به عفونت محافظت می‌کند و مرگ و میر نوزادان را کاهش می‌دهد از طرف دیگر پیوند عاطفی مادر و نوزاد را تسهیل می‌کند و تاثیر مثبتی بر طول مدت شیردهی انحصاری دارد.

وی به ضرورت اطلاع رسانی مناسب به جامعه در اهمیت تغذیه به شیر مادر اشاره و خاطرنشان کرد: آموزش لازم در دوران بارداری به مادر داده شود تا با علم به این امر تغذیه کودک را در ساعت اولیه تولد آغاز کند ضمن اینکه به آگاهی بخشی خانواده، جامعه، کادر پرسنلی نیاز است تا تداوم شیردهی را تا ۶ ماهگی شاهد باشیم.

استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی بابل خاطرنشان کرد: توصیه جهانی برای تغذیه مطلوب شیر خواران مبنی بر شروع تغذیه با شیر مادر طی ساعت اول تولد، تغذیه انحصاری با شیر مادر در ۶ ماه اول زندگی کودک و سپس تداوم تغذیه با شیر مادر همراه با غذاهای کمکی سالم تا ۲ سالگی است.

رئیس مرکز تحقیقات بیماریهای غیر واگیر کودکان دانشگاه علوم پزشکی بابل گفت: در تغذیه انحصاری شیرمادر برای رفع نیازهای طبیعی کودک کافی است اما متاسفانه به این امر توجه نمی‌شود.

وی با اشاره به اینکه وضعیت شیردهی در جامعه ما ایده آل نیست، ادامه داد: میانگین شیردهی مادر تا ۶ ماهگی در دنیا ۴۰ درصد است و طبق تحقیقاتی که در مرکزتحقیقات بیماریهای غیرواگیر کودکان علوم پزشکی بابل داشتیم میزان شیردهی مادران ما تا ۶ ماهگی کمتر از ۳۰ درصد بوده که آغاز آن دادن پستانک به نوزاد بوده است.

استاد دانشگاه علوم پزشکی بابل شعار امسال هفته جهانی شیرمادر را -شروع سالم آینده امیدوار کننده برشمرد و خاطرنشان کرد: هر ساله اول آگوست به‌نام روز جهانی شیر مادر باهدف ترویج فرهنگ شیردهی و شیردهی منحصر بفرد برای حداقل شش ماه اول از زندگی نوزاد نامگذاری شده است.

اسماعیلی با اشاره به اینکه تبلیغات گسترده در خصوص استفاده از شیرخشک از سوی شرکت‌های مختلف و همچنین عدم آگاهی جامعه و حتی برخی از کادر درمان سبب افت کاهش شیردهی مادران شده است، گفت: هفته جهانی شیر مادر بهانه است تا گامی اساسی برای اطلاع رسانی از ویژگی‌های مثبت شیرمادر برای نوزاد و مزایای آن برای خود مادر و جامعه، حتی آموزش کادر و پرسنل دست اندکار مسائل بهداشتی و پرسنل پزشکی داشته باشیم تا بتوانیم در مقابل هجمه‌های تبلیغات سوء انجام شده مقابله کنیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha