رضا سلیمانی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: افزایش روزافزون جمعیت و ضرورت تأمین پروتئین جامعه، موضوع امنیت غذایی را به یکی از اولویتهای اصلی دولتها تبدیل کرده است، در حالیکه عمده پروتئین مصرفی کشور از گوشت قرمز و طیور تأمین میشود، اما این بخشها به دلیل وابستگی بالا به غلات و ذرت وارداتی با محدودیتها و چالشهای جدی مواجه هستند، همین مسئله توجه سیاستگذاران را به سمت جایگزینی منابع جدید پروتئین از جمله آبزیان سوق داده است.
وی افزود: آبزیان از دو طریق آبزیپروری و صید و صیادی تأمین میشوند و شیلات بهعنوان متولی، این موضوع را در اولویت سیاستی و اجرایی خود قرار داده است، تنوع گونههای آبزی به نسبت دامپروری و همچنین پایین بودن نیازهای پرورش ماهی از نظر مصرف آب، غذا و زمین، موجب شده است که آبزیپروری بهعنوان یک ضرورت حیاتی برای امنیت غذایی تعریف شود.
سرانه مصرف آبزیان در ایران ۱۴ کیلوگرم است
مدیر شیلات استان ایلام تصریح کرد: تولید آبزیان کشور تا پایان سال ۱۴۰۳ حدود یکمیلیون و ۴۹۸ هزار تن بوده که ۷۰۹ هزار تن آن از آبزیپروری و ۷۸۹ هزار تن از صید و صیادی حاصل شده است. طبق برنامه، این میزان در پایان برنامه هفتم توسعه به یکمیلیون و ۸۰۰ هزار تن خواهد رسید، همچنین سرانه مصرف آبزیان که هماکنون حدود ۱۴ کیلوگرم در سال است باید به ۱۷ کیلوگرم برسد، در حالیکه میانگین جهانی بیش از ۲۰ کیلوگرم است و این تفاوت قابلتوجهی را نشان میدهد.
فعالیت ۲۶۵ مزرعه پرورش ماهی در ایلام
وی با اشاره به ظرفیتهای استان ایلام اظهار کرد: استان ایلام با داشتن منابع آبی متعدد بستر مناسبی برای توسعه شیلات دارد، در حال حاضر ۲۶۵ مزرعه پرورش ماهی و چندین تعاونی صیادی فعال هستند و پیشبینی میشود تا پایان سال جاری نزدیک به ۱۲ هزار تن انواع آبزیان تولید شود که ماهی قزلآلا در اولویت تولید و مصرف استان قرار دارد.
سلیمانی ادامه داد: احداث مزارع پرورش ماهی، اجرای برنامههای تبلیغی، برگزاری جشنوارههای تولید و مصرف، عرضه مستقیم آبزیان و آموزش شیوههای طبخ، موجب شده سرانه مصرف در استان از ۲۵۰ گرم قبل از تشکیل شیلات به ۹ کیلوگرم در سال افزایش یابد.
فرهنگ مصرف آبزیان به درستی نهادینه نشده است
وی در تشریح عوامل مؤثر بر میزان مصرف آبزیان گفت: مسائل فرهنگی بر مسائل اقتصادی ارجحیت دارد. از آنجا که ذائقه در دوران کودکی شکل میگیرد و والدین بهدلیل نگرانی از تیغ ماهی کمتر آن را به کودکان میدهند، فرهنگ مصرف به درستی نهادینه نشده است، همچنین نگاه اشتباه مصرفکنندگان به ماهی بهعنوان یک غذای لوکس و لاکچری، یکی از موانع افزایش مصرف است، در حالی که قیمت ماهی با توجه به فواید بسیار زیاد آن نسبت به سایر محصولات پروتئینی بالا نیست.
مدیر شیلات استان ایلام ادامه داد: دسترسی آسان و فیزیکی به ماهی تازه نیز اهمیت زیادی دارد، حملونقل و توزیع آبزیان نیازمند زیرساختهایی مانند ماشینهای یخچالدار و سردخانه است که باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.
راهکار کاهش وابستگی به گوشت قرمز و طیور در سبد غذایی ایلام
سلیمانی به برنامههای این اداره برای افزایش مصرف آبزیان اشاره کرد و گفت: حذف واسطهها و آسانسازی عرضه از مزرعه تا سفره، برگزاری جشنوارههای طبخ و نمایشگاههای عرضه مستقیم، افزایش تولید گونههای ارزانقیمت و معرفی آبزیان بهعنوان غذای سلامتی از جمله اقدامات مهم در دست اجراست.
وی تأکید کرد: استان ایلام بهلحاظ فرهنگی بیشتر به گوشت قرمز وابسته بوده است اما با توسعه فعالیتهای شیلاتی و افزایش آگاهی نسبت به بیماریهای ناشی از مصرف بیرویه گوشت قرمز، اقبال مردم به مصرف آبزیان بیشتر شده و این موضوع در حال تبدیل شدن به یک ضرورت در سفره خانوارها است.
انتهای پیام
نظرات