در سالهای اخیر کشت پسته، زعفران، انواع تولید میوههای استوایی در قالب کشت گلخانهای و حتی کشت فندق را نیز توسط برخی بهرهبرداران عرصه کشاورزی این استان به عنوان تولیداتی لوکس میتوان شاهد بود، اگر نگاهی گذرا به محصولات باغی و زراعی این استان بیندازیم خواهیم دید که سبدی از تنوع تولید محصولات آجیلی و خشکبار را در تولیدات استان از جمله گردو، پسته، بادام، کشمش، آفتابگردان، توت درختی در سطوح مختلف داریم که با توجه به شرایط خشکسالیها و ضرورت مدیریت منابع آبهای زیرزمینی، کم آببر بودن این محصولات در تغییر الگوی کشت و حرکت به سمت تولیدات محصولات کشاورزی کم آب بر با ارزش افزوده دو چندان از نقش مؤثری در رونق اقتصادی برخوردار خواهد بود.
در این بین کدوی آجیلی به عنوان یکی از جمله محصولات کشاورزی لوکس، محصولی با صرفه اقتصادی بالا و کم آببر در سالهای اخیر در راستای کشتهای جایگزین و تغییر الگوی کشت در سطح برخی از مزارع استان در حال توسعه بوده و پس از تولید به عنوان جزئی از ترکیب محصولات سبد آجیلی روانه بازار میشود.
کشت ۱۲۰۰ هکتار کدو آجیلی در همدان
حمزه خانجانی، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: در سالجاری ۱۲۰۰ هکتار از سطح مزارع استان همدان به کشت کدوی آجیلی اختصاص داشت که بهطور متوسط از هر هکتار کدوی آجیلی ۱.۵ تُن محصول تخمه آجیلی خشک قابل برداشت است.
وی با بیان اینکه کدوی آجیلی محصولی جایگزین برای کشتهایی بوده که نیاز آبی بیشتری دارند، گفت: میزان مصرف آب در سایر زراعتها ۵۰۰۰ مترمکعب در هکتار بوده که در کشت کدو آجیلی این مقدار ۳۰۰۰ تا ۳۵۰۰ مترمکعب در هکتار است و همچنین با توجه به خشکسالیهای موجود میتواند جایگزین مناسبی برای کشت محصولات آببر در اراضی کشاورزی باشد.
وی با اشاره به بهرهوری اقتصادی خیلی خوب کشت کدو آجیلی برای کشاورزان، خاطرنشان کرد: بهطور متوسط هر هکتار کدو آجیلی ۱.۵ تُن محصول خشک تخمه کدو آجیلی دارای تولید است.
خانجانی با اشاره به اینکه کدو آجیلی نسبت به سایر محصولات دیگر ارزش افزوده و بهرهوری اقتصادی بیشتری برای کشاورزان دارد، یادآور شد: این گیاه یکی از گیاهانی بوده که به عنوان کشت جایگزین در راستای سازگاری با کم آبی به کشاورزان معرفی کردهایم.
وی اظهار کرد: کشت کدو آجیلی نسبت به آفات و بیماریها مقاومت خوبی دارد و موجب حاصلخیزی خاک میشود ضمن اینکه بقایای محصول کشت کدوی آجیلی به خود خاک باز میگردد و از نقش مؤثری در تقویت خاک برخوردار است.
خانجانی با اشاره به اینکه طول مدت رشد رویش کدو آجیلی نسبت به سایر گیاهان کمتر بوده و هزینه کارگری کمتری دارد، بیان کرد: این محصول یک گیاه لوکس محسوب شده و در سبد آجیلها مورد استفاده قرار میگیرد و جایگاه خوبی دارد.
وی با بیان اینکه با توجه به کم آبی شرایط موجود، این گیاه، گیاهی بوده که میتواند در پیوست مزیتهای اقتصادی الگوی کشت نقش مهمی در افزایش درآمد کشاورزان داشته باشد، بیشترین پراکنش کشت کدو آجیلی سطح استان همدان را مربوط به شهرستانهای همدان، بهار و اسدآباد دانست و افزود: با توجه به کاهش منابع آبهای زیرزمینی به کشاورزان توصیه ترویجی شده که نسبت به توسعه گیاهان کم آببر توجه ویژه داشته باشند.
وی با بیان اینکه ریاست سازمان جهاد کشاورزی استان همدان از مزارع کدوی آجیلی شخصا بازدید داشتهاند، خاطرنشان کرد: ریاست سازمان جهاد کشاورزی استان توصیه دارند که به صورت میدانی و عملیاتی باید در بحث توسعه گیاهان کم آببر کار کنیم.
خانجانی با اشاره به رتبه نخست امسال ریاست سازمان جهاد کشاورزی استان همدان در بین سایر سازمانهای جهاد کشاورزی سطح کشور، ادامه داد: یکی از مزایای رتبه اول بودن استان همدان توسعه کشتهای کم آببر بوده است.
وی گفت: اساس الگوی کشت و آب قابل برنامهریزی که برای کشاورزی استان داریم باید سطح کشتهای آب بر کاهش داده شده و سطح کشتهای کم آب بر را ارتقا دهیم که در چند سال اخیر این موضوع در دستور کار کشاورزان استان بوده و در حال توسعه آن هستیم.
جهش دو برابری کشت کدو آجیلی در بهار
حسن اصلانی، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بهار از جهش دو برابری کشت کدو آجیلی در سطح مزارع این شهرستان خبر داد و به ایسنا گفت: سطح زیر کشت امسال کدو آجیلی در مزارع این شهرستان ۴۰۰ هکتار بوده که نسبت به سال گذشته کشت این محصول دارای جهش دو برابری بوده است.
وی با بیان اینکه برداشت کدو آجیلی از سطح مزارع این شهرستان انجام شد، افزود: از سطح ۴۰۰ هکتار از مزارع امسال کدو آجیلی این شهرستان بهطور میانگین از هر هکتار بسته به کیفیت محصول ۱.۵ تا سه تُن محصول برداشت شد.
اصلانی با اشاره به اینکه کدو آجیلی به عنوان یکی از کشتهای کم آببر به نسبت سیبزمینی به شمار میرود و در از بین بردن آفت بیماری و نماتُد سیبزمینی تاثیر دارد، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه شهرستان بهار یکی از قطبهای مهم تولید سیبزمینی سطح استان همدان محسوب میشود معمولا در هر سال در مزارعی که کشت سیبزمینی انجام نمیشود کشاورزان نسبت به کشت کدو آجیلی اقدام میکنند که این امر از نقش موثری در افزایش عملکرد سیبزمینی در سال آینده برخوردار بوده و نیز از نماتد سیبزمینی برای کشت در سال آینده جلوگیری میکند.
وی با بیان اینکه محصول کدو آجیلی برداشت شده سطح شهرستان پس از بوجاری به همدان و استان قم ارسال میشود، تصریح کرد: این محصول از ارزش افزوده بسیار خوبی برای کشاورزان شهرستان برخوردار بوده و مشتریان خاص خود را دارد و بلافاصله محصول را از کشاورز خریداری میکنند و کشاورزان هیچگونه مشکل و دغدغهای در بازاریابی آن ندارند .
اصلانی با اشاره به اینکه کدو آجیلی تولید شده شهرستان پس از خشک شدن و بوجاری، بو داده شده و به عنوان آجیل روانه بازار میشود، افزود: بستهبندی و برندسازی کدو آجیلی شهرستان بهار از نقش مؤثری در ارزش افزوده دو چندان برای کشاورزان منطقه برخوردار خواهد بود که ایجاد صنایع مرتبط با آن در شهرستان با جذب سرمایهگذار بخش خصوصی امری ضروری میتواند باشد.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بهار گفت: کدوی آجیلی محصولی با صرفه اقتصادی بالا به دلیل کم آب بر بودن و کوتاه بودن دوره رشد، مناسب بودن برای ایجاد تناوب زراعی و ضرورت تغییر الگوی کشت است.
کشت ۱۰۰ هکتار کدو آجیلی در اسدآباد
مسلم حسن آبادی، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان اسدآباد نیز به ایسنا گفت: امسال ۱۰۰ هکتار از اراضی شهرستان به کشت کدو آجیلی اختصاص داشت که از این میزان اراضی در سالجاری حدود ۱۵۰ تُن محصول برداشت و روانه بازار شده است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان اسدآباد میانگین تولید هر هکتار از تخم آجیلی را متوسط ۱.۵ تن برشمرد و افزود: محصول برداشت شده شهرستان اکثراً به صورت واسطه توسط دلالان خرید شده و به دیگر شهرستان ها و استان به فروش میرسد.
وی با بیان اینکه کدو آجیلی از محصولاتی است که نیاز به آب بسیار کم دارد به طوری که با یک تا دو نوبت آبیاری می توان محصول خوبی برداشت کرد، یادآور شد: این محصول از ارزش افزوده نسبتاً خوبی برخوردار بوده و وجود کارگاههای تخمهپزی و بوجاری و حذف واسطهها میتواند ارزش افزوده بیشتری را برای بهرهبرداران این امر ایجاد کند ضمن اینکه در حال حاضر کارگاههای محدودی در این رابطه در شهرستان در حال فعالیت هستند.
حسن آبادی هدف از اجرای این کشت را تنوع الگوی کشت و رعایت تناوب زراعی مناسب و مصرف بهینه آب کشاورزی برشمرد و گفت: در حال حاضر علاوه بر کشت کدو آجیلی، کشت کدو حلوایی نیز در حاشیه مزارع شهرستان رواج دارد.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان اسدآباد افزود: قیمت بالای کدوی آجیلی و اقتصادی بودن کاشت آن، کم آب بر بودن و کوتاه بودن دوره رشد، مناسب بودن برای ایجاد تناوب زراعی و ضرورت تغییر الگوی کشت از مزایای کاشت این محصول است و کدو آجیلی در صنایع دارویی و آرایشی نیز کاربرد دارد.
به گزارش ایسنا، بستهبندی و برندسازی کدو آجیلی استان همدان از نقش مؤثری در ارزش افزوده دو چندان برای کشاورزان منطقه برخوردار خواهد بود که از ایجاد صنایع تبدیلی مرتبط با آن نیز با جذب سرمایهگذار بخش خصوصی نباید غافل شد.
انتهای پیام


نظرات