سه‌شنبه ۴ فروردین ۱۴۰۵ | ۱۰:۱۹
منبع: نمایندگی زنجان
در سایه جنگ هم زندگی ادامه دارد؛ استقبال زنجان از مسافران نوروزی
عکس تزئینی است

/گزارش/

در سایه جنگ هم زندگی ادامه دارد؛ استقبال زنجان از مسافران نوروزی

زنجان (ایسنا) - با آغاز سال جدید و در حالی که کشور درگیر جنگ با دشمنان آمریکایی و صهیونیستی است، زندگی در شهر زنجان همچنان با روال عادی ادامه دارد و مردم تلاش کرده‌اند سنت‌های نوروزی خود را حفظ کنند.

مشاهدات میدانی خبرنگار ایسنا از سطح شهر زنجان نشان می‌دهد که با وجود شرایط خاص کشور، دید و بازدیدهای نوروزی همچنان در جریان بوده و در بسیاری از خانه‌ها سفره‌های هفت‌سین چیده شده است. در کنار این سفره‌ها قرآن و دیوان حافظ قرار دارد و در برخی خانه‌ها نیز تصاویر رهبر شهید انقلاب و رهبر جدید دیده می‌شود که حال‌وهوای خاصی به سفره‌های نوروزی بخشیده است.

در برخی خانواده‌ها نیز تغییراتی در شیوه پذیرایی مشاهده می‌شود؛ به‌طوری‌که برخی شهروندان به خاطر شهدای از دست رفته خرما و میشکا را در سفره‌های نوروزی خود قرار داده‌اند، اما رفت‌وآمدهای خانوادگی همچنان ادامه دارد و جنگ نتوانسته مردم را خانه‌نشین کند.

بررسی‌ها از خیابان‌های شهر نیز نشان می‌دهد که ورودی‌های زنجان همچنان پذیرای مسافران است و تردد در سطح شهر جریان دارد. اگرچه میزان سفرها نسبت به سال‌های قبل کمتر شده، اما حضور گردشگران از استان‌های مختلف به‌ویژه تهران و برخی استان‌های دیگر همچنان در شهر دیده می‌شود.

کارشناسان اجتماعی معتقدند جامعه ایران از سطح بالایی از تاب‌آوری برخوردار است و همین تاب‌آوری اجتماعی باعث می‌شود مردم حتی در شرایط سخت نیز زندگی عادی خود را ادامه دهند. به گفته آن‌ها، این رفتار نوعی پدافند غیرعامل اجتماعی محسوب می‌شود که می‌تواند در تقویت روحیه عمومی جامعه نقش مهمی داشته باشد.

در همین حال برخی گردشگران نیز از تجربه حضور در زنجان و بازدید از آثار تاریخی این شهر می‌گویند. یک جوان ۲۴ ساله که همراه خانواده خود به زنجان سفر کرده است، می‌گوید: وقتی از نزدیک آثار تاریخی را می‌بینیم، حس متفاوتی دارم. ما قبلاً تصاویر برخی از این مکان‌ها را دیده بودیم، اما دیدن آن‌ها از نزدیک تجربه دیگری است.

یکی دیگر از مسافران که از استان لرستان به زنجان آمده است نیز می‌گوید: ما در زنجان اقوام داریم و برای دیدار آن‌ها به این شهر آمدیم. در کنار آن تصمیم گرفتیم از برخی مکان‌های تاریخی هم بازدید کنیم. امروز از رختشوی‌خانه زنجان دیدن کردیم و این مکان برایمان بسیار جالب بود.

وی می‌افزاید: وقتی انسان تاریخ و فرهنگ کشورش را از نزدیک می‌بیند، احساس متفاوتی پیدا می‌کند. دیدن چنین بناهایی نشان می‌دهد که فرهنگ و تمدن ایران قدمت بسیار زیادی دارد و آثار تاریخی متعددی در این سرزمین وجود دارد.

رختشوی‌خانه زنجان یکی از بناهای تاریخی شاخص شهر است که در گذشته برای استفاده بانوان طراحی شده بود تا در فضایی مناسب بتوانند در فصول سرد سال به شست‌وشوی لباس بپردازند. برخی بازدیدکنندگان معتقدند این بنا نشان‌دهنده توجه به نیازهای اجتماعی زنان در دوره‌های گذشته و بخشی از فرهنگ اجتماعی آن دوران است.

در همین زمینه مدیران حوزه گردشگری نیز از آمادگی استان برای میزبانی از گردشگران نوروزی خبر داده‌اند. به گفته مسئولان میراث فرهنگی استان زنجان، همه اماکن تاریخی استان به استثنای چند موزه آماده استقبال از گردشگران نوروزی است.

محوطه‌های تاریخی استان از جمله رختشوی‌خانه، گنبد سلطانیه، چلبی اوغلی و دیگر مکان‌هایی که اشیای تاریخی در آن‌ها نگهداری نمی‌شود برای بازدید گردشگران مهیا شده‌اند.

همچنین استان زنجان با در نظر گرفتن حدود دو هزار تخت در واحدهای اقامتی آماده پذیرایی از مسافران نوروزی است و حدود ۳۰ اقامتگاه بوم‌گردی در روستاهای استان نیز خدمات اقامتی به گردشگران ارائه می‌کنند.

به گفته مسئولان میراث فرهنگی برای هموطنان ساکن مناطق درگیر جنگ نیز در مراکز اقامتی استان تخفیف ۳۰ درصدی در نظر گرفته شده است.

برخی گردشگران نیز معتقدند حضور در چنین فضاهای تاریخی باعث می‌شود انسان ارتباط عمیق‌تری با تاریخ و فرهنگ کشور خود برقرار کند. یکی از بازدیدکنندگان در این باره می‌گوید: وقتی از نزدیک این بناها را می‌بینیم، متوجه می‌شویم که زندگی در گذشته چگونه بوده و همین موضوع باعث می‌شود ارزش تاریخ و فرهنگ کشور بیشتر درک شود.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان زنجان در گفت‌وگو با ایسنا از باز بودن همه محوطه‌ها و بناهای تاریخی استان در ایام نوروز ۱۴۰۵ خبر داد و می‌گوید: بر اساس مصوبه وزارتخانه، این اماکن از ساعت ۹ صبح تا ۶ عصر آماده استقبال از مسافران و گردشگران خواهند بود.
 
 سیدمیکاییل موسوی افزود: همه مجموعه‌های تاریخی و گردشگری استان با آمادگی کامل، خدمات‌رسانی به مسافران نوروزی را آغاز کرده‌اند و تلاش شده است زیرساخت‌ها برای بازدید ایمن و مطلوب فراهم باشد. 

وی  یا اشاره به  فهرست اماکن قابل بازدید در نوروز ۱۴۰۵، گفت: موزه مردم‌شناسی رختشوی‌خانه زنجان، بازار تاریخی زنجان، پایگاه میراث جهانی گنبد سلطانیه، پایگاه ملی داش‌کسن، آرامگاه چلبی اوغلی، آرامگاه ملاحسن کاشی، تپه نور در شهرستان سلطانیه و بقعه قیدار نبی (ع)، مسجد تاریخی سجاس و غار کتله‌خور در شهرستان خدابنده از جمله این اماکن است 

در کنار این موضوع، بارندگی‌های روزهای اخیر نیز باعث شده چهره شهر زنجان در آغاز سال جدید سرسبزتر و باطراوت‌تر به نظر برسد و فضای شهر حال‌وهوای بهاری پیدا کند.

اما.... 

با وجود شرایط جنگی، آنچه در سطح شهر مشاهده می‌شود ادامه جریان زندگی، حفظ سنت‌های فرهنگی و حضور مردم در فضاهای اجتماعی است؛ موضوعی که بسیاری از شهروندان آن را نشانه‌ای از امید و باور به آینده می‌دانند.

انتهای پیام

آخرین اخبار استان ها