دکتر خداداد شیخزاده، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، در گفت وگو با ایسنا، ضمن هشدار نسبت به گسترش بیماری تب خونریزیدهنده کریمه کنگو، گفت: این بیماری یک تب حاد ویروسی است که میتواند از طریق گزش کنه آلوده یا تماس مستقیم با خون و ترشحات دام یا افراد آلوده به انسان منتقل شود و با توجه به شروع فصل گرما و نزدیک شدن به عید قربان، خطر انتقال این بیماری به شدت افزایش مییابد.
وی افزود: کنهها مخزن اصلی این بیماری هستند و فعالیت آنها در فصول گرم سال بیشتر میشود و دامهای آلوده هیچ علائم مشخصی از بیماری ندارند اما ویروس عامل بیماری تا یک هفته در بدن دام باقی میماند و به همین دلیل خطر انتقال به انسان هنگام ذبح و تماس با گوشت تازه وجود دارد.
به گفتهی دکتر شیخزاده، گروههایی نظیر قصابان، کارکنان کشتارگاهها، دامپزشکان، کشاورزان و حتی زنان خانهداری که با گوشت تازه سروکار دارند، بیشتر در معرض خطر ابتلا هستند.
وی در ادامه اظهار کرد: در دو دهه اخیر، صدها مورد ابتلا به این بیماری در کشور ثبت شده که متاسفانه بسیاری از آنها منجر به مرگ شدهاند و استانهایی چون سیستانوبلوچستان، خوزستان، بوشهر، کرمان و تهران بیشترین آمار ابتلا را داشتهاند.
شیخزاده با اشاره به ورود دامهای زنده از کشورهای افغانستان و پاکستان که دارای شیوع بالای بیماری هستند، از مردم خواست از خرید دام از منابع غیرمجاز، بهویژه در معابر شهری، خودداری کرده و گوشت مورد نیاز خود را فقط از مراکز دارای مجوز دامپزشکی تهیه کنند.
وی همچنین توصیه کرد: گوشت تازه دام ذبحشده باید حداقل ۲۴ ساعت و امعاء و احشای آن مانند جگر، دل و قلوه به مدت ۴۸ ساعت در یخچال (دمای ۴ تا ۸ درجه سانتیگراد) نگهداری شود و به هیچوجه به صورت خام یا نیمپز مصرف نشود.
وی همچنین با تاکید بر ضرورت مراقبت و شناسایی سریع موارد مشکوک گفت: علائم بیماری شامل تب ناگهانی، سردرد شدید، درد عضلانی، تهوع، اسهال و در مراحل پیشرفته، خونریزی زیرپوستی یا داخلی است. در صورت مشاهده این علائم، بهویژه در افرادی که با دام و گوشت تازه در تماس بودهاند، مراجعه فوری به بیمارستان بوعلی زاهدان یا نزدیکترین مرکز خدمات جامع سلامت ضروری است.
شیخ زاده در پایان خاطرنشان کرد: با آموزش عمومی، رعایت اصول بهداشتی و پرهیز از کشتارهای غیرمجاز میتوان بهطور قابل توجهی از شیوع این بیماری خطرناک جلوگیری کرد.
انتهای پیام
نظرات