• یکشنبه / ۱۸ آبان ۱۴۰۴ / ۰۷:۵۲
  • دسته‌بندی: جهاد دانشگاهی
  • کد خبر: 1404081810675
  • خبرنگار : 71974

عضو هیات علمی پژوهشگاه ابن‌سینا گفت‌وگو با ایسنا:

با فناوری تولید جنین دام می‌توان در ۵ سال به خودکفایی گوشت رسید

با فناوری تولید جنین دام می‌توان در ۵ سال به خودکفایی گوشت رسید

عضو هیات علمی پژوهشگاه ابن‌سینا جهاددانشگاهی گفت: با استفاده از فناوری تکثیر دام‌های پربازده و توسعه نژادهای برتر داخلی، می‌توان ظرف چهار تا پنج سال به خودکفایی در تولید گوشت کشور دست یافت، بدون آن‌که نیاز به خروج ارز از کشور باشد.

محمدمهدی نادری عضو هیات علمی پژوهشگاه ابن‌سینا گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه پژوهشگاه ابن‌سینا چند سالی است روی تکثیر دام‌های پربازده کار می‌کند، اظهار کرد: فعالیت ما از تحقیقات روی گاو آغاز شد و امروز به گاومیش و شتر نیز رسیده است. هدف این است که با بهره‌گیری از فناوری تولید جنین، از هر دام برتر بتوان تا ۲۰ رأس دام جدید در سال تولید کرد.

نادری توضیح داد: در این روش، از گاو برتر به‌صورت هفتگی تخمک‌گیری می‌شود و تخمک‌ها در محیط آزمایشگاه بارور می‌شوند؛ درست مشابه فرایند درمان ناباروری در انسان. جنین‌های حاصل، پس از هفت روز فریز و سپس در رحم گاوهای عادی کاشته می‌شوند تا دام‌های جدید متولد شوند.

بهره‌وری بالا بدون افزایش تعداد دام

عضو هیات علمی پژوهشگاه ابن‌سینا با تأکید بر این‌که افزایش بهره‌وری هدف اصلی این طرح است، گفت: در این روش، بدون افزایش تعداد دام، تولید گوشت افزایش می‌یابد. به‌عنوان مثال، گاوی که پیش‌تر در یک سال ۵۰۰ کیلوگرم گوشت تولید می‌کرد، با اصلاح نژاد و بهبود ژنتیکی می‌تواند تا ۷۰۰ کیلوگرم گوشت تولید کند، آن هم با همان میزان خوراک.

وی افزود: زمانی که بهره‌وری بالا برود و مصرف نهاده‌ها کاهش پیدا کند، هزینه‌های تولید پایین می‌آید و در نهایت گوشت با قیمت مناسب‌تری به دست مردم می‌رسد.

تمرکز بر نژادهای مقاوم و کم‌مصرف

نادری یکی از رهیافت‌های مهم این طرح را توجه به دام‌های مقاوم در برابر خشکسالی دانست و اظهار کرد: ما روی توسعه نژادهایی مانند گاومیش و شتر تمرکز داریم، زیرا این دام‌ها نیاز آبی و غذایی کمتری دارند و در شرایط اقلیمی خشک کشور عملکرد مناسبی نشان می‌دهند.

وی با اشاره به مزایای اقتصادی این دو گونه دام گفت: محصولات شتر، از جمله گوشت و شیر، ماهیت ارگانیک و صادراتی دارند و در بسیاری از کشورهای دنیا قیمت بالاتری نسبت به گوشت گاو دارند. توسعه این دام‌ها می‌تواند هم به رفع نیاز داخلی کمک کند و هم درآمد ارزی حاصل از صادرات را افزایش دهد.

نیاز به حمایت برای تحقق خودکفایی گوشت

نادری در پایان خاطرنشان کرد: ما یک پکیج کامل از فناوری‌ها و طرح‌های توسعه‌ای را در نمایشگاه معرفی کرده‌ایم. برآورد ما این است که با سرمایه‌گذاری حدود دو همت، می‌توان ظرف چهار تا پنج سال کشور را در زمینه گوشت قرمز به خودکفایی رساند. پس از آن نیز این دام‌ها به‌صورت تصاعدی در جمعیت دامی کشور افزایش خواهند یافت و نیاز به سرمایه‌گذاری جدید نخواهد بود.در حال حاضر، تولید ما نسبت به سال گذشته پنج برابر شده است، اما برای تحقق خودکفایی در مقیاس ملی، نیازمند حمایت بودجه‌ای و توجه بیشتر دستگاه‌های متولی هستیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۴-۰۸-۱۸ ۱۲:۴۳

ایران هیچ مشکلی در تولید جنین ندارد مشکلی که وجود دارد خوراک دام و آب هست.

avatar
۱۴۰۴-۰۸-۱۸ ۱۹:۳۸

با کدام نهادینه؟!!! همون نهادینه ای که هفت دست میچرخد؟ و نرخش بفلک میرسد؟ بابا بهتره جمعش کنید . همین های که دارین نگهدارین الباقیش پیشکش . بهترین کار برای تولید کوتاه کردن دست دلال ها و واسطه هاست البته اگر نور چشمی ها اجازه بدهند

avatar
۱۴۰۴-۰۸-۱۸ ۲۳:۲۰

مانخبه‌گان‌بی‌نظیری‌درجهان‌داریم دستهای‌پنهان‌ونامرئی‌دشمنان‌کشورمان‌،آنچنان‌در‌حوزه‌پیشرفت‌کشور‌نفوذ‌کردند،وبا‌آموزشهای‌خاصی‌از‌طرف‌دشمنان‌دیدند‌جهت‌پاکسازی‌آنها‌نیاز‌به‌نخبه‌گان‌دلسوز‌داریم‌ترسیم‌نقشه‌آن‌شاید‌زمان‌ببرد‌به‌طوری‌که‌دشمن‌رودست‌بخورد