شنبه ۳۱ مرداد ۱۴۰۵ | ۱۳:۵۵
منبع: نمایندگی ایلام
روایت تلاش روستاییان مرزی «چم هندی» و «ابوغویر» در گرمای سوزان

روایت تلاش روستاییان مرزی «چم هندی» و «ابوغویر» در گرمای سوزان

ایلام (ایسنا) - روایتی از گرمای سوزان و زندگی در «چم هندی» و «ابوغویر» دهلران جایی که کشاورزی و دامداری، مرزنشینی را معنا می‌بخشد.

در جنوبی‌ترین نقطه استان ایلام، در شهرستان دهلران و در بخش دشت‌عباس، روستاهایی قرار دارند که زندگی در آن‌ها روایتی از استقامت در برابر گرمای سوزان، شن‌های روان کمبود امکانات است.

در جاده دشت‌عباس به اندیمشک، از امام‌زاده عباس(ع) که چند کیلومتر گذر می‌کنی باید مسیر را به سمت چاه‌های نفت و گاز «عین‌خوش» و مرز ایران و عراق عوض کنی، ۲۵ کیلومتر از مسیر مرزی با جاده‌ای کم‌عرض و پرپیچ و خم طی می‌کنی تا به روستای «چم هندی» برسی. روستاییان مهمان‌نواز کویرنشین و فعال در کشاورزی و دامداری که به زندگی با امکانات کم و گرمای زیاد عادت دارند.

با وجود گرمای شدید کشاورزی در این روستاها رونق بسیار زیادی دارد، اغلب زمین‌های کشاورزی منطقه داردای آب چاه هستند و محصولاتی همچون گندم، جو، کلزا، سیب‌زمینی، گوجه، هندوانه و ملون و... تولید می‌کنند.

روستاهای «چم هندی» و «ابوغویر»، در نزدیکی مرز ایران و عراق، نماد تلاش و پایداری مردمانی هستند که با وجود تمام سختی‌ها، همچنان بر کشاورزی، دامداری و مرزداری پایبندند.

بخش «دشت عباس»، سرزمینی که در دوران دفاع مقدس به «سرزمین تانک‌ها» و کانون عملیات فتح‌المبین معروف بود، امروز نیز با وجود تمام مشکلات، یکی از مناطق حاصل‌خیز و با اهمیت استان ایلام به شمار می‌رود.

 روستای چم هندی با حدود ۴۰ خانوار و جمعیتی نزدیک به ۱۷۰ نفر، و روستای ابوغویر که در جوار کویری با همین نام قرار دارد، از جمله مناطقی هستند که زندگی در آن‌ها با چالش‌های فراوانی همراه است.

روایت تلاش روستاییان مرزی «چم هندی» و «ابوغویر» در گرمای سوزان

گرمای ۵۰ درجه و زندگی در کانون گرما

دمای هوای دهلران در فصل تابستان به ۵۰ درجه سانتی‌گراد می‌رسد و این روستاها در کانون این گرما قرار دارند. مردمی که در این منطقه زندگی می‌کنند، روزهای سوزانی را تجربه می‌کنند که کار کردن در آن بسیار سخت و طاقت‌فرساست. با این وجود، کشاورزان و دامداران این منطقه با عشق به زمین و دام‌هایشان، هر روز در گرمای طاقت‌فرسا به کار مشغول هستند و از تلاش برای تأمین معاش دست نمی‌کشند.

کشاورزی و دامداری در دل کویر

روایت تلاش روستاییان مرزی «چم هندی» و «ابوغویر» در گرمای سوزان
کشاورزی در ابوغویر

مردم روستاهای چم هندی و ابوغویر عمدتاً به کشاورزی و دامداری مشغول هستند. زمین‌های حاصلخیز دشت عباس، با وجود محدودیت‌های آبی، بستری برای کشت محصولات مختلف فراهم کرده است. دامداری نیز از مشاغل اصلی مردم این منطقه است. در سال‌های اخیر، پرورش شتر به عنوان یکی از مناسب‌ترین گونه‌های دامی برای اقلیم گرم و خشک منطقه مورد توجه قرار گرفته است. مدیر جهاد کشاورزی شهرستان دهلران از پرورش بیش از ۶۵۰ نفر شتر توسط دامداران بومی در دشت عباس خبر داده است.

شتر به‌دلیل مقاومت بالا در برابر بیماری‌ها، مصرف کم آب و توانایی تغذیه از پوشش گیاهی فقیر، یکی از بهترین گزینه‌های دامداری در این منطقه محسوب می‌شود.

با این حال، اهالی روستاها با مشکلات جدی دست و پنجه نرم می‌کنند. روستاییان چم هندی از مشکلات متعددی مانند کمبود شدید آب شرب (روزانه تنها ۲ تا ۳ ساعت آب دارند)، شن‌های روانی که روستا را محاصره کرده، ضعف شدید ولتاژ برق، نبود مسجد و درمانگاه شبانه‌روزی گلایه دارند.

کویر ابوغویر؛ پتانسیلی برای گردشگری

کویر ابوغویر که در نزدیکی روستای ابوغویر قرار دارد، یکی از مناطق دیدنی و بکر استان ایلام است که سراسر از رمل‌های ماسه‌ای پوشیده شده است. این کویر که در جنوبی‌ترین منطقه استان واقع شده، با وجود اهمیت استراتژیک و ارتباطی، هنوز به عنوان یک منطقه توریستی ناشناخته باقی مانده است. مسئولان با اندکی رسیدگی و توسعه زیرساخت‌ها، این منطقه قابلیت تبدیل شدن به یک کویر توریست‌پذیر را دارد و می‌تواند به اقتصاد منطقه کمک کند.

روایت تلاش روستاییان مرزی «چم هندی» و «ابوغویر» در گرمای سوزان
کویر ابوغویر

مرزداران؛ نگهبانان بی‌ادعای مرزهای ایران

روستای مرزداران، که در همین منطقه و در دهستان نهرعنبر بخش موسیان واقع شده، نشان از اهمیت مرزداری در این منطقه دارد. مردمان این روستاها، علاوه بر کشاورزی و دامداری، نقش مهمی در حراست از مرزهای ایران اسلامی ایفا می‌کنند و با حضور خود، امنیت و آرامش را برای هموطنان به ارمغان می‌آورند.

گلایه از شرکت‌های وزارت نفت مستقر در منطقه

مردم روستاهای چم هندی و ابوغویر در حالی که در گرمای سوزان به کشاورزی و دامداری مشغولند و از مرزهای کشور محافظت می‌کنند، از مسئولان انتظار دارند که به مشکلات اساسی آن‌ها مانند کمبود آب، شن‌های روان، ضعف برق و نبود امکانات اولیه توجه ویژه‌ای داشته باشند.

روایت تلاش روستاییان مرزی «چم هندی» و «ابوغویر» در گرمای سوزان
چاهای نفت منطقه عین خوش

 آن‌ها معتقدند در چند کیلومتری روستایشان، روزانه ۱۰۰ هزار بشکه نفت استخراج می‌شود اما خودشان از ابتدایی‌ترین امکانات زندگی محروم هستند. مسئولان شهرستانی با اعتبارات محدود خود تلاش می‌کنند اما این مشکلات فراتر از توان یک شهرستان و نیازمند عزم ملی است.

انتهای پیام

آخرین اخبار استان‌ها