علی آریاپور در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: مزایای گلخانه هیدروپونیک بسیار گسترده و چشمگیر بوده و به همین دلیل است که این روش کشاورزی در حال تبدیل شدن به یکی از محورهای اصلی کشاورزی مدرن و پایدار است.
وی با اشاره به مزایای گلخانه هیدروپونیک، یکی از این مزایا را افزایش تولید و بهرهوری برشمرد و خاطرنشان کرد: گیاهان در سیستم هیدروپونیک به دلیل دسترسی مستقیم و کنترلشده به آب و مواد مغذی، انرژی خود را به جای توسعه ریشه برای جستجوی غذا، صرف رشد سریعتر و تولید محصول بیشتر میکنند. این امر میتواند بازدهی را تا ۱۰ برابر در مقایسه با کشاورزی سنتی در همان فضای مشابه افزایش دهد.
استاد دانشگاه آزاد اسلامی اضافه کرد: کشت فشرده و چندطبقه و کشت خارج از فصل از مزایای افزایش تولید و بهرهوری است به طوریکه امکان طراحی سیستمهای عمودی (Vertical Farming) را فراهم میکند که باعث استفاده حداکثری از فضای گلخانه میشود و با کنترل شرایط محیطی، میتوان در تمام طول سال بدون وابستگی به فصل و آب و هوا، محصول تولید کرد.
آریاپور از دیگر مزایا را مربوط به صرفهجویی در منابع برشمرد و افزود: صرفهجویی فوقالعاده در مصرف آب؛ این بزرگترین مزیت زیستمحیطی هیدروپونیک است. در این سیستم آب در یک چرخه بسته گردش میکند و تبخیر و هدررفت آن به حداقل میرسد. هیدروپونیک تا ۹۰٪ آب کمتری نسبت به کشاورزی سنتی مصرف میکند.
وی با اشاره به صرفهجویی در مصرف زمین، بیان کرد: امکان کشت در زمینهای نامناسب (خاکهای شور، سنگلاخ، آلوده یا حاشیه شهرها) را فراهم میکند و مواد مغذی به طور دقیق و مستقیم در اختیار ریشه گیاه قرار میگیرند و هیچکدام در خاک هدر نمیرود. این امر باعث کاهش قابل توجه مصرف کود میشود.
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی از دیگر مزایا را مربوط به کنترل و کیفیت محصول دانست و ادامه داد: به طور دقیق دما، رطوبت، نور، غلظت مواد مغذی (EC) و اسیدیته (pH) محلول را کنترل میکند که منجر به تولید محصولی یکنواخت و با کیفیت میشود.
آریاپور تصریح کرد: آفات و بیماریها به شدت کاهش مییابد به طوریکه حذف خاک (که منبع اصلی بسیاری از آفات، بیماریها و علفهای هرز است) نیاز به استفاده از سموم و آفتکشها را به میزان بسیار زیادی کاهش میدهد. در نتیجه محصول سالمتر و ارگانیکتر (یا نزدیک به ارگانیک) تولید میشود.
وی یادآور شد: محصولات به دلیل تغذیه بهینه، ظاهر یکدست، اندازه یکسان، عطر و طعم بهتر و ارزش غذایی بالاتری دارند و گیاهان تحت استرس ناشی از کمآبی، کمبودنی غذایی یا بیماری قرار نمیگیرند.
این عضو هیات علمی با اشاره به مزایای اقتصادی و انسانی، اظهار کرد: فعالیتهایی مانند شخم زدن، وجین کردن علفهای هرز و آبیاری سنتی حذف میشوند و شرایط کاری در گلخانههای هیدروپونیک تمیزتر و ergonomic (مطابق با اصول ارگونومی) است.
آریاپور خاطرنشان کرد: با استقرار گلخانه در نزدیکی شهرها، هزینههای حمل و نقل و ردپای کربن (Carbon Footprint) کاهش یافته و تازگی محصول حفظ میشود و اگرچه هزینه راهاندازی اولیه بالا است، اما به دلیل افزایش yield (عملکرد) و فروش محصول باکیفیتتر با قیمت بالاتر، معمولاً بازگشت سرمایه سریعتری دارد.
وی با اشاره به مزایای زیستمحیطی، اضافه کرد: از آنجایی که از خاک استفاده نمیشود، به حفظ این منبع طبیعی کمک میکند و به دلیل چرخه بسته آب و مواد مغذی، کودهای شیمیایی به آبهای زیرزمینی نفوذ نمیکنند.
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی بیان کرد: تولید محصول در نزدیکی شهرها و کاهش استفاده از ماشینآلات کشاورزی سنگین (مانند تراکتور) به کاهش انتشار گازهای گلخانهای کمک میکند.
آریاپور ادامه داد: گلخانههای هیدروپونیک با افزایش کمّی و کیفی تولید، صرفهجویی بینظیر در مصرف آب، کاهش نیاز به سموم و امکان کشت پایدار در هر شرایطی، آینده کشاورزی را شکل میدهند. این سیستم به ویژه برای کشورهایی مانند ایران که با مشکل کمآبی مواجه هستند، یک راهحل استراتژیک و بسیار کارآمد محسوب میشود.
انتهای پیام


نظرات