دکتر حمزه آقاپور کاظمی در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به افزایش بیسابقه دمای هوا در مرداد امسال، هشدار داد: این پدیده سلامت دام، طیور و آبزیان را به شدت تهدید میکند. رعایت نکات بهداشتی و مدیریتی میتواند از گرمازدگی و تلفات ناشی از آن جلوگیری کند.
وی مهمترین مسئله، تهویه و خنکسازی محیط پرورش دام و طیور دانست و افزود: استفاده از پنکههای سقفی، مهپاش و جریاندهی هوا از راهکارهای مؤثر برای کاهش دما خواهد بود از این روی دامها نیز مانند انسان در هوای گرم به آب خنک و تمیز نیاز دارند و مصرف آب آنها در این شرایط افزایش مییابد.
مدیرکل دامپزشکی مازندران با بیان اینکه بیشتر تلفات دامی ناشی از خود گرما نیست؛ بلکه بیماریهای ثانویه عفونی و تنفسی عامل اصلی هستند، توضیح داد: تراکم دامها در آغلهای بدون تهویه، افزایش گازهای مضر ناشی از فضولات و رطوبت بالا، شرایط را برای شیوع بیماریها مساعد میکند.
وی به دامداران توصیه کرد: از چرای دام در ساعات گرم روز خودداری کرده و تغذیه را به زمانهای خنکتر موکول کنند.
آقاپور کاظمی همچنین به تشریح علائم استرس گرمایی در طیور پرداخت و گفت: کاهش تحرک، پرریزی، لهله زدن، کاهش مصرف خوراک و افزایش مصرف آب از نشانههای هشداردهنده در پرندگان است.
وی دمای ایدهآل برای پرورش جوجهها را بین ۱۸ تا ۲۱ درجه سانتیگراد دانست و تأکید کرد: در فصول گرم سال باید فضای آبخوریها را ۲۵ درصد افزایش و تغذیه به شب هنگام موکول شود.
آقاپورکاظمی با تاکید بر سرویس به موقع و آماده به کار بودن ژنراتور برق اضطراری گفت: پیشنهاد میشود ژنراتور برق اضطراری دوم برای مرغداریها تهیه شود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به تأثیر گرمای هوا بر آبزیان اشاره کرد و یادآور شد: در استخرهای پرورش ماهی، کاهش اکسیژن محلول در آب یک خطر جدی است و باید با افزایش هوادهی از تلفات جلوگیری کرد.
مدیرکل دامپزشکی مازندران همچنین به تفاوت دمای مناسب برای آبزیان سردابی (۱۴ درجه) و گرمابی (۲۸ درجه) اشاره و خواستار نظارت دقیق پرورشدهندگان شد.
آقاپور کاظمی در پایان با تأکید بر لزوم برنامهریزی برای ذخیرهسازی آب سالم و عایقبندی تانکرهای آب، از دامداران و مرغداران خواست تا با رعایت اصول بهداشتی و مدیریتی، از خسارات ناشی از موج گرمای فعلی جلوگیری کنند.
انتهای پیام
نظرات