• پنجشنبه / ۳۰ مرداد ۱۴۰۴ / ۱۴:۱۳
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1404053018548
  • خبرنگار : 50072

پژوهشگران از «یخ ژله‌ای» رونمایی کردند

پژوهشگران از «یخ ژله‌ای» رونمایی کردند

ایسنا/خراسان رضوی پژوهشگران موفق به توسعه ماده‌ای جدید به نام «یخ ژله‌ای» شده‌اند که می‌تواند بدون تولید آب ذوب شده، مواد را خنک نگه دارد.

یخ ژله‌ای از ژلاتین ساخته شده است، ماده‌ای که به دسرها حالت نرمی و ژله‌ای می‌دهد. این ماده جدید، قابل استفاده مجدد، کمپوست‌پذیر و ایمن در تماس با مواد غذایی است. نوآوری کنونی می‌تواند کاربردهای گسترده‌ای در حفظ تازگی غذاها و حمل و نقل داروهای حساس ازجمله واکسن‌ها داشته باشد.

ایده این نوآوری از مشاهده تجمع آب حاصل از یخ ذوب شده در قفسه‌های نگهداری غذاهای دریایی در فروشگاه‌ها نشات گرفته است.  لوکسین وانگ، دانشمند مواد غذایی دانشگاه کالیفرنیا، دیویس، نگران گسترش باکتری‌ها از طریق آب حاصل از ذوب یخی بود که برای نگهداری مواد غذایی استفاده می‌شد و از همکاران خود،  جیاهان زو، محقق فارغ‌التحصیل و گانگ سان، دانشمند مواد، خواست تا جایگزینی سرد و قابل استفاده مجدد بدون خطرات سلامتی آب حاصل از یخ ذوب شده ایجاد کنند.

این گروه پژوهشی به بررسی توفو پرداخت و دریافت که توفوی منجمد هنگام یخ زدن آب خود را حفظ می‌کند. با الهام از این ویژگی، آنان به سمت ژلاتین رفتند که دارای رشته‌های مولکولی بلند است و می‌تواند هیدروژل‌هایی با منافذ میکروسکوپی تشکیل دهد. این منافذ می‌توانند بدون نشت، آب را در خود نگه دارند.

پس از سال‌ها تحقیق و توسعه، جیاهان زو، فرآیندی یک مرحله‌ای برای تولید «یخ ژله‌ای» ایجاد کرد که ۹۰ درصد آب دارد و می‌تواند چندین بار یخ زده و ذوب شود. این ماده در دمای اتاق نرم و انعطاف‌پذیر است و در دماهای زیر صفر درجه سانتی‌گراد به حالت جامد در می‌آید.

«یخ ژله‌ای»  از نظر قدرت خنک‌کنندگی، بسیار کارآمد است و می‌تواند حدود ۸۰ درصد از حرارت را جذب کند. این کارایی را در طول چرخه‌های مکرر یخ زدن و ذوب حفظ می‌کند. همچنین، «یخ ژله‌ای» می‌تواند تقریبا به‌صورت هر شکلی قالب‌گیری شود و پس از پایان عمر مفیدش، کمپوست شود.  به‌عنوان مثال، در یک آزمایش، یخ ژله‌ای کمپوست‌شده حتی رشد گیاهان گوجه‌فرنگی را بهبود بخشید.

این فناوری هیچ پلاستیک سنتزی ندارد و در نتیجه هنگام تجزیه شدن میکروپلاستیک تولید نمی‌کند. زو اظهار کرد که این فناوری قبلا مجوز گرفته و ممکن است در آینده به‌عنوان محصولی مصرفی به بازار عرضه شود.

این گروه پژوهشی همچنین در حال بررسی مواد طبیعی دیگر مانند پروتئین‌های گیاهی است زو کار با پروتئین‌های گیاهی، مانند محصولات جانبی سویا را برای توسعه پوشش‌ها و داربست‌های ایمن برای غذا برای گوشت آزمایشگاهی آغاز کرده است.  وی معتقد است که بیوپلیمرها - بلوک‌های سازنده خود طبیعت - در سال‌های آینده الهام‌بخش موجی از محصولات پایدار خواهند بود.

وی گفت: طبیعت، بهترین طراح است و با مطالعه بیوپلیمرها، می‌توانیم موادی ایجاد کنیم که ایمن، قدرتمند و پایدار باشند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha