• سه‌شنبه / ۳۰ دی ۱۴۰۴ / ۱۱:۲۵
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1404103016400
  • خبرنگار : 51062

زنگ خطر کاهش سن مصرف لوازم آرایشی در کشور

زنگ خطر کاهش سن مصرف لوازم آرایشی در کشور

ایسنا/خراسان رضوی رئیس اداره امور فرآورده‌های آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه یکی از مسائل نگران‌ کننده در حوزه مصرف محصولات آرایشی، کاهش سن استفاده از این محصولات است، گفت: پایین آمدن سن مصرف لوازم آرایشی در کشور می‌تواند پیامدهای بهداشتی و اجتماعی متعددی به همراه داشته باشد که نیازمند توجه جدی است.

زهرا حاج‌زاده درگفت‌وگو با ایسنا با اشاره به وضعیت مصرف محصولات آرایشی در کشور، اظهار کرد: براساس آخرین بررسی‌ها، ایران دومین بازار بزرگ محصولات آرایشی در خاورمیانه را دارد. ایران با داشتن جمعیت تقریبی ۸۰ میلیون نفر، ۲۹ درصد از بازار محصولات آرایشی در خاورمیانه را به خود اختصاص داده و در سطح جهانی نیز رتبه هفتم مصرف محصولات آرایشی را داراست.

وی با بیان اینکه یکی از مسائل نگران‌کننده در حوزه مصرف محصولات آرایشی، کاهش سن استفاده از این محصولات است، افزود: این موضوع در حالی مشاهده می‌شود که در کشورهای توسعه‌یافته، تمایل به استفاده از محصولات آرایشی بیشتر در میان زنان مسن دیده می‌شود. پایین آمدن سن مصرف در کشور می‌تواند پیامدهای بهداشتی و اجتماعی متعددی به همراه داشته باشد که نیازمند توجه جدی است.

رونق عرضه لوازم آرایشی تقلبی در بازار به دلیل قیمت پایین

حاج‌زاده با اشاره به چرایی تداوم عرضه لوازم آرایشی تقلبی در بازار، گفت: فروش و عرضه این فرآورده‌ها به دلیل حاشیه سود بالا برای فروشندگان و قیمت پایین برای مصرف‌کنندگان، همچنان رونق دارد. در گوشه و کنار شهر، به‌ویژه در بساط دستفروشان، انواع لاک، کرم‌های پوستی، مدادها و ابزار آرایشی چشم مشاهده می‌شود که به دلیل قیمت کمتر نسبت به کالاهای عرضه‌شده در فروشگاه‌های رسمی و داروخانه‌ها، طرفداران خاص خود را به‌ویژه در میان اقشار کمتر برخوردار جامعه دارد.

رئیس اداره امور فرآورده‌های آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: قدرت پایین خرید مردم و ارزان‌قیمت بودن این محصولات از مهم‌ترین عوامل تأثیرگذار بر رونق بازار لوازم آرایشی تقلبی است. البته عرضه این محصولات تنها محدود به دستفروشان نیست و می‌توان انواع مختلفی از فرآورده‌های تقلبی و قاچاق را در برخی فروشگاه‌های عرضه محصولات بهداشتی و آرایشی نیز مشاهده کرد.

حاج‌زاده در ادامه با اشاره به هشدارها و توصیه‌ها برای خانواده‌ها و نوجوانان، اظهار کرد: در کشورهای غربی به طور متوسط حداقل هفت محصول مراقبتی پوست را به‌صورت روزانه استفاده می‌کنند که شامل عطرها، مرطوب‌کننده‌ها، ضدآفتاب‌ها، پاک‌کننده‌های پوست، محصولات مراقبت از مو، دئودورانت‌ها، ضدعرق‌ها، محصولات آرایشی مو، محصولات آرایشی رنگی و محصولات آرایشی ناخن می‌شود.

وی افزود: برخی مطالعات نشان داده‌اند که یکی از قوی‌ترین انگیزه‌ها برای استفاده از محصولات آرایشی، تلاش برای دستیابی به بدن ایده‌آل یا بهبود ظاهر است. همچنین افرادی که رضایت کمتری از بدن خود دارند، با استفاده از محصولات متنوع و مختلف در پی رسیدن به احساس رضایت و کامل کردن خود هستند. با این حال، متأسفانه برخی مصرف‌کنندگان، مشکلات و عوارض ناشی از مصرف این محصولات به‌ویژه محصولات تقلبی را حداقل یک بار تجربه کرده‌اند.

رئیس اداره امور فرآورده‌های آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: این عوارض ممکن است پس از چند بار یا حتی چند سال استفاده بروز کند. بنابراین هر فرد باید ضمن برشمردن منافع و اثرات مورد انتظار از این محصولات، استفاده بهینه داشته باشد و برای کاهش اثرات نامطلوب، مصرف این فرآورده‌ها را محدود کند.

یکی از چالش‌های بهداشتی انتقال عوامل بیماری‌زا از طریق محصولات آرایشی است

حاج‌زاده با تأکید بر مخاطرات بهداشتی محصولات آرایشی غیراستاندارد، گفت: امروزه امکان انتقال عوامل بیماری‌زا از طریق محصولات آرایشی یکی از مسائل بهداشتی مورد توجه جامعه است. استفاده گسترده و استاندارد نبودن برخی محصولات آرایشی، احتمال انتقال آلودگی و ایجاد عفونت توسط باکتری‌های مختلف را افزایش می‌دهد. تماس مستقیم وسایل آرایشی غیراستاندارد و مواد اولیه نامشخص و آلوده با باکتری‌ها می‌تواند معضلات جبران‌ناپذیری برای مصرف‌کننده ایجاد کند.

وی ادامه داد: از این رو، شناسایی عوارض و نحوه صحیح مصرف این محصولات برای دختران و زنان جوان اهمیت ویژه‌ای دارد. تنوع و تعداد مواد آرایشی و بهداشتی بسیار زیاد است و این مواد بر اساس میزان مصرف و نوع آثار و عوارض طبقه‌بندی می‌شوند. هرچند بسیاری از کارخانه‌های مجاز از این مواد در حد مجاز و تأییدشده استفاده می‌کنند، اما این موضوع به معنای بی‌ضرر بودن کامل آن‌ها نیست.

رئیس اداره امور فرآورده‌های آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد  با اشاره به مواد شیمیایی پرکاربرد در این محصولات گفت: خارج کردن کامل این ترکیبات از محیط زندگی با توجه به مصرف عمومی، تقریباً غیرممکن است، اما آشنایی مصرف‌کنندگان با این مواد می‌تواند به انتخاب آگاهانه‌تر کمک کند. مواد آرایشی یکی از علل التهاب پوست محسوب می‌شوند که این التهاب در نتیجه تماس با برخی اجزای خاص محصولات بروز می‌کند.

وی افزود: نگهدارنده‌ها دومین عامل شایع بروز مشکلات پوستی هستند. این مواد برای جلوگیری از رشد قارچ‌ها و باکتری‌ها و افزایش ماندگاری محصولات به کار می‌روند، اما برخی مصرف‌کنندگان نسبت به آن‌ها حساسیت نشان می‌دهند. از جمله این نگهدارنده‌ها می‌توان به پارابن‌ها اشاره کرد که با تقلید ساختار شیمیایی استروژن، می‌توانند در شرایط مواجهه مزمن، موجب اختلالات هورمونی، اختلال در چرخه قاعدگی یا باروری و افزایش حساسیت به ترکیبات شبه‌هورمونی شوند.

حاج‌زاده در ادامه به ایزوتیازولین‌ها اشاره و تصریح کرد: این ترکیبات با تخریب ساختار پروتئین‌ها و آنزیم‌های حیاتی میکروارگانیسم‌ها عمل می‌کنند و می‌توانند منجر به بروز حساسیت‌های پوستی شوند. همچنین برخی محصولات پرمصرف مانند ریمل‌ها، به‌ویژه انواع پایه آب، محیط مناسبی برای رشد میکروب‌ها هستند و می‌توانند موجب عفونت‌های چشمی، التهاب، قرمزی و حتی آسیب به قرنیه شوند.

کرم‌های پودری با بستن منافذ پوست زمینه پیری زودرس پوست را فراهم می‌کنند

وی افزود: پنکک‌ها و کرم‌های پودری با بستن منافذ پوست، مانع تبادل اکسیژن شده و زمینه پیری زودرس پوست را فراهم می‌کنند. همچنین وجود فلزات سنگین مانند سرب در مواد رنگی می‌تواند در بلندمدت موجب کاهش یادگیری، اختلالات رفتاری، کاهش بهره هوشی و حتی سرطان شود. زنان باردار و کودکان از آسیب‌پذیرترین گروه‌ها در برابر این آلودگی‌ها هستند.

رئیس اداره امور فرآورده‌های آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به لاک ناخن و رنگ مو نیز گفت: فتالات‌های موجود در لاک ناخن می‌توانند موجب اختلالات هورمونی شوند و رنگ موهای غیراستاندارد نیز در مواردی باعث ریزش شدید مو، آسیب به پیاز مو و حتی طاسی غیرقابل برگشت می‌شوند.

حاج‌زاده خاطرنشان کرد: بیشترین اقلام آرایشی غیراستاندارد کشف‌ شده در مشهد شامل انواع فرآورده‌های آرایشی رنگی مانند رژ لب، مداد لب، کرم پودر، سایه چشم، کرم‌های پوستی، کراتین مو و ماسک‌های پوستی است و مواردی از بروز آلرژی‌های پوستی و آسیب‌های مرتبط با مصرف این محصولات نیز ثبت شده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha