در سالهای اخیر، کاهش بارندگی، افت شدید سطح آبهای زیرزمینی و خشکسالیهای پیدرپی، کشاورزی سنتی ایران را با چالش جدی روبهرو کرده است، بسیاری از محصولات رایج، نیاز آبی بالایی دارند و ادامه کشت گسترده آنها در مناطق کمآب نهتنها مقرونبهصرفه نیست، بلکه تهدیدی جدی برای منابع طبیعی به شمار میرود، در این میان، زعفران بهعنوان محصولی کمآببر، با ارزش اقتصادی بالا و سازگار با شرایط اقلیمی خشک، به گزینهای راهبردی برای کشاورزان تبدیل شده است، توسعه کشت زعفران نهتنها میتواند سبب صرفهجویی قابل توجه در مصرف آب شود، بلکه فرصتهای اشتغال و صادرات را نیز تقویت میکند.
هزینه اولیه کاشت زعفران بالا است
فیروز نیکبخت یکی از زعفرانکاران چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: بنده از سال ۱۳۸۹ در زمینه کشت زعفران فعالیت میکنم و حدود ۳۰ هکتار زمین زیر کشت این محصول دارم.
وی با اشاره به اینکه زعفران محصولی کمآببر است و در طول سال تنها به دو یا سه نوبت آبیاری نیاز دارد، توضیح داد: ما همه کشاورزان را تشویق به کاشت گیاهان کمآببر از جمله زعفران میکنیم، اما به دلیل هزینه اولیه بالای کاشت زعفران، تمایل کشاورزان به کاشت این محصول کم است.
نیکبخت تاکید کرد: اگر ارگانهایی مانند جهاد کشاورزی، بنیاد برکت و بنیاد علوی از کشاورزان حمایت کنند و تسهیلات لازم را ارائه دهند، کشاورزان به این سمت گرایش پیدا خواهند کرد.
این زعفرانکار با بیان اینکه محصول زعفرانم با برند و بستهبندی اختصاصی به اقصی نقاط کشور صادر میشود، توضیح داد: لازم است جهاد کشاورزی حمایتهایی در جهت صادرات محصولات زعفرانکاران با برند خودشان انجام دهد.
وی با اشاره به اینکه زعفران یک کشت نوین در استان ما محسوب میشود و تبلیغات گستردهای نیز برای ترغیب کشاورزان به این سمت انجام میشود، خاطرنشان کرد: به دلیل هزینه بالای کاشت، کشاورزان نمیتوانند وارد این حوزه شوند و حتماً باید تسهیلات لازم برای ورود آنها ارائه شود.
سطح زیر کشت محصول زعفران در چهارمحال و بختیاری ۳٠٠ هکتار است
ابراهیم شیرانی، مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه سطح زیر کشت زعفران در استان تقریباً ۳۰۰ هکتار است، اظهار کرد: به طور میانگین حدود پنج کیلوگرم در هکتار برداشت زعفران صورت میگیرد و پیشبینی برداشت حدود ۱/۵ تن از این سطح است.
وی توضیح داد: از نظر کیفیت و بازارپسندی، محصول زعفران استان مطلوب است، برخی از استانها زعفران این استان را به صورت فلهای خریداری و پس از بستهبندی با برند خود صادر میکنند.
شیرانی بیان کرد: باتوجه به شرایط اقلیمی و بحث خشکسالی، ذخیره آب به شدت کاهش یافته است، کنار گذاشتن محصولات پرآببر و جایگزینی آنها با محصولات کمآببر مانند زعفران راهکاری برای افزایش بهرهوری در مزارع است، بسیاری از کشاورزان نیز به این سمت گرایش پیدا کردهاند.
مدیر باغبانی جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: غالب اراضی چهارمحال و بختیاری در روستاها به صورت خردهمالکی هستند و زعفران محصول بسیار مناسبی برای کشت در این شرایط محسوب میشود، همچنین زعفران محصولی است که ماندگاری بالایی دارد.
چهار واحد تولیدی فرآوری و بسته بندی گیاهان دارویی در چهارمحال و بختیاری فعال است
خالد طاهری، مدیر صنایع غذایی و تبدیلی سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: در سطح استان، چهار واحد تولیدی فرآوری و بستهبندی گیاهان دارویی فعال وجود دارد که سالانه حدود ۲۳۰۰ تن انواع گیاهان دارویی و زعفران را فرآوری و بستهبندی میکنند و ۶۳ نفر در این واحدها مشغول به کار هستند.
وی با اشاره به اینکه سطح زیرکشت گیاهان دارویی در استان ۱۸۰۰ هکتار است که سالانه حدود ۳۰۰۰ تن گیاه دارویی تولید میشود، بیان کرد: از این میزان، ۳۰۰ هکتار زیرکشت زعفران قرار دارد و سالانه ۱۵۰۰ کیلوگرم زعفران در استان تولید میشود.
طاهری توضیح داد: همچنین ۶ فقره جواز تأسیس برای واحدهای فرآوری و بستهبندی گیاهان دارویی صادر شده که برای تکمیل این طرحها، نیاز به دریافت تسهیلات بانکی است.
وی بیان کرد: طرحهایی که حداقل ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته باشند، میتوانند برای دریافت برند از طریق سازمان اقدام کنند.
انتهای پیام


نظرات