به گزارش ایسنا، مسولان پژوهشکدهها و مراکز تحقیقاتی علوم شیلاتی استانها در یک نشست خبری با حضور رئیس موسسه تحقیقاتی علوم شیلاتی کشور، ضمن ارائه گزارش جامعی از پیشرفتهای بخش شیلات، چالشهای کلیدی محیط زیستی این حوزه را نیز مطرح کردند.
کاهش ذخایر و احیای زیستگاهها
در این نشست با تأکید بر اینکه ذخایر دریایی کشور نسبت به سالهای قبل کاهش یافته است، حفظ و احیای زیستگاهها و ذخایر ژنتیکی را یک اولویت ملی عنوان کردند.
در این نشست گفته شد: ما هزاران تن برداشت میگو در هرمزگان داریم و این برداشت را مدیریت میکنیم تا فشار مضاعفی بر ذخایر وارد نشود. همه این فعالیتها در راستای تأمین امنیت غذایی جهان و تحقق سند امنیت غذایی ملی است.
همچنین از پایش مستمر سلامت زیستگاهها صحبت شد و اعلام شد: تأثیر پساب آب شیرینکنها بر زیستگاه ماهیها بررسی شده و استانداردهایی تدوین کردیم که باید ملاحظه شود؛ چرا که شیرینکنندههای کشورهای عربی بر آبزیان کشور خودشان تأثیرات منفی گذاشتهاند.
ایران در تولید تجهیزات پرورش ماهی در قفس پیش رو است
روسای مراکز تحقیقاتی تولید نهادههای کلیدی را یک دستاورد بزرگ در مقابله با تحریمها و خروج ارز عنوان کردند که کشور در تأمین تجهیزات ماهی در قفس به پیشرفتهای قابل توجهی دست یافته است.
آنها تولید داخلی واکسن بیماری باکتریایی کپورماهیها را یک موفقیت بزرگ برشمردند و گفته شد این واکسن حتی در برابر برخی بیماریهای ویروسی نیز تأثیرگذار است. افزون بر این، هورمون تکثیر ماهی که پیش از این هدف تحریمها بود، اکنون در داخل کشور تولید شده است.
در این جلسه اشاره شد: با اجرای طرحهای مولدسازی، دوره تولید بچه ماهیها نیز به نصف کاهش یافته است.همچنین تولید کیت تشخیصی بیماری «وی.اچ.اس» (VHS) در داخل انجام می شود که منجر به هزاران دلار صرفهجویی ارزی شده است.
در ادامه به دستاوردهای داخلی، اشاره کردند: به ۳۰ فرمول غذایی ماهیان خاویاری دست پیدا کردهایم و با کارخانهها قرارداد تولید منعقد میشود که این اقدامات نیز از خروج ارز جلوگیری میکند.
همچنین به اجرای طرح تولید ماهی در خارج از فصل در استان خوزستان اشاره کردند که منجر به افزایش بهرهوری و کاهش ابتلا به بیماریها شده است.
طرحهای ملی توسعه آرتمیا و مبارزه با بیماریها
در خصوص اهمیت غذای آبزیان اظهار شد: طرح توسعه کشت آرتمیا (غذای اصلی ماهیان) در کشور اجرا میشود و تولید داخلی آن تنها یکبیستم قیمت وارداتی تمام میشود. برای تضمین این تولید، بانک ژن آرتمیای ارومیه تأسیس شده و کشت آن توسعه مییابد.
در بخش مدیریت بیماریها نیز به چالشهای زیستی جدی نیز اشاره کردند که طرح ملی مبارزه با بیماری «اس.پی.اف» (SPF) ماهیان در ارومیه در حال اجراست.
همچنین با ابراز نگرانی در خصوص بیماری «وایت اسپات» (نقطه سفید) در بخش پرورش میگو، گفته شد: این بیماری تولید ۶۰ هزار تنی سال ۱۴۰۱ را که قبلاً با آهنگ ۲۰ درصد رشد داشت، اکنون به ۵۰ هزار تن کاهش داده است.
سرانه مصرف و تولیدات جانبی
در پایان به آمار سرانه مصرف آبزیان اشاره کردند که «سرانه مصرف آبزیان در دنیا ۳۲ کیلوگرم است، درحالیکه این رقم برای ایران کمتر از ۱۴ کیلوگرم است و باید فرهنگ افزایش مصرف آبزیان ترویج یابد.» در حال حاضر ۱۰ هزار تن گوشت ماهی خاویاری در کشور تولید میشود. همچنین طرحهای ملی تولید پروتئین و کرم پوست از ضایعات محصولات شیلاتی (که شامل ۴۰ درصد دورریز است و در برخی ماهیان تا ۵۰ درصد میرسد) در حال اجرا است.
انتهای پیام
نظرات