• شنبه / ۲۹ شهریور ۱۴۰۴ / ۱۷:۲۴
  • دسته‌بندی: اقتصاد کلان
  • کد خبر: 1404062917661
  • خبرنگار : 80001

نظر یک اقتصاددان درباره مکانیسم ماشه:

مرگ یکبار، شیون یکبار/ آرایش اقتصادی کشور برای عبور از شرایط سخت باید تنظیم شود

مرگ یکبار، شیون یکبار/ آرایش اقتصادی کشور برای عبور از شرایط سخت باید تنظیم شود

یک اقتصاددان با بیان اینکه عبور از اقتصاد نفتی رانتی و سپردن امور به مردم و بخش خصوصی می‌تواند اثرات فعال‌سازی مکانیسم ماشه و تحریم‌ها را به حداقل برساند، گفت: اسنپ‌بک فراتر از تحریم‌های فعلی آمریکا علیه ایران نخواهد بود، از طرف دیگر با رایزنی نمی‌توانیم جلوی فعال‌سازی مکانیسم ماشه را بگیریم؛ زیرا اروپا به دنبال بهانه برای تضعیف اقتصاد ایران و به هم زدن شرایط کشور است.

وحید شقاقی شهری در گفت‌وگو با ایسنا، درباره اثرات فعال‌سازی احتمالی مکانیسم ماشه بر اقتصاد ایران اظهار کرد: مکانیسم ماشه با همه معایبش مزایایی هم دارد؛ مزیتش این است که تکلیف تقریبا مشخص می‌شود و از این حالت سردرگمی تحریم و عدم تحریم بیرون می‌آییم. به قول معروف مرگ یک بار و شیون هم یک بار. از این نظر ما تکلیف خودمان را در ابعاد سیاسی، نظامی و اقتصادی می‌دانیم و ناچار خواهیم شد خودمان اصلاحاتی را در عبور از اقتصاد رانتی نفتی و سپردن امور به بخش خصوصی واقعی در داخل کشور شروع کنیم.

وی افزود: تحریم‌های اقتصادی که حاصل مکانیسم ماشه خواهد بود فراتر از تحریم‌های خود آمریکا نیست. تحریم‌های ثانویه‌ای که آمریکا طی سال‌های اخیر با تهدید شرکای ایران به کشور ما تحمیل کرده بود به مراتب گسترده‌تر و شدیدتر از تحریم‌ها و شش قطعنامه‌ای است که ذیل مکانیزم ماشه باز خواهند گشت.

مرگ یکبار، شیون یکبار/ آرایش اقتصادی کشور برای عبور از شرایط سخت باید تنظیم شود

به گفته شقاقی، اروپایی‌ها و آمریکا از خیر فعال‌سازی مکانیزم ماشه نخواهند گذشت. یا هفته آینده ماشه را فعال خواهند کرد یا اگر ما امتیازاتی بدهیم ممکن است سه یا شش ماه دیگر اسنپ بک را فعال کنند. آنچه دیروز اتفاق افتاد این بود که با رای ۹ کشور از ۱۵ کشور عضو شورای امنیت سازمان ملل، لغو تحریم‌های ایران ذیل برجام منتفی شد. یعنی آن ۹ کشور به این موضوع رای دادند که تحریم‌های ایران که قرار بود بعد از دوره ۱۰ ساله کاملاً لغو شود منتفی باشد.

با اقتصاد دولتی و شبه دولتی رانتیِ نفتیِ فعلی نمی‌توانیم کشور را اداره کنیم اما اگر اصلاحات مذکور را انجام دهیم می‌توانیم تبعات ناشی از تحریم را به حداقل برسانیم.

این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: دو احتمال وجود دارد؛ یا هفته آینده اروپایی‌ها با چراغ سبز آمریکا به فعال شدن مکانیسم ماشه اصرار می کنند یا اینکه طرف ایرانی امتیازاتی خواهد داد تا اروپایی‌ها و آمریکا راضی شوند اسنپ بک را برای دوره سه ماهه یا شش ماهه به تعویق بیندازند. اما بعد از شش ماه دوباره مکانیسم ماشه را فعال خواهند کرد و از این ابزار در اختیارشان چشم‌پوشی نمی‌کنند. بنابراین ما می‌مانیم و امتیازاتی که می‌دهیم، خساراتی که بیشتر متحمل می‌شویم و عملا چیزی گیرمان نخواهد آمد.

شقاقی با بیان اینکه اروپایی‌ها برای بازی با طرف ایرانی و خودنمایی و قدرت‌نمایی در سطح جهانی، اسنپ‌بک را دیر یا زود فعال می‌کنند گفت: اتفاقی که می‌افتد این است که ما ذیل فصل هفتم شورای امنیت سازمان ملل قرار می گیریم و شش قطعنامه شورای امنیت باز خواهد گشت. اما آن قطعنامه‌ها تحریم‌هایی فراتر از تحریم‌های اقتصادی آمریکا نیست.

این اقتصاددان تاکید کرد: تحریم‌هایی که آمریکا به تنهایی طی سال‌های اخیر علیه ایران اعمال کرد بسیار گسترده‌تر و شدیدتر از تحریم‌های ناشی از فعال سازی اسنپ‌بک خواهد بود. اما ماشه بهانه جدیدی دست آمریکا خواهد داد که دیگر صرفاً از ابزار تهدید استفاده نکند و به این بهانه و ابزار کشورها را مجاب کند با طرف ایرانی فعالیت اقتصادی انجام ندهند. در واقع آمریکا از راه قانونی به کشورها فشار می آورد تا مبادلات تجاری و اقتصادی با ایران انجام ندهند.

وی ادامه داد: نگرانی دیگر ناشی از فعال‌سازی ماشه این است که مردم ایران به این نتیجه می‌رسند که سایه تحریم‌ها بر سر ایران ماندگار خواهد بود. لذا انتظارات خود را بر اساس ماندگاری تحریم‌های سازمان ملل تنظیم خواهند کرد. مردم تاکنون منتظر بودند تحریم‌ها برداشته شود و بین حالت امیدواری و ناامیدی قرار داشتند.

شقاقی، شرایط کنونی اقتصاد کشور را دچار پیچیدگی‌هایی دانست و گفت: ما با یک گروه از ابرچالش‌هایی مواجهیم که با شدت و قدرت پیش می‌روند. ناترازی انرژی، آب، فرو نشست زمین، ناترازی بانک‌ها، ناترازی صندوق‌های بازنشستگی، تورم‌های بالا و ماندگار، کسری‌های بودجه ساختاری از جمله این ابرچالشها هستند. همچنین شاهدیم که شکاف عمیق تکنولوژیک بین ایران و رقبا در حال شکل‌گیری است.

مرگ یکبار، شیون یکبار/ آرایش اقتصادی کشور برای عبور از شرایط سخت باید تنظیم شود

این اقتصاددان درباره راهکارهای کشور برای غلبه بر تحریم‌ها و معضلات اقتصادی بیان کرد: باید یک تصمیم حیاتی بگیریم و آن اصلاح ساختارهای کنونی اقتصاد است. با این شیوه حکمرانی اقتصادی نمی‌توانیم با ابر چالش‌ها مواجهه عقلانی و اثرگذار داشته باشیم. کشور نیاز به این دارد که حکمرانی اقتصادی خودش را به نفع بخش خصوصی تغییر دهد. با اقتصاد دولتی و شبه دولتی رانتیِ نفتیِ فعلی نمی‌توانیم کشور را اداره کنیم حتما باید ریل حکمرانی به سمت مشارکت مردم در اقتصاد و به نفع بخش خصوصی تغییر کند.

شقاقی شهری با اشاره به اهمیت رقابت‌پذیر کردن اقتصاد ملی و بهبود محیط کسب و کار تاکید کرد: تحول نهادهای تامین مالی به نفع بخش خصوصی باید صورت گیرد. وضعیت فعلی ما و اقتصادی که متکی به دولت و شبه دولتی‌ها است حالت شتر گاو پلنگی پیدا کرده که تفکر نفتی و رانتی در آن شکل گرفته است. اگر نتوانیم ریل اقتصاد کشور را به نفع مردم و بخش خصوصی تغییر دهیم، تحریم شرایط کشور را بغرنج تر می‌کند، اما اگر اصلاحات مذکور را انجام دهیم می‌توانیم تبعات ناشی از تحریم را به حداقل برسانیم.

وی در پاسخ به این سوال که آیا از طریق رایزنی با تروئیکای اروپایی و افزایش تعاملات بین‌المللی می‌توانیم جلوی فعال‌سازی مکانیسم ماشه را بگیریم؟ گفت: اروپایی‌ها با هر بهانه‌ای که می‌شد مکانیسم ماشه را فعال می‌کردند. آنها دنبال بهانه هستند و گفت‌وگو نیز راه به جایی نمی‌برد. یک زمان شما در صدد این هستید که گفت‌وگوی واقعی شکل دهید که با تلاش می‌توان به هدف رسید؛ اما اروپایی‌ها به نیابت از آمریکا با هر بهانه‌ای که بود مکانیسم ماشه را فعال می‌کردند.

این اقتصاددان ادامه داد: کاملا شفاف و روشن است که هرچقدر طرف ایرانی امتیاز بدهد یا رایزنی کند اروپایی‌ها از خیر مکانیزم ماشه و از خیر بازگشت تحریم‌ها نخواهند گذشت؛ زیرا آنها به دنبال تضعیف اقتصاد ایران و کلنگی کردن اقتصاد ایران، تشدید نارضایتی‌ها و به هم زدن شرایط اجتماعی و اقتصادی ایران هستند. سیاست‌شان کاملاً روشن است. همین بلا را بر سر برخی کشورهای دیگر هم آوردند. اروپا کاملا موذیانه با استمرار پیوستگی و اجماع دارد این سیاست راهبردی را پیش می‌برد و ما باید آرایش خود را در داخل کشور به گونه‌ای بچینیم که از این شرایط عبور کنیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha