• شنبه / ۱۸ مرداد ۱۴۰۴ / ۱۴:۱۰
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1404051810888
  • خبرنگار : 50105

۷ ابرغذا که دفاع طبیعی بدن را تقویت می‌کنند

۷ ابرغذا که دفاع طبیعی بدن را تقویت می‌کنند

ایسنا/خراسان رضوی نتایج تحقیق جدید نشان داد که هفت ابرغذای جهانی، از قارچ گرفته تا گیاهان دارویی و انواع توت‌ها، ممکن است با کاهش استرس اکسیداتیو به محافظت از بدن در برابر بیماری‌های مزمن کمک کنند.

علاقه افراد به مکمل‌های غذایی که ممکن است عملکرد سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و خطر ابتلا به بیماری‌های عفونی را کاهش دهند، به ویژه پس از ظهور ویروس کووید-۱۹، زیاد شده است.  سیستم ایمنی از بدن در برابر عوامل بیماری‌زا که باعث بیماری می‌شوند، دفاع می‌کند و از پاسخ‌های ذاتی که اولین خط دفاعی هستند و پاسخ‌های تطبیقی، تشکیل شده است.

اما آیا می‌دانید که ممکن است پاسخ بیماری در آشپزخانه یا باغچه‌ منزل شما پنهان شده باشد؟ استرس اکسیداتیو، زمانی رخ می‌دهد که عدم تعادل بین تولید و تجمع گونه‌های فعال اکسیژن (ROS) و دفاع آنتی‌اکسیدانی بدن وجود داشته باشد. این مورد می‌تواند به سلول‌ها و بافت‌ها آسیب برساند، تعادل ردوکس (واکنش اکسایش و کاهش) را مختل کند و منجر به التهاب سیستمیک شود.

طبق گزارش اُدی اس، نتایج جدیدترین تحقیق نشان داده است که چگونه هفت گیاه دارویی به دستیابی به تعادل ردوکس، تعادل بین واکنش‌های اکسیداسیون و کاهش در یک سیستم، کمک می‌کنند. این تعادل برای عملکرد صحیح سلول‌ها و سیستم ایمنی ضروری است.

ابرغذاها و درمان‌های طبیعی جهانی

این بررسی بر روی مواد اولیه آزمایش‌شده‌ای متمرکز شده است که از قبل آنها را می‌شناسید یا حتی در آشپزخانه از این مواد استفاده می‌کنید. محققان گیاهانی مانند قارچ، زردچوبه، سیاه‌دانه و انواع توت‌ها را انتخاب کردند. مردم در سراسر جهان مدت‌هاست که از این گیاهان در درمان‌های سنتی استفاده می‌کنند.

محققان گزارش کردند که بسیاری از این گیاهان، خواص آنتی‌اکسیدانی و ایمنی‌درمانی دارند. طبق این بررسی، این گیاهان بر مسیر Keap۱/Nrf۲ تاثیر می‌گذارند، مسیر سلولی کلیدی که نقش مهمی در محافظت از سلول‌ها در برابر استرس اکسیداتیو و سایر آسیب‌های سلولی ایفا می‌کند و به بدن کمک می‌کند تا به استرس و سموم مضر پاسخ دهد.

مواد شیمیایی گیاهی موجود در این گیاهان، هموستاز سیستم ایمنی را حفظ می‌کنند، بدن با تنظیم دو نوع پاسخ ایمنی به این تعادل دست می‌یابد؛ Th۱ با عفونت‌ها و سرطان مبارزه می‌کند، در حالی که Th۲ آلرژی‌ها و التهاب را مدیریت می‌کند. به عبارت دیگر، تعادل Th۱/Th۲ برای سلامت سیستم ایمنی ضروری است. تعادل Th۱/Th۲ به نسبت بین دو نوع سلول تی کمک‌کننده (helper T cells) اشاره دارد که در پاسخ‌های ایمنی نقش دارند.

یافته‌ها نشان می‌دهد که این گیاهان، فواید قابل‌توجهی برای سلامتی دارند. نتایج تحقیقات بالینی بیشتر برای تبدیل این فواید سلولی به مداخلات غذایی عملی ضروری خواهد بود.

۷ ابرغذا که دفاع طبیعی بدن را تقویت می‌کنند

قارچ و درمان سرطان

قارچ‌های «شیتاکه»، چیزی بیش از افزودن طعم به غذا می‌دهد. «لنتینان»، ترکیبی است که در قارچ‌های «لنتینوس ادودس» یا «شیتاکه» یافت می‌شود. نتایج تحقیقات نشان داده‌اند که این قارچ از سیستم ایمنی در مدل‌های سرطان و بیماری التهابی روده (IBD) پشتیبانی می‌کند. نتایج تحقیقات نشان می‌دهد که «لنتینان» ممکن است به تنظیم تعادل Th۱-Th۲ کمک کند و در درمان سرطان استفاده شود. بیماران می‌توانند «لنتینان» را به صورت تزریق داخل وریدی یا به شکل کپسول مصرف کنند. با این حال، افرادی که به قارچ حساسیت دارند و افرادی که داروهایی مصرف می‌کنند که توسط آنزیم‌های « CYP۴۵۰» (سیتوکروم P۴۵۰) متابولیزه می‌شوند، باید از مصرف آن اجتناب کنند.

فواید زردچوبه

محققان همچنین زردچوبه، ادویه زرد رنگ که در غذاهای سنتی و پزشکی استفاده می‌شود را مورد بررسی قرار دادند. این ادویه، حاوی «کورکومین» است که به دلیل خواص ضد سرطانی، آنتی‌اکسیدانی و ضد التهابی شناخته شده است. «کورکومین»، رادیکال‌های آزاد را خنثی می‌کند و در مطالعات آزمایشگاهی، آسیب سلولی ناشی از پراکسید هیدروژن را کاهش می‌دهد. نتایج تحقیقات حیوانی نشان داده است که وقتی «کورکومین» در رژیم غذایی گنجانده می‌شود، آسیب کبدی کمتر و سطح آنزیم‌های محافظ بالاتر است. نکته اینجاست که «کورکومین» به راحتی جذب نمی‌شود مگر اینکه با «پیپرین» فلفل سیاه همراه شود.

 سیاه‌دانه از سیستم ایمنی بدن پشتیبانی می‌کند

سیاه‌دانه، حاوی ترکیب کلیدی به نام «تیموکینون» است. نتایج تحقیقات نشان داده‌اند که «تیموکینون»، رادیکال‌های آزاد مانند پراکسید هیدروژن و سوپراکسید را خنثی  و از آسیب سلولی جلوگیری می‌کند و همچنین نتایج نشان داده است که «تیموکینون» از سلامت عصبی و کلیوی پشتیبانی می‌کند. آزمایش‌های انسانی نشان داد، افرادی که روغن سیاه‌دانه مصرف کرده‌اند، سطح آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی بالاتر، نشانگرهای استرس اکسیداتیو پایین‌تر و بهبود فشار خون، کلسترول و قند خون داشته‌اند. در بیماران دیابتی، ترکیب «تیموکینون» با درمان‌های مرسوم به نتایج بهتری منجر شد.

۷ ابرغذا که دفاع طبیعی بدن را تقویت می‌کنند

توت‌ها و گیاهان دارویی قدرتمند

توت‌ها و گیاهان برگ‌دار، سرشار از آنتی‌اکسیدان‌هایی مانند «کوئرستین»، «کائمفرول»، «اسید کلروژنیک» و «پتروستیلبن» هستند. این ترکیبات التهاب را کاهش داده و فرسایش سلولی را محدود می‌کنند. «کائمفرول» و «کوئرستین»، سطح پروتئین‌های محافظ مانند HO-۱ را افزایش می‌دهند که التهاب را کاهش می‌دهد. علاوه بر این، آنها سطح گونه‌های فعال اکسیژن را کاهش داده و از اندام‌های کلیدی مانند کبد و کلیه‌ها محافظت می‌کنند. در بررسی آزمایشگاهی، نشان داده شده است که آنها رشد سلول‌های سرطان سینه را کاهش می‌دهند. طبق این بررسی، «اسید کلروژنیک» جذب گلوکز را در سلول‌های ماهیچه‌ای بهبود می‌بخشد که به کنترل قند خون کمک می‌کند.

داروهای سنتی برای پزشکی مدرن

ترکیبات گیاهی در تحقیقات متعدد، پتانسیل بالایی در تقویت دفاع آنتی‌اکسیدانی بدن نشان داده‌اند و این مواد رادیکال‌های آزاد را خنثی کرده و همچنین مسیرهای سلولی کلیدی را فعال می‌کنند. ترکیبات گیاهی به بدن کمک می‌کنند تا التهاب را مدیریت، عملکرد سیستم ایمنی را بهبود بخشد و از اندام‌های حیاتی در برابر آسیب محافظت کند. پزشکان ممکن است روزی از ابرغذاهای جهانی و داروهای سنتی برای تکمیل درمان‌های مدرن برای بیماری‌هایی که ریشه در استرس اکسیداتیو دارند، استفاده کنند.

نتایج این تحقیق در مجله بین‌المللی «علوم مولکولی» (Molecular Sciences) منتشر شده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha